În data de 17 decembrie 2020 ICR Tel Aviv a lansat o nouă serie de proiecte dedicată sinagogilor din România, precum și moștenirii culturale și arhitecturale evreiești de pe teritoriul țării noastre, dat fiind succesul evenimentului-pilot despre sinagoga din Mediaș, din septembrie 2020. Această inițiativă are la bază colaborarea între Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, pe de o parte, și Centrul Comunitar Evreiesc (JCC), de cealaltă parte și se va concretiza prin prezentarea – în cadrul unor conferințe Zoom difuzate live, respectiv materiale video filmate la fața locului – câtorva sinagogi din România și a detaliilor specifice comunităților evreiești pe care le deservesc.
Desfășurat în limba engleză, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv – https://www.facebook.com/icr.telaviv, proiectul din 17 decembrie a fost dedicat sinagogilor din Oradea. Moderată de Robert Schorr, directorul Departamentului Cultură din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România și al JCC Oradea, și Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, manifestarea i-a avut ca invitați pe Felix T. Koppelmann, președinte al Comunității Evreilor din Oradea, Prim Rabinul Shraya Kav și pe Cristian Pușcaș, arhitect.
În deschiderea evenimentului s-a asistat la aprinderea lumânării de Hanukah în curtea Sinagogii Mari de Rit Ortodox din Oradea, ceremonie oficiată de rabinul Shraya Kav. În continuare, Felix T. Koppelmann a vorbit despre aspecte din viața comunitară evreiască orădeană, menționând faptul că membrii comunității – a doua cea mai mare comunitate după cea din București, numărând aprox. 750 de persoane – aparțin tuturor categoriilor de vârstă și se implică activ în toate activitățile desfășurate. Prim Rabinul Shraya Kav a discutat despre conservarea religiei iudaice și practicarea ei la Oradea, precum și despre planurile de viitor, ca de exemplu construirea unei yeshiva – instituție evreiască tradițională de învățământ superior religios. Totodată, acesta a menționat că Oradea este principalul centru de convertire la iudaism din România, dar și faptul că există multe familii mixte în cadrul comunității orădene.
Arhitectul Cristian Pușcaș a prezentat sinagogile orădene din punct de vedere arhitectural și structural, în principal vorbind despre Sinagoga Zion – una dintre cele mai impresionante sinagogi din România, construită în 1878 și decorată în stil maur, spațiul fiind folosit în prezent pentru diverse manifestări culturale; Sinagoga Achvas Rein – construită între 1927-1928, al cărei exterior se remarcă prin stilul eclectic, este singurul lăcaș de cult iudaic orădean fără picturi pe pereți și care găzduiește astăzi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea; Sinagoga Mare de Rit Ortodox – construită în 1890, servește ca principal loc de întrunire a comunității la marile sărbători.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Alexandrina și Florian Chelu pentru celebrarea ultimei zile de Hanukah.