În perioada 2-31 august, se va desfăşura la Evora, cunoscut centru istoric situat în interiorul Portugaliei, Festivalul Internaţional de Gravură, eveniment organizat de către Asociaţia Culturală Teoartis din localitate şi ajuns la cea de-a şaptea ediţie. În cadrul acestei prestigioase manifestări, România va fi reprezentată de către artistul vizual Ciprian Ciuclea, a cărui participare este susţinută de către Institutul Cultural Român din Lisabona. Aceasta este a doua participare a lui Ciprian Ciuclea la acest Festival, prima având loc în 2008, când i-a fost acordat Marele premiu al Galeriei Teoartis în urma căruia a beneficiat, în 2009, de o rezidenţă artistică, acordată de Galeria Teoartis.
Proiectul artistului român, intitulat Apparent Silence, constă din prezentarea unei ample instalaţii print/multimedia, în spaţiul special rezervat la D. Manuel Palace din Evora, edificiu impunător, fostă reşedinţă a familiilor regale portugheze. Spaţiul este unul incitant, cu o arhitectură care îi permite artistului realizarea unui site specific. Apparent Silence este un concept care descrie bruiajul contemporan, aparent ascuns, nevăzut, asemeni vântului sau aerului aflat în mişcare. Proiectul s-a dezvoltat începând cu octombrie 2009, în timpul unei rezidenţe în Monsaraz, Portugalia şi a fost definitivat în 2011. Prezintă o luptă simbolică cu o forță invizibilă, făcând trimitere atât la încercările individului de a domina natura, cât şi la eșecul iremediabil în faţa fenomenelor naturale. Fie că este vorba de vânt, de umbra care se scurge, de piatra aparent în stare de repaos, de spațiile deschise, ceea ce prevalează este forma ireversibilă de trecere a timpului şi felul în care trecerea ne modelează percepţia.
Ciprian Ciuclea trăieşte şi lucrează în Bucureşti, România.
A absolvit Facultatea de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara, obţinând masterul în Arte Vizuale la aceeaşi Facultate. Este un artist preocupat în egală măsură de formele experimentale ale gravurii, cât şi de subtilităţile tehnologice pe care le integrează cu fidelitate în instalaţii site-specific.
"Ciprian Ciuclea este poate cel mai activ tânăr artist român în domeniul gravurii, un mediu de expresie abandonat de artişti. Cu o insistenţă programatică, el demonstrează valabilitatea gravurii în arta contemporană aflată la confluenţa dintre tehnicile tradiţionale şi experiment. Gravura este o provocare. Ea nu rămâne constrânsă unor reguli stricte, ci se eliberează prin preluarea regulilor şi reinterpretarea lor la nivelul unui discurs ce implică instalaţii, gravură-obiect şi nu în ultimul rând, video.
Cu o activitate bogată, în care se numără participările la nenumărate Bienale şi Trienale Internaţionale de gravură, artistul se distinge şi prin activitatea sa legată de organizarea Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală din România, cu două ediţii la Timişoara şi una la Bucureşti. Printre expoziţiile personale amintim: Engramme Gallery, Quebec City, Canada sau Saitama Modern Art Museum, Japonia, ambele în 2006. Ciprian Ciuclea investighează problemele de raportare interumană în contemporan, trecerea tot mai reductivă a dialogului la monolog. Artistul gravor nu se complică. Identifică o problemă din realitatea contemporană, o raportează la el însuşi ca fiind cea mai directă instanţă de autentificare, păstrând doza de subiectivism şi o materializează prin mijloace simple. Materialele îndeplinesc criteriul transparenţei, al uşurinţei uneori până la volatil şi al preciziei formale. Obiectul, în general ready-made, este reconfigurat prin subtile adăugiri şi stratificări. În instalaţiile lui Ciprian Ciuclea lumina joacă un rol important. Artificială şi/sau naturală lumina este instrumentul necesar în completarea şi punctarea relaţiei monolog-dialog, o relaţie tot mai fragilă care anunţă dependenţa de dialog în sistemul de idei şi în procesul autodefinirii blocate în autismul monologal." – Olivia Niţiş, critic de artă şi curatoare.