Noaptea Literaturii Europene 2025 de la Lisabona - o călătorie literară care celebrează bogăția continentului european și promovează dialogul dintre limbi, autori și public.

Cea mai așteptată seară de literatură europeană va avea loc în diverse spații din cartierul São Sebastião – Primăria de Sector Avenidas Novas din Lisabona, sâmbătă, 28 iunie 2025. Între orele 19:00 și 23:30, publicul va putea asista la 10 sesiuni de lecturi puse în scenă de actori și actrițe, cu o durată de 10-15 minute și repetate la fiecare jumătate de oră. Publicul Nopții Literaturii Europene va avea ocazia să afle despre literatura a 15 țări europene: Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Regatul Unit și România.

Ediția din 2025 a Nopții Literaturii Europene va prezenta poezii, romane, eseuri, piese de teatru și nuvele, care prezintă, printre alte teme, dragostea într-una dintre cele mai turbulente perioade din istoria europeană, căderea Zidului Berlinului, experiența unui tânăr internat involuntar într-o secție de psihiatrie, lupta împotriva superficialității și indiferenței, capacitatea de rezistență umană și supraviețuire într-o societate care nu acceptă „diversitatea”, mărturia tragediei genocidului din Rwanda, o călătorie gastronomică ce dezvăluie relația dintre putere și mâncare, complexitatea lumii contemporane dominate de rețelele sociale etc.

Anul acesta au confirmat, deja, prezența la Lisabona, scriitorii: Emmanuelle Pirotte (Belgia), Yannis Mavritsakis (Grecia), David Machado (Portugalia) și Sorina Rîndașu (România).

La cea de-a XIII-a ediție a Nopții Literaturii Europene, România este reprezentată de scriitoarea Sorina Rîndașu care va fi prezentă la eveniment cu Regatul disfuncției (Cartier, 2024). Punerea în scenă a diferitelor fragmente din acest poem este asigurată de actorul Nuno Pinheiro. Sesiunile României vor avea loc în Jardim HotelReal Palácio.

În Regatul disfuncției (Cartier, 2024) se poetizează traseul existențial al autoarei, „de la pierderea de sine – manifestată prin nesiguranță, anxietate și lipsa de încredere în marile certitudini ale societății – , la regăsirea unei stablilități emoționale sau, cel puțin, la iluzia ei, deoarece degetul arătător nu se îndepărtează niciodată prea mult de „butonul de panică”. – Sorina Rîndașu

Regatul disfuncției: „Există, în atât de așteptatul nou volum al Sorinei Rîndașu, Regatul disfuncției, o privire obiectiv, o privire întunecată de tristețe care înregistrează capturi de realitate ca fundal al relației cu celălalt, relație niciodată dusă pînă la capăt. Avem o carte în care violența sonoră dublează violența de sens, care, la rîndul ei, se dedublează în toate stările ce compun angoasa: groaza din interior, letargia, zilele putreziciunii, rușinea, frica, disfuncția, dislocarea, ratarea. Resentimentul. Îngropată sub aparența unui cotidian plat și inofensiv, se ascunde o lume cu iz apocaliptic, o lume interioară, dar și oglinda ei exterioară – care se prăbușesc la unison, explodează în imagini acute, într-un vocabular de atmosferă care promite să fie o marcă a autoarei. Această desfășurare de stări și gesturi nu e o simplă grafie de nevroze personale, ci vorbește și despre neputința și deziluziile unei generații care și-a pierdut suflul și spațiile vitale, multe dintre poeme avînd ritmul și încărcătura unor manifeste. Nu în ultimul rînd, există așa-numitele biografeme despre care vorbea Barthes, presărate în textul confesiv, mai ales în a doua parte, în care rădăcinile și sîngele devin pretextele vocalizării acelorași straturi de anxietate, de data aceasta cu un bemol pe corporalitate și fragilitate. Cu siguranță, volumul Sorinei Rîndașu, debutul ei real, va fi, este deja unul dintre cele mai puternice ale acestui an”. – Florina Pîrjol

Sorina Rîndașu (n. 9 martie 2003, la Suceava) este absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș” din localitatea natală, în prezent fiind studentă la Facultatea e Litere, secția română-engleză a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este câștigătoarea premiul „Constantin Virgil Bănescu” la Concursul Național de Poezie, „Același cer ce nu e” (2022). Din anul 2021 publică articole în reviste precum „Literomania”, „Timpul din România”, „Tomis”, „Steaua”. Cărții de debut din 2018 , Paisprezece vieți și încă o eternitate, îi urmează cartea de poeme Regatul disfuncției (Cartier, 2024).

Nuno Pinheiro a absolvit Facultatea de Teatru la Școala Superioară de Teatru și Film și a terminat un Master în Teatru la aceeași instituție de învățământ. În paralel cu munca de actor, desfășurată în televiziune, cinema și publicitate, e profesor, producător, asistent de regie, director de casting, formator și creator de conținut. A avut colaborări cu Maria João Vicente, Rita Nunes, António Mortágua, Tiago Vieira, João Manso, David Marques, Teresa Coutinho și Tiago Cadete, printre alții. Ca actor, a colaborat cu Filipa Matta, Susana Gaspar și João Villas Boas.

Corneliu Popa este un traducător cu o largă experiență și a participat la numeroase festivaluri de poezie, transpunând în portugheză poeme ale câtorva poeți români reprezentativi, printre care Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Magda Cârneci, Ioan Es. Pop. În anul 2008, traduce pentru editura Guerra & Paz „Jurnalul portughez“ al lui Mircea Eliade, iar în 2012 publică la editura D. Quixote, traducerea romanului „Dimineață pierdută“ al Gabrielei Adameșteanu, care se bucură de o primire excepțională din partea criticilor literari lusitani. În 2017 a tradus pentru editura Guerra e Paz volumul de poezie semnat de Dinu Flămând, „Umbre și Faleze“ iar în 2019 a publicat, la aceeași editură, „Antologia Poeziei Române Contemporane“, 50 de ani de poezie prin vocile a 27 dintre cei mai apreciați poeți români ai zilelor noastre.

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a EUNIC Portugalia, o rețea care reunește institute culturale și ambasade din țările Uniunii Europene, care în acest an este organizată în parteneriat cu Rețeaua Bibliotecilor din Lisabona BLX, Europa Creativă, Primăria  Carnide, Boutique da Cultura, El Corte Inglés și cu partenerii media - Agenda Cultural de Lisboa și Antena 2.