Confluenţe muzicale românești cu Oana Lianu

Confluente muzicale romanesti cu Oana Lianu

Institutul Cultural Român Budapesta a  organizat miercuri, 24 mai, de la ora 18:30, la  Curțile Gojdu  concertul Confluenţe muzicale românești susţinut de artista Oana Lianu.

În acest concert artista realizează un periplu concertistic prin toate zonele României. Lejeritatea interpretativă cu care artista abordează întreg repertoriul românesc îi conferă unicitate la nivel național. Oana Lianu face parte din categoria selectă a artiștilor care îmbină fascinant vocea – având un timbru inconfundabil și o întindere de peste 3 octave – cu virtuozitatea instrumentelor populare de suflat la care aceasta excelează – nai (este numită prințesa naiului), caval, fluier, tilinca, ocarina, drâmbă.

Locația

Clădirea din strada Holló nr. 8 în care funcționează din anul 1900 Capela Ortodoxă Română din Budapesta, iar din anul 2009 și Așezământul monahal Sfântul Ioan Botezătorul, face parte din complexul numit până astăzi, Curțile Gojdu, parte a moștenirii Gojdu care a aparținut fundației cu același nume.

Emanuil Gojdu (1802-1870) provine dintr-o familie de negustori macedoromâni, s-a născut la Oradea la 9 februarie 1802. După studiile începute în orașul natal, va studia la Bratislava și la Pesta, unde la vârsta de douăzeci și doi de ani va obține diploma de avocat. În scurt timp a devenit cel mai căutat avocat din Pesta. Și-a îndreptat atenția încă din tinerețe spre sprijinirea culturii române din Ungaria și a sprijinit financiar tipărirea a numeroase lucrări în limba română, la Tipografia Universității din Buda. Prin testamentul din anul 1869 lasă o parte importantă a averii sale pentru înființarea Fundației Gojdu, menită să ajute cu burse studenții români ortodocși din Ungaria și Transilvania. Printre bursierii fundației îi amintim pe: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza, Victor Babeș. Imobilele din Curțile Gojdu făceau parte din importanta moștenire a fundației.