CONCERT | Dana Ciocârlie

Dana Ciocârlie este una din cele mai cunoscute si talentate pianiste române ale momentului. Formata la originile scolii române de pian, ca alti mari pianisti înaintea ei, precum Dinu Lipatti, Clara Haskil et Radu Lupu, Dana Ciocârlie a studiat de asemenea la Paris cu Victoria Melki la Ecole Normale de Musique si și-a terminat studiile la Conservatorul National Superior de muzica, in clasa prof. Dominique Merlet si Georges Pludermacher.
Întâlnirea sa cu pianistul german Christian Zacharias va fi cruciala, în special pentru a aprofunda operele pentru pian ale compozitorului Franz Schubert.
Repertoriul Danei Ciocârlie este unul vast, plecând de la Bach, si terminând cu compozitorii contemporani. Unii dintre ei i-au dedicat lucrari, precum Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Jacques Lenot, Helena Winkelman, Laurent Mettraux si Dan Dediu.
Experienta si talentul sau au fost recompensate cu numeroase premii la concursuri internationale de prestigiu : premiul II la concursul Robert Schumann din Zwickau (orasul natal al compozitorului) ; Premiul Special Sandor Vegh la Concursul Geza Anda din Zurich ; Premiul International Pro Musicis, Premiul Young Concert Artist European Auditions la Leipzig.
Dana Ciocârlie este profesor la Conservatorul National de Muzica din Lyon șiEcole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot .
Incepând din 2010, Dana Ciocârlie si-a propus sa înregistreze si sa prezinte în concert integrala pentru pian a compozitorului Schumann.

Program:

Marti, 9 decembrie 2014
Prima Sonata pentru tineri op. 118 in Sol major
A treia Sonata pentru tineri op. 118 in Do major
Carnaval op. 9

Miercuri, 10 decembrie 2014
A doua Sonata pentru tineri op.118 in Re major
Studii dupa Capriciile lui Paganini op. 3
Carnavalul dela Viena op.26

Dana Ciocarlie a fost invitata de catre Vincent Josse si Nicolas Lafitte la France Musique Radio, luni, 8 decembrie, pentru a vorbi despre concertele Schumann de la Ambasada Romaniei.

« Ca un pictor ce simte nevoie sa isi etaleze opera dinaintea sa, panza dupa panza, traiesc din plin nevoia de a cladi ceva care sa dainuiasca in timp…. Cu toate ca, de obicei, rolul meu se termina o data cu sfarsitul spectacolului. Universul meu schumannian este reprezentat de modul meu de exprimare si interpretare. Treptat, ideea de canta in concert si a inregistra in acelasi timp integrala operei pentru pian a lui Schumann mi s-a impus cu tot mai multa forta. Dintre toti compozitorii romantici, Schumann est cel care castiga cel mai mult prin energia si spontaneitatea concertului, in urma confruntarii cu publicul. Ritmului obsesiv, aproape hipnotic, capacitatea sa de a-si schimba starea de spirit extrem de repede, trecand de la o tandrete extrema la un umor salbatic, maniera sa de a amesteca o multitudine de voci interioare, ca intr-un joc de « vanatoare de comori », sinceritatea sentimentelor sale isi gasesc plenitudinea prin impartasirea lor cu publicul. In calitate de interpret, nu trebuie sa iti fie frica sa te lasi inundat de sentimente, fie ca este vorba de exaltare sau reverie.
Acest proiect este o premiera, in sensul in care, nici una din cele trei integrale ale operei lui Schumann nu au fost prezentate in concert de acelasi artist.
Acest proiect este unul din cele mai importante proiecte din cariera mea de muzician.
»
Dana Ciocarlie