http://www.cndb.ro/
Centrul National al Dansului – Bucuresti (CNDB) este singura institutie publica de cultura aflata în subordinea Ministerului Culturii si Cultelor creata cu scopul de a sustine, dezvolta si promova dansul contemporan. Statutul sau de institutie de spectacole dar si de finantator al coregrafiei contemporane - rol jucat asemeni Centrului National al Cinematografiei in cazul cineamatografiei romanesti -, face din CNDB o institutie singuraa si vitala pentru dezvoltarea culturii coregrafice din Romania.
Localizare
Amplasat în Piata Universitatii, chiar în centrul capitalei, CNDB se afla situat la etajele 3 si 4 din aripa nordica a cladirii Teatrului National, în vecinatatea Laptariei Enache si a terasei "La motoare".
CNDB este un cadru institutional conceput ca un spatiu deschis care doreste sa produca un reviriment permanent la nivelul sensului pe care îl poate avea o astfel de institutie în contemporaneitate, ca parte a contextului cultural international.
Misiune
Prin strategia sa Centrul sustine si promoveaza programe si proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice si care fac posibila participarea scenei locale la un dialog extins la nivel international.
CNDB încurajeaza cercetarea, experimentul si inovatia în campul practicilor si teoriilor din arta contemporana si contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflectiei si dezbaterii.
Stagiunea de spectacole
Creat ca o interfata dinamica si flexibila de relationare între profesionistii domeniului si publicul larg, CNDB prezinta anual o stagiune de spectacole în care sunt invitate productii de dans contemporan romanesti si straine, si coproductiile internationale pe care Centrul le sustine, oferind astfel publicului o paleta larga de discursuri artistice si optiuni estetice.
Pe linga spectacolele creatorilor romani, CNDB a invitat artisti cunoscuti pe scenele din intreaga lume precum: Vera Mantero (Portugalia), Jerome Bel (Franta/Germania), Xavier Le Roy (Germania), Robyn Schulkowsky (Germania), Sasa Asentic (Serbia), Yoshiko Chuma (S.U.A. /Japonia), Mart Kangro (Estonia), Catherine Diverres (Franta), Rachid Ouramdane (Franta), Marta Coronado (Belgia), Pedor Gomez Egana (Columbia/Norvegia), Antonija Livingstone (Canada), Frederc Gies (Franta/Germania), Janez Jansa (Slovenia) si altii.
Dezvoltarea culturii coregrafice
Pe linga spectacolele pe care le prezinta saptaminal in cadrul stagiunii, Centrul propune proiecte in care corpul devine mediatorul unor forme multiple de exprimare si sondare a realitatii. Programele si proiectele CNDB creeaza legaturi între practici diferite de discurs si fac posibila întalnirea artistilor, jurnalistilor, scriitorilor si creatorilor din diverse domenii cu logici si stiluri de lucru diferite. In ideea de a le facilita contactul cu structuri ale imaginarului si instrumente de cercetare la care fac apel alti creatori, invitatii CNDB participa la repetitiile, atelierele, cursurile, spectacolele si prezentarile Centrului, devenind astfel martorii proceselor artistice elaborate sau aflate în starea de vulnerabilitate dinaintea fixarii. Centrul devine, astfel, platforma unor dezbateri de fond anulind granitele dintre artistii vizuali, coregrafi, muzicieni, scriitori si teoreticieni proveniti din diverse domenii creative.
Cercetare si documentare
"What to affirm, what to perform/Cartografierea istoriri invizibile" este un proiect international de cercetare, documentare si reflectie, care pune intr-un mediu activ resursele istoriei contemporane. Este un exercitiu de a aduce in centrul atentiei personalitati, povesti si fapte care au creat istoria dansului contemporan romanesc.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Tanzquartier Wien, Centrul de Artă Dramatică din Zagreb, Revista Maska - Ljubljana, în cooperare cu Allianz Kulturstiftung. Proiectul se desfăsoara pe o perioadă de doi ani, si propune recuperarea si întelegerea trecutului coregrafic si performativ din spatiile geografice in care se afla institutiile partenere.
Selectiile de proiecte/Finantari
In afara proiectelor initiate si organizate direct de Centru, acesta finanteaza programe si proiecte coregrafice prin intermediul celor doua selectii pe care le organizeaza în fiecare an. Astfel, profesionistii domeniuluic (oregrafi, dansatori, profesori, grupuri si companii, teoreticieni, critici, fundatii si asociatii de profil), pot obtine finantari, spatii de repetitii si sprijin logistic pentru programele si proiectele pe care le concep.
Ateliere si cursuri de dans
Centrul organizeaza cursuri si ateliere destinate profesionistilor si deruleaza un program de cursuri destinat publicului larg care doreste sa se familiarizeze cu limbajul dansului contemporan.
CNDB gazduieste ateliere de compozitie coregrafica si improvizatie, cursuri de management cultural si a derulat in anul 2007 un program de ateliere de dans destinat elevilor de la liceele de coregrafie.
Recunoastere
Centrul National al Dansului Bucuresti a fost remarcat la nivel international pentru deschiderea si mobilitatea de care a dat dovada in proiectele sale, prin nominalizarea directorului Mihai Mihalcea de catre Maison d'Europe et d'Orient din Paris la Premiul „Paris-Europe 2006".
O alta recunoastere a venit din partea Revistei „Cuvintul" care detine o traditie remarcabila in spatiul romanesc: inca de la infiintare, revista a celebrat fiecare an de existenta acordind premii pentru virfurile lumii culturale. La sectiunea Marele Premiu pentru activitatea din 2006 au fost nominalizati Institutul Cultural Roman, Centrul National al Dansului – Bucuresti si regizorul Corneliu Porumboiu.
Marele Premiu al revistei „Cuvintul" a fost acordat Centrului National al Dansului, "pentru impunerea unui spatiu cultural nou si dinamic si deschiderea unei arte cu public specializat spre zone multiple ale culturii de azi".
Folosind instrumentele si facilitatile de care dispune pentru a sustine valoarea si inovatia, dinamizand întregul peisaj coregrafic si interferentele cu celelalte arte, Centrul National al Dansului a devenit în scurt timp de la aparitia sa unul dintre cele mai generoase spatii de creatie, dezbatere si reflectie artistica din Bucuresti.