Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul acelebrat, în data de 19 februarie a.c., într-un mediu cultural și științific deosebit, Ziua Națională Constantin Brâncuși, 2025. Pentru a marca împlinirea a 149 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, ICR Istanbul a organizat,în colaborare cu Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul și cu Muzeul de Pictură și Sculptură Istanbul, un valoros proiect cultural dedicatpromovării operei marelui sculptor roman.
Miercuri, 19 februarie 2025, începând cu orele 15.00, la sediul Muzeului de Pictură și Sculptură Istanbul, în Sala de Conferințe Halil Dikmen,a fost proiectat filmul documentar „Brâncuși, patriotism prin ordonanță de urgență”, realizat de Televiziunea Română (TVR), în regia lui Cornel Mihalache. Apoi, dr. Cristina Gelan-Olaru, lector univiversitar și educator muzeal, a susținut prelegerea științifică „Constantin Brâncuși – contribuții la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană”. În același cadru festiv, în spațiul expozițional special amenajat, a fost vernisată expoziția de artă grafică intitulată „Constantin Brâncuşi – calea către regăsirea esenței”, în cadrul căreia au fost expuse 12 lucrări aparținând artiștilor vizuali Răzvan-Constantin Caratănase și Florin Stoiciu. Lucrările de grafică, prin conceptul lor inovativ, au adus în atenția publicului iubitor de arte frumoase, prezent la eveniment, o serie de motive și simboluri proprii creației brâncușiene.
Dr. Cristina GELAN-OLARU, curatorul expoziției, este lector universitar la Universitatea „Ovidius” și educator muzeal la Muzeul de Artă Constanța. A participat la conferințe naționale și internaționale în domeniile Istoria Artei, Filosofie, Comunicare, Semiotică, Sociologie, Geopolitică și a publicat peste 70 de articole științifice în volume colective și reviste indexate în baze de date internaționale.
Răzvan-Constantin CARATĂNASE este considerat unul dintre cei mai buni artiști-gravori ai generației sale și unul dintre cei mai activi și prolifici artiști vizuali din România. Este autor a 15 expoziții personale și peste 220 de expoziţii colective și de grup naţionale şi internaţionale (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Spania, S.U.A. și Ucraina).
Florin STOICIU, artist vizual român, profesor universitar doctor la Facultatea de Arte, Universitatea „Ovidius” din Constanța, a participat la peste 250 bienale, trienale, saloane de pictură și simpozioane naționale și internaționale. Lucrările sale se regăsesc în colecții particulare, dar și în muzee din țară și din străinătate (Austria, Franţa, Italia, Elveția, Japonia). A fost premiat cu peste 50 de premii, diplome de onoare sau de excelență și distincții în țară și în străinătate, patru aprecieri fiind obținute pentru organizarea unor expoziții dedicate marelui sculptor Constantin Brâncuși.
Cornel MIHALACHE, regizor, producător și realizator român cu o carieră remarcabilă în televiziune, teatru și film, activând la Televiziunea Română (TVR) din 1997. A semnat documentare, anchete, reportaje și emisiuni educative sau de divertisment, fiind premiat de mai multe ori pentru talentul publicistic și excelență artistică, inclusiv cu distincții APTR, UCIN și UNITER.
Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul, care poartă numele celui mai mare arhitect otoman, a fost înființată în secolul al XIX-lea și este cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior de stat din Republica Turcia, în domeniile arte plastice și arhitectură. Datorită structurii academice bine configurate și facilităților pe care le oferă, prin programe de studii universitare performante, instituția de educație și cercetare științifică de pe malul Bosforului pregătește resursa umană/studenți în domeniul artelor frumoase la un standard înalt de calitate și performant.
Prin realizarea acestui eveniment de diplomație publică și culturală, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul a promovat, cu succes, în spațiul turcesc, opera marelui sculptor român Constantin Brâncuși, prin intermediul artiștiilor contemporani români și a consolidat, în același timp, relațiile în domeniul cultural-științific cu prestigioase instituții de cultură și învățământ superior din Republica Turcia.