Institutul Cultural Român continuă seria Conferințelor ICR cu prelegerea „Un veac de brutalitate” susținută de prof. univ. dr. Vasile Morar miercuri, 22 mai 2013, ora 18.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38).
Secolul XX abia s-a încheiat, dar lectia sa încă nu a fost pe deplin învățată. Secolul marilor cuceriri științifice și tehnologice a fost totodată un secol al urii și miniciunii, al ideologiilor criminale și al violenței gratuite, al marginalizării și al stigmatelor, pe scurt – un veac de brutalitate.
Care sunt chipurile agresivității și cum apare aceasta în istorie? Care este resortul violenței pure? Cum se manifestă ura și cum îi cad oamenii pradă? Cum ajung cuvintele să nască violența? Care este soarta democrației într-un secol post-traumatic? Acestea sunt numai câteva dintre temele abordate în cadrul conferinței.
Vasile Morar (n.1946) este profesor la Universitatea din București, unde predă etica, estetica, violența în istorie (Holocaust și terorism), etica în afaceri și politica. A dezvoltat în cărțile sale conceptul de morală elementară, concept introdus în literatura etică de coordonatorul tezei sale de doctorat, profesorul Niculae Bellu. Printre cărțile sale se numără Moralități elementare (2001, 2004), Etica în afaceri și politică (2006), Morala elementară - stări, praguri,virtuți (2011).
Accesul publicului este liber.