- 8 September 2020
- Etichete ICR Cineliteratura Literatura Film Gradina MLNR
Proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate, sunt prezentate în fiecare marți și miercuri, de la ora 20.00, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8). Evenimentele au loc în cadrul proiectului „Cineliteratura”, o punte între literatură și film, realizat în parteneriat de Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Cultural Român și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara, lansat pe 25 august 2020.
Începând din 25 august, în fiecare marți și miercuri, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), vor avea loc proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate.
Marți, 8 septembrie 2020, ora 19.30, criticul de film Ileana Bîrsan prezintă „Moromeții”, film alb-negru românesc din 1987, regizat de Stere Gulea după volumul I al romanului Moromeții (1955) al lui Marin Preda. Rolurile principale sunt interpretate de Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu. Filmul urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului al XX-lea, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu vinde din pământul pe care-l avea.
„Prima parte a «Moromeţilor» se petrece între sâmbătă după-amiază şi duminică spre noapte, iar scenele au nu numai autonomie epică, dar ele pot fi şi uşor interşanjabile fără ca asta să dăuneze întregului. Preda rezolvă problema credibilităţii înlănţuirii episoadelor prin alegerea unei duminici speciale: duminica Rusaliilor. Satul, pe de o parte, îşi duce viaţa lui obişnuită de duminică, iar pe de altă parte, întâmpină Căluşul, se pregăteşte de seceriş, are loc serbarea şcolară. Aici, timpul pare că are nesfârşită răbdare, se dilată. Pentru ca în a doua parte să se precipite, nemaiavând decât un singur moment al unei frumuseţi fără timp: plecarea căruţelor satului către câmp, la seceriş”, afirma prozatorul Constantin Stan despre romanul lui Marin Preda într-un interviu.
Miercuri, 9 septembrie 2020, ora 19.30, tot criticul de film Ileana Bîrsan prezintă „Moromeții 2”. Scenariul este o adaptare a celui de-al doilea volum al romanului „Moromeții”, a romanului „Viața ca o pradă” și a publicisticii lui Preda. Rolurile principale sunt interpretate de Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, George Mihăiţă, Marian Râlea, Dorina Chiriac şi Ion Caramitru.Acțiunea filmului este plasată la începutul anului 1945, când la conducerea României se instalează primul guvern comunist. „1945, în cazul de față, e o epocă foarte ofertantă și în care am crezut că Ilie Moromete își găsește locul. M-a pasionat foarte mult perioada asta, o perioadă de incertitudine, de așteptări neclare, când s-a instalat primul guvernul comunist", a declarat Stere Gulea, regizorul peliculei. „Aici istoria e în mișcare, nu știm ce se va întâmpla, personajele nu știu ce se va întâmpla, e o incertitudine care poate e mai aproape de ce trăim noi în momentul de față, întrebările, îndoielile, îngrijorarea pe care o avem”.
„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.