A patra stagiune muzicală română în Portugalia / THEOPHANIA

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale și a Zilei Europei, Institutul Cultural Român din Lisabona, în colaborare cu Ambasada României, Museu do Azulejo, Basilica da Estrela și Parohia Ortodoxă Română din Lisabona, organizează două concerte de muzică sacră. Primul concert va avea loc sâmbătă, 30 aprilie 2011, orele 18:00, la Museu Nacional do Azulejo, iar cel de-al doilea duminică, 1 mai 2011, orele 21:00, la Basilica da Estrela, ambele situate în Lisabona.


Ansamblul coral masculin Theophania, dirijat de maestrul Ciprian Para, este alcătuit din 17 persoane și interpretează a capella un repertoriu specializat în muzica religioasă de sorginte bizantină, caracteristică religiei creștin-ortodoxe, majoritară în România. Ciprian Para este profesor la Catedra de Dirijat Cor Academic din cadrul Academiei de Muzică G. Dima din Cluj, urbe fondadă după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman în urmă cu 2000 de ani, actualmente unul dintre centrele universitare de referință ale României și ale Europei Centrale.

Programul va fi axat pe ideea de a face cunoscute publicului portughez creații ale compozitorilor români din secolele XIX–XXI, inspirate primordial din tradițiile muzicale autohtone, cu rădăcini în spiritualitatea bizantină. Astfel, vor fi interpretate lucrări de George Dima, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Gavriil Musicescu, Sabin Drăgoi, Paul Constantinescu, Pr.Gheorghe Șoima, Ion Popescu-Pasarea, Augustin Bena, Alexandru Podoleanu.

De asemenea, ca argumente ale deschiderii culturii române spre valorile civilizației europene și mondiale, corul Teophania abordează – cu egal profesionalism, cu sensibilitate și acuratețe – piese la fel de cuceritoare din repertoriul universal: Antonin Dvorak, Libré Vermell de Monserrat, Francis Poulenc, Franz Biebl ș.a.

Dirijorul Ciprian Para este conferențiar universitar al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima". În 2010 a aniversat două decenii de activitate dirijorală, al cărei debut s-a petrecut în perioada studenției sale. A urmat cursuri de perfecționare în Italia, Elveția și Spania și a dirijat peste 300 de concerte corale și vocal-simfonice, rezultat al colaborării cu corurile și orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Brașov, București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara și cu ansambluri din Franța, Germania, Italia, Spania și Ungaria. Titlul de Doctor în Muzică, obținut în anul 2003, marchează o altă latură a activității sale, aceea de muzicolog, strâns legată de practica dirijorală și ilustrată de cele două volume tipărite în anul 2005.