Festivalul Internațional „Nopțile pianistice”, ediția a XI-a, 2013

În perioada 26 iunie – 4 iulie, la Chișinău se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional „Nopțile pianistice”, eveniment organizat de Sala cu Orgă, în parteneriat cu Alianța Franceză din Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Ediția 2013 a Festivalului va cuprinde trei concerte cu participarea unor valoroși artiști din Franța, Italia, România și Republica Moldova.

Festivalul va debuta pe 26 iunie, cu un recital de lucrări semnate de Franck, Faure, Chopin și Debussy susținut de consacratul pianist francez Michel Dalberto.

Duminica, 30 iunie, Gala tinerilor pianiști îi va scoate în prim plan pe cei mai talentați elevi și absolvenți ai liceelor de muzică din Chișinău.

Punctul culminant al festivalului va fi Seara concertelor de pian, din 4 iulie, cu participarea Orchestrei Naționale de Cameră, sub bagheta dirijoroului francez Didier Talpain, cunoscut publicului de la edițiile precedente ale festivalului. În calitate de soliști vor evolua trei pianiști invitați, cu un palmares bogat în premii și o activitate artistică extrem de apreciată în țările lor de origine, dar și în străinătate. Este vorba de pianistul italian Alessandro Commelato care va interpreta Concertul în la minor de Mendelssohn și Concertul în Mi-bemol major op.7 nr. 5 de J. Ch. Bach, Viniciu Moroianu (România) care va prezenta Concertul nr. 27 de Mozart și Maria Sumareva (Republica Moldova) care va oferi publicului Concertul nr.2 de Chopin.

https://docs.google.com/file/d/0BwrV7Jx7zzMvNEZvMUx5N1A5Tk0/edit?usp=drive_web


Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş. A fost distins cu premiul I la competiţii naţionale în 1973, 1977 şi 1978, este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pe anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi cu Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste 700 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Ca partener de lied a colaborat cu solişti vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte camerale.
„În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică.” - Valentin Gheorghiu, Radio România, 1998

Concertele încep la ora 19.00, iar prețul biletelor variază între 30 și 50 de lei.
Casa de bilete: tel. 022 22 25 28.