Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în perioada 14 mai-17 iunie 2025, o nouă ediție a Festivalului Filmului Românesc în Israel, la Cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pinna, Sderot și Ofakim, în colaborare cu MovieMania. Curatoarea Festivalului este Iris Lackner.
Deschiderea ediției 2025 a Festivalului Filmului Românesc se va desfășura în data de 14 mai, la Cinemateca Tel Aviv, de la ora 20:30, și va consta în proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, în prezența actorului Mihai Călin.
În data de 15 mai va avea loc, de la ora 19:00, deschiderea Festivalului Filmului Românesc la Cinemateca din Ierusalim, cu participarea actorului Mihai Călin prezent la sesiunea de întrebări și răspunsuri ulterioară proiecției filmului „Anul Nou care n-a fost”.
Tot în data de 15 mai, de la ora 20:00, la Cinemateca din Haifa va avea loc deschiderea Festivalului Filmului Românesc 2025, prin prezentarea filmului „Anul Nou care n-a fost”.
Proiecții speciale:
16.05., ora 12:00, Cinemateca din Tel Aviv - proiecția filmului „Războiul regelui”, urmată de o discuție cu E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel
27.05., ora 16:30, Cinemateca din Haifa - proiecția filmului „Războiul regelui”, urmată de o discuție cu Felicia Waldman, istoric
17.05., ora 13:30, Cinemateca din Tel Aviv - proiecția filmului „Noaptea lui Vlad”, în prezența lui Ciprian Dumitrașcu, regizor, și Dorian Stan, producător
17.05., ora 16:30, Cinemateca din Holon - proiecția filmului „Noaptea lui Vlad”, în prezența lui Ciprian Dumitrașcu, regizor, și Dorian Stan, producător
19.05., ora 19:30, Cinemateca din Tel Aviv - proiecție festivă a filmului „Nasty”, în colaborare cu Asociația Națională de Tenis din Israel, cu participarea celor mai importanți tenismeni israelieni
04.06., Cinemateca din Herzliya - proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost”, în prezența actorului Iulian Postelnicu
05.06., Cinemateca din Haifa - proiecția filmului „Moromeții 3”, în prezența actorului Iulian Postelnicu
Datele proiecțiilor tuturor filmelor din Festival se găsesc în tabelul atașat.
Filmele ediției 2025 a Festivalului Filmului Românesc:
„Anul Nou care n-a fost”, regia Bogdan Mureșanu (România, 2024, 138 min.)
Sinopsis: O tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/anul-nou-care-n-a-fost-34537/
„Trei kilometri pănă la capătul lumii”, regia Emanuel Pârvu (România, 2024, 105 min.)
Sinopsis: Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când Adi este bătut pentru simpla „vină” de a fi gay, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/trei-kilometri-pana-la-capatul-lumii-33947/
„Moromeții 3”, regia Stere Gulea (România, 2024, 111 min.)
Sinopsis: Anul 1954 îl pune pe Niculae Moromete în fața unor alegeri dificile. Iubirea sa tumultoasă cu Vera, o femeie măritată, ajunge într-un moment critic atunci când Niculae nu suportă ideea de a o împărți, iar Vera nu se poate decide. Zdruncinat în propriile convingeri politice, Niculae se confruntă și cu lipsa de încredere în breasla literară, influențată tot mai mult de virajele ideologice din epocă. În mijlocul acestui haos, o tânără poetă, Aurora, se insinuează în viața lui și îi oferă, cu ingenuitate, o cale de ieșire din dilemele profesionale și personale, inspirându-l să publice romanul „Moromeții“.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=F-1mkKHEONE
„Nasty”, regia Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu, Tudor Giurgiu (România, 2024, 107 min.)
Sinopsis: 1972 a fost un an esențial pentru Ilie Năstase: a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului, devenind primul jucător român din istorie clasat în fruntea clasamentului ATP. Prin imagini de arhivă fascinante și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, documentarul explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului. Fermecător și generos, dar în egală măsură provocator și excentric, Mr. Nice'n'Nasty a scurtcircuitat standardele rigide după care funcționa sportul alb în anii '70, devenind primul său rockstar autentic.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/nasty-33449/
„Săptămâna Mare”, regia Andrei Cohn (România, 2024, 133 min.)
Sinopsis: Acțiunea filmului se petrece în Săptămâna Mare, undeva pe la 1900, în România. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paști. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/holy-week-34523/
„Warboy”, regia Marian Crișan (România, 2023, 88 min.)
Sinopsis: Warboy ne arată cum trăiește un adolescent finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact toamna anului 1944. Băiatul încearcă să salveze cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/warboy-31485/
„Clara”, regia Sabin Dorohoi (România, 2023, 83 min.)
Sinopsis: Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemeni milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult. E angajata unei familii din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării. În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simțindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă în amonte pe Dunăre. Clara trebuie să se întoarcă acasă și să conștientizeze responsabilitatea sa pentru acțiunile fiului. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță la spital. Dar sentimentele sale față de ea s-au schimbat mult. Într-o lume sumbră cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/clara-34973/
„Războiul regelui”, regia Trevor Poots (România, 2016, 47 min.)
Sinopsis: Puţini ştiu ce s-a întâmplat, de fapt, pe 23 august 1944, şi cine au fost actorii principali ai schimbării. Cuvinte ca „lovitură de stat”, „război” şi „comunişti” sunt folosite de multe ori în aceeaşi frază, fără să se ştie nimic despre curajul pe care un rege de nici 23 de ani l-a avut atunci când s-a pus de-a curmezişul planului lui Hitler. Detaliile loviturii de stat care a înlăturat guvernarea dictatorială, reacția lui Hitler, decizia acestuia de a bombarda Palatul Regelui în speranța de a-l omorî pe tânărul monarh, coșmarul domniei rusești și exilul inevitabil al regelui sunt doar câteva dintre subiectele despre care telespectatorii vor afla noi informații, povestite chiar de către Regele Mihai I.
Trailer: https://www.iqads.ro/creatie/36606/razboiul-regelui-trailer
„Noaptea lui Vlad”, regia Ciprian Dumitrașcu (România, 2024, 90 min.)
Sinopsis: Supereroi adevărați prind viață pentru ca Vlad să descifreze un mister care îl poartă într-o călătorie prin 2000 de ani de istorie a românilor. Fiul muzeografei Raluca, „preferatul” paznicului Nea Bebe, Vlad are parte de o întâlnire magică: Alexandru Ioan Cuza se întrupează în galeria imersivă a eroilor românilor și-l poartă pe Vlad într-o călătorie în care băiatul îi descoperă pe Sfântul Andrei, Decebal, Dragoș, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Regina Maria, în momente cheie care le-au marcat destinul.
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/noaptea-lui-vlad-33737/
„Tati part-time”, regia Letiția Roșculeț (România, 2024, 98 min.)
Sinopsis: Iustin este avocat, însă visul lui carieristic pentru care a făcut aproape orice compromis necesar este pus în pericol odată cu apariția Mayei, fina lui de 8 ani, de care află intempestiv că trebuie sa aibă grijă, deși nu se pricepe deloc la copii. Viața lui Iustin este dată peste cap, însă nici Maya nu este încântată de noul ei „tati part-time”. Va face față Iustin la acest nou tip de parenting gentil de care nu are idee cu ce se mănâncă?
Trailer: https://www.cinemagia.ro/trailer/tati-part-time-32323/