Societatea Enescu din Londra a organizat pe 4 martie recitalul artiştilor Horia Văcărescu (vioară) şi Constantin Sandu (pian). Aceştia au interpretat Sonata no.2 in F minor, Op.6 de Enescu, Sonata in A Major, Op.47 "Kreutzer" de Beethoven, La Folia de Corelli şi Poème de Chausson, aplaudaţi îndelung de un public de 200 de persoane. La finalul concertului, Roy Enfield, directorul Societăţii Chopin în Marea Britanie, a spus: Sunt încântat să descopăr doi muzicieni virtuoşi, cu un repertoriu atât de bogat şi bine ales.
Violonistul Horia Văcărescu s-a impus ca un muzician de elită al generaţiei sale. Născut în Bucureşti, Horia a început să studieze vioara la patru ani. La vârsta de 6 ani şi-a făcut prima apariţie publică, iar la 15 ani a debutat pe scena simfonică. A studiat cu profesorul Paul Ratz la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi cu celebrul violonist Eugen Sârbu în Marea Britanie. În prezent, Horia locuieşte la Londra, unde a primit o bursă de studii la Colegiul Regal de Muzică cu profesorul Levon Chilingirian, liderul renumitului Cvartet Chilingirian.
Deşi stabilit peste hotare, violonistul vizitează frecvent filarmonicile din ţară. A început o fructuoasă colaborare cu pianistul Constantin Sandu, stabilit in Portugalia. Totodată, Horia formează un duo alături de pianista japoneză Chiho Tsunakawa, cu care va susţine curând un turneu în Japonia şi Hong Kong. A participat la festivalurile: City of London Festival, Chilingirian ChamberFest, Tenby Arts Festival (UK), Nuova Musica Consonante (România), Verbier Festival (Elveţia). Horia Văcărescu cântă pe o superbă vioară italiană construită de Jacob Horil din Roma la 1730, împrumutată cu generozitate de către Florian Leonhard Fine Violins.
Constantin Sandu s-a născut la Bucureşti în 1964, şi a început studiul pianului la vârsta de şapte ani. Şi-a început cariera de solist în orchestră la 14 ani. Are o intensă activitate muzicală - sute de recitaluri, muzică de cameră şi concerte cu orchestra - în Europa şi Asia, fiind apreciat de public şi critici. A câştigat premii la competiţii internaţionale şi a participat la festivaluri importante din Bucureşti, Paris şi Santander. Interpretează deseori ca solist-invitat la filarmonicele George Enescu din Bucureşti, Transilvania din Cluj, Oltenia din Craiova.
A cântat, totodată, cu orchestre europene remarcabile cum ar fi: Arthur Rubinstein - Lodz, Halle Philharmonic, Bodensee Orchestra - Konstanz, Orchestra Filarmonică din Belarus, Orchestra simfonică de radio şi televiziune din Kiev, Orchestra Naţională din Porto. Constantin Sandu a înregistrat CDuri precum Beethoven (2001), Albeniz şi Gershwin (2002), muzică portugheză şi românească pentru pian (2005), Mozart şi A. J. Fernandes (2009) şi alte lucrări muzicale de cameră. Locuieşte în Portugalia din 1991, unde predă pianul la Şcoala Superioară de Muzică din Porto.
Societatea Enescu a fost înfiinţată de către Institutul Cultural Român din Londra în 2007, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a României, pentru a promova creaţia enesciană în mediul britanic. Preşedintele Societăţii este dirijorul Cristian Mandeal, iar directorul artistic este violonistul Remus Azoiţei.
Stagiunea Societatea Enescu se desfăşoară în perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc în prima zi de joi a fiecărei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni de prestigiu, care interpretează Enescu alături de un repertoriu universal. Concertele Societăţii Enescu sunt recomandate regulat în revista Time Out din Londra.
În cadrul aceluiaşi program de promovare a creaţiei marelui compozitor român, din septembrie 2009 Institutul Cultural Român acordă anual Bursa Societăţii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk. În anexă imagini de la eveniment. © ICR Londra.