În perioada 9-19 octombrie a avut loc la Lublin Festivalul Internațional „Konfrontacje Teatralne” (Confruntări teatrale), un eveniment de o anvergură deosebită, recunoscută de Ministerul polonez al Culturii prin acordarea celei mai mari finanțări din anul 2014 în concursul național de proiecte culturale.
În ciuda titulaturii teatrale, Festivalul are un conținut multidisciplinar, extinzându-se de la an la an. Ediția din 2014, a nouăsprezecea, a avut în centru artele spectacolului din România, iar tema principală a fost identitatea – în context cultural, social, politic.
Dan Perjovschi, invitatul special al organizatorilor, a deschis oficial Festivalul printr-o expoziție personală de desene, concepută special și realizată în spațiul Centrului pentru Cultură din Lublin.
Programul românesc a cuprins evenimente de teatru, de dans, de arte vizuale, prelegeri, întâlniri cu artiștii, muzică, proiecții de filme de lungmetraj și scurtmetraj.
Institutul Cultural Român de la Varșovia a susținut însemnatul program românesc al Festivalului, în calitate de partener strategic.
Programul în detaliu:
- Expoziție de desene semnată Dan Perjovschi (vernisajul expoziției va deschide oficial Festivalul);
- 2 reprezentații cu spectacolul Cvartet pentru o lavalieră (Vava Ştefănescu, Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Farid Fairuz);
- 3 reprezentații cu spectacolul ... nie czekajcie (... nu mai așteptați), adaptare după piesa Kebab de Gianina Cărbunariu, în regia lui Robert Zawadzki și interpretarea Teatrului Dramatic „Jerzy Szaniawski” din Wałbrzych (premieră);
- prelegere despre teatrul românesc, susținută de criticul Iulia Popovici;
- spectacolul Tipografic majuscul de Gianina Cărbunariu, în interpretarea Teatrului Odeon din București;
- concert Noire de București (Vlaicu Golcea, Uțu Pascu, Mihai Păcurar; instalație, intervenție în spațiul de concert - Cristina Milea);
- spectacolul Parallel, semnat Ferenc Sinkó și Leta Popescu, produs de GroundFloor Group și ColectivA (Cluj-Napoca);
- performance Romanian Dance History X, în interpretarea lui Brynjar Bandlien;
- proiecții de filme (în patru zile de festival) – lungmetraje: Marți după Crăciun, regia Radu Muntean; După dealuri, regia Cristian Mungiu; Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude; Poziția copilului, regia Călin Peter Netzer; scurtmetraje: Călătorie la oraș, regia Corneliu Porumboiu; Orizont, regia Paul Negoescu; Prăbușirea (premieră poloneză, film după scenariul lui Aureliu Manea) și Vaca finlandeză, în regia lui Gheorghe Preda.
Festivalul a fost însoțit de un catalog-carte, cuprinzând numeroase texte despre evenimentele și contextele prezentate, printre care teatrul și cinematografia românești. Textul dedicat noii cinematografii românești i-a aparținut Małgorzatej Rejmer, scriitoare și eseistă foarte apreciată recent pentru volumul de reportaje București. Praf și sânge. Textul despre teatrul contemporan i-a aparținut criticului Iulia Popovici.
Festivalul „Confruntări teatrale” a fost înființat în anul 1996 de câțiva importanți reprezentanți ai mediului teatral din Lublin, printre care Leszek Mądzik, creatorul Scenei Plastice KUL, și Włodzimierz Staniewski, directorul faimosului Centru de Practici Teatrale Gardzienice, una dintre cele mai cunoscute și apreciate grupări de teatru experimental din lume. Programul se concentrează în jurul ideii confruntării dintre diverse forme și tradiții teatrale, prezentării realizărilor celor mai importante personalități teatrale, găsirii unor noi modalități de înțelegere a teatrului. Alături de programul teatral, festivalul este îmbogățit de expoziții, proiecții de film, concerte și sesiuni științifice.
Festivalul se bucură de un public foarte numeros, polonez și internațional, atrăgând un mare număr de tineri, elevi și studenți, de cunoscători și simpatizanți ai teatrului din Europa.