La 23 august, la aniversarea semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, marcăm Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare. Ca parte a campaniei sociale din acest an „Aminteşte-ţi. 23 august”, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (ENRS) evocă istoria unei persoane a cărei viață a fost marcată de lupta dramatică împotriva sistemelor totalitare. Eroul campaniei din 2021 este Jaan Kross.
Spotul cinematografic dedicat lui Jaan Kross este disponibil în limba engleză pe site-ul Rețelei Europene Memorie și Solidaritate,www.enrs.eu, și pe profilul instituției de pe YouTube:https://cutt.ly/Remember_23August.
Jaan Kross(1920 - 2007) – a fost un scriitor estonian, simbol al rezistenței față de totalitarism și promotor al conștiinței națiunii estoniene. Cariera juridică promițătoare a lui Kross a fost zădărnicită de război și de anexarea Estoniei de URSS. În 1944, în timpul ocupației naziste, a petrecut șase luni în închisoare, iar după ce țara sa a fost reocupată de Uniunea Sovietică, a fost condamnat la muncă silnică într-un gulag (1946-1952). Cu toate acestea, a reușit să supraviețuiască și, după ce s-a întors în orașul natal, Tallinn, în 1954, s-a dedicat literaturii. Scrierile sale istorice l-au făcut cunoscut pe plan internațional, fiind nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatură.
Scriitorul estonian se alătură celorlalți eroi ai campaniei „Aminteşte-ţi. 23 august”. Până în prezent, cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare ENRS a realizat filme despre destinul următoarelor persoane:
Milada Horáková -politician ceh și membră a mișcării de rezistență clandestină în timpul
celui de-al Doilea Război Mondial, victimă a unui asasinat judiciar comis de
Partidul Comunist;
Kazimierz Moczarski -jurnalist
și scriitor polonez, autorul celebrei cărți Rozmowy z katem(Conversații
cu un călău);
Juliana Zarchi - lituaniană de origine germano-evreiască, persecutată pentru originea
sa;
Evreica Mala
Zimetbaum și polonezul Edek Galiński
- cuplul care s-a îndrăgostit în lagărul de concentrare de la
Auschwitz-Birkenau;
Péter Mansfeld - cea mai tânără victimă a represiunii de după Revoluția maghiară din
1956.
Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate este o inițiativă internațională care are ca scop cercetarea, documentarea și diseminarea cunoștințelor cu privire la istoria Europei din secolul al XX-lea și comemorarea acestora, cu un accent special pus pe perioada de dictatură, război și opoziție socială împotriva opresiunii. Membrii ENRS sunt: Germania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, iar organele sale consultative includ, de asemenea, reprezentanți ai Albaniei, Austriei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei și Georgiei.www.enrs.eu