- 9 September 2020
- Etichete ICR Orizonturi culturale italo-romane Alessandro Bertante
Scriitorul Alessandro Bertante deschide o perspectivă spre „lumea nouă”, a sa şi a noastră, a tuturor, aşa cum a imaginat-o în trilogia „Il nuovo mondo”/„Lumea nouă”, ale cărei prime două capitole sunt „Nina dei lupi”/ „Nina lupilor” și „Pietra nera” / „Piatra neagră”, ambele publicate la editura Nottetempo, într-un interviu acordat revistei „Orizonturi culturale italo-române”. Interviul este realizat de Irina Francesconi Ţurcanu.
„Nina e speranța, e lumea nouă – ne spune Alessandro Bertante. E speranța într-o relație diferită cu lumea, e omul redevenit parte organică a unui context natural, încetând de a mai fi prădătorul care este acum. Capitalismul prădător, la care suntem cu toții complici – și nu o spun cu răutate –, nu poate merge înainte la infinit. Un sistem de productivitate care se bazează pe producție e nesustenabil, precum am putut observa acum cu COVID-19: a fost suficient să ne oprim cu toții pentru două luni pentru ca cerul peste Milano să redevină de o culoare pe care nu o mai văzusem de prin anii ’70. Un sistem social care se bazează pe acest lucru nu e compatibil cu planeta. Nina reprezintă un viitor diferit în care omul se întoarce la a face parte dintr-un context natural, încetând de a mai fi un prădător. De fapt, toate miturile despre care se povestește în roman sunt mituri naturale care se referă la raportul dintre om și natură, un raport care se desfășoară printr-un limbaj magic și care dă viață unui dialog mutual”.
Numărul 9/septembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.