- 14 April 2021
- Etichete ICR TIMISOARA Revista Orizonturi culturale italo-romane Nicolae Dabija
Ediţia din luna aprilie a revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu emoţionanta evocare a unui excepţional om de cultură, care s-a stins din viaţă în 12 martie 2021: „Recviem la plecarea poetului Nicolae Dabija”, de Eugenia Bulat.
Seria de „Întâlniri” propune un dialog cu Cezar Paul-Bădescu realizat de Irina Ţurcanu, pornind de la confesiunea scriitorului:„Pentru mine, scrisul unei cărți este o experiență de viață, o explorare în mine însumi și în lumea înconjurătoare, iar cartea publicată este o invitație adresată cititorului să mi se alăture și să întreprindă propria lui explorare”. Urmează un dialog cu artista şi poeta Dana Catona, având ca temă centralăautoportretul cu diversele sale posibilităţi de declinare în creaţia artistică şi literară, apoi un dialog cu Filip Petcu, artist vizual și restaurator,despre domeniul extrem de complex al restaurării, cu frumuseţile, transformările şi provocările sale în zilele noastre, ambele interviuri fiind realizate de Afrodita Carmen Cionchin.
Orizonturile literare se deschid spre un scriitor „alternativ”, Matteo Strukul, în recenzia semnată de Smaranda Bratu Elian, şi spre proza scriitorului Italo Svevo la 160 de ani de la naştere, în traducerea italienistului Mihai Banciu.Continuă astfel seria de traduceri dedicate triestinului Italo Svevo, cel care a înscris romanul italian în seria marilor înnoiri europene de la începutul secolului XX.
„Orizonturi Donna” aduce, în seria dedicată femeilor remarcabile ale istoriei române, două noi portrete reprezentative: „Activitatea filantropică a Reginei Elisabeta” (de Ştefania Dinu) şi„Aida Vrioni, prima jurnalistă profesionistă din România” (de Monica Negru).
În „Orizonturi filosofice” continuă convorbirile cu Mircea Eliade, printr-un nou interviu inedit în română, realizat de jurnalistul Fausto Gianfranceschi în octombrie 1983, la Palermo, tradus deHoria Corneliu Cicortaş.
În seria de „Corespondenţe”, Delia Bălăican prezintă mărturialegată de o vizită de studiu din 1890 la minele italiene din Sardinia a viitorului inginer, director de bancă și politician Constantin I.C. Brătianu – Dinu (1866-1950), cum îi spunea familia – în dialogul epistolar cu fratele său Vintilă Brătianu (1867-1930), de asemenea, viitor inginer și important politician român.
Ediţia din aprilie propune mai multe teme de interes din sfera artei: „Gheorghe Tattarescu la Roma: cea mai apreciată perioadă din creația artistului” (de Roxana Modreanu) şi „Marina Socol, o artistă a liniei” (de Serafina Pastore). De asemenea, „Orizonturi de Artă” se deschide colaborării cu Şcolile doctorale, valorificând cercetările doctoranzilor în circuitul cultural al revistei. O primă temă aici vizează ilustrația de modă, cu o galerie reprezentativă atât din actualitatea internaţională, cât şi din cea românească, marca Ana Cioclov şi Ioana Avram (de Dana Simionescu). Urmează un interesant studiu de caz, „Agnes Richter sau broderia ca document al unei subiectivități oprimate”, realizat de Anca Gyemant. Două articole din cercetarea doctorală coordonată la Universitatea de Vest din Timişoara de prof. Adriana Lucaciu.
În seria de „Mărturii din emigraţie”, Lucia Ileana Pop prezintă impresionanta poveste a elevei sale de la şcoala I.I.S Carlo e Nello Rosselli din Aprilia, un oraș de lângă Roma.
Ediţia italiană aduce o anchetă exclusivăprivind condiţia actuală a femeii-artist în Italia, realizată cu 33 de invitate din lumea artelor vizuale şi a învățământului superior de artă, a criticii de artă şi curatoriatului, din diferite generaţii, centre universitare şi culturale din Peninsulă. Această nouă anchetă continuă proiectul început în numărul din martie, care reuneşte contribuţiile a 29 de invitate din România.
Toate articolele din numărul 4/aprilie 2021al
revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti
culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it. Numărul este în actualizare constantă.
Foto: Revista „Orizonturi culturale italo-române”