Scriitorii romani Saviana Stanescu si Marius Daniel Popescu participa la Bruxelles la conferinta "Li

Scriitorii romani Saviana Stanescu si Marius Daniel Popescu participa la Bruxelles, la invitatia Centrului Roman de Informare de la Bruxelles, la conferinta « Literatura de migratie – Writing in a second language ». Aceasta conferinta este organizata de catre reteaua EUNIC Bruxelles ( reteaua europeana a centrelor si institutelor culturale) in cadrul anului Dialogului Intercultural ; conferinta va avea loc la data 24 aprilie la sediul Comitetului Economic si Social de la Bruxelles. Prezenta scriitorilor romani la Bruxelles este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman.



Scopul conferintei de la Bruxelles este de a prezenta si de a promova literatura si impactul ei asupra dialogului intercultural si a multilingvismului. Accentul conferintei se va pune pe literatura migratiei si pe "scriitorii emigranti" din tarile europene; totodata conferinta urmareste sa atraga atentia asupra impactului intercultural fata de tara in limba caruia autorul scrie cat si impactul asupra tarii de origine a scriitorului.



Scriitorii romani prezenti la conferinta de la Bruxelles vor avea dublul rol de comentatori ai fenomenului intercultural si pe de alta parte de exponenti ai acestui fenomen al literaturii migratiei.



Saviana Stanescu este una dintre cele mai interesante voci ale dramaturgiei contemporane, "o scriitoare pentru secolul 21", cum a numit-o Richard Schechner, prestigiosul regizor si teoretician al performance-ului.



Saviana Stanescu este poeta si dramaturg, castigatoare a Premiului UNITEXT pentru cea mai buna piesa a anului 1999, cu textul Apocalipsa gonflabila. Traieste si lucreaza la New York, unde a obtinut doua titluri masterale (Master of Arts in Performance Studies si MFA in Dramatic Writing), colaboreaza cu celebrul antropolog teatral Richard Schechner, este artist asociat la Teatrul Lark si la East Coast Artists si preda dramaturgie la Tisch School of Arts (New York University).

A sustinut numeroase workshop-uri si conferinte atat in SUA, cat si in Europa, colaborand cu institutii precum World Bank, Washington DC, Brown University, New York University, Smith College, University of London, dar si cu British Council, Institutul Goethe, Institutul Francez; a fost bursier KulturKontakt la Viena si British Council la Cambridge si Londra, precum si bursier Fulbright la New York University. Una din cele mai cunoscute dintre piesele americane ale Savianei Stsnescu, YokastaS, a fost montata de Richard Schechner la cunoscutul teatru new-yorkez La MaMa. Este director al programului Playwright Exchange la Teatrul Lark si al New Drama Program al Institutului Cultural Roman din New York. Totodata, Saviana Stanescu a avut mai multe productii jucate in teatre prestigioase din New York si a publicat si doua volume de poeme in engleza "Diary of a clone" si "Google me!" In 2007 a castigat premiul New York Innovative Theatre la categoria cel mai bun text dramaturgic lung, cu piesa "Waxing West" in anul 2007.



Marius Daniel Popescu este laureatul Premiului „Robert Walser" pentru debut in proza cu romanul "La Symphonie du Loup"- „Simfonia lupului". Publicat de prestigioasa editura pariziana José Corti, romanul a devenit cartea anului in tara cantoanelor, deschizand drumul spre succes pentru romanul ajuns la 45 de ani, dupa o viata plina de eforturi.



Scriitorul roman s-a nascut la Craiova in 1963 si a emigrat in Elvetia in 1990. In 1995 a publicat primele poeme in limba franceza "4x4: poeme cu tractiune integrala" (Editura Antipodes). Incepand cu 2004 scriitorul roman este directorul ziarului "Le Persil" ("Patrunjelul") si tine cursuri de literatura intr-o inchisoare de maxima securitate din Elvetia.



"La Symphonie du loup" a fost scrisa de Marius Daniel Popescu direct in franceza, timp de zece ani. La plecarea din tară, nu stia limba franceza. Era poet, frecventase cenaclurile literare de la Brasov, facuse parte din "Grupul de la Brasov", impreuna cu Alexandru Musina - cel care l-a "mosit" literar, Caius Dobrescu, Andrei Bodiu, Marius Oprea

Simfonia lupului, roman autobiografic ce traverseaza mai multe culturi si generatii din Romania aflata sub dictatura. Autorul evoca scene din adolescenta sa, moartea acidentala a tatalui sau, amintirea bunicului, figura tutelară ce-a inlocuit-o pe cea a tatalui disparut.



Premiul Walser, numit dupa un celebru scriitor si poet elvetian Robert Walser (1878-1956), este acordat o data la doi ani, recompensand tinerii autori pentru romanul de debut. Este prima oara cand acest premiu este acordat unui scriitor din partea franceza care este roman. Suntem foarte atenti la calitatea literara a limbii si la naratiune. Romanul «La Symphonie du Loup» ne-a impresionat prin stil si naratiune. El instaureaza o innoire in traditia literara, si asta ne-a impresionat pe toti", a explicat Daniel Rothenbühler, presedintele juriului. Peste saizeci de romane au concurat la acest premiu.





Pentru mai multe informatii legate de aceasta conferinta va rugam sa contactati pe: Raluca Neagu, Centrul Roman de Informare de la Bruxelles – raluca.neagu@roinfocentre.be; tel: + 32 2 3444 145.