- 9 June 2022
- Etichete Târgul de Carte Praga ICR Varujan Vosganian Tatiana Țîbuleac Iulian Ciocan Vlad Zografi
Târgul „Lumea cărții” de la Praga, cea mai mare sărbătoare a cărților din Republica Cehă, se desfăşoară în perioada 9-12 iunie 2022, la centrul de expoziții Výstaviště. Participarea României la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Praga este organizată de Ministerul Culturii şi de reprezentanţa Institutului Cultural Român în capitala cehă.
În cele patru zile petrecute la zona expozițională sunt aşteptaţi peste 50000 de vizitatori. Peste 400 de expozanți vor umple aproximativ 4000 m2 de suprafață expozițională. În fiecare an, festivalul literar prezintă aproape 800 de scriitori, ilustratori, traducători, experți și alți actori din industria cărții în 650 de programe însoțitoare. Târgul de Carte prezintă oaspeți din peste 30 de țări ale lumii.
Standul național este situat în complexul expoziţional, la poziția HB304, și se întinde pe o suprafață de 30 mp, iar printre autorii invitați se numără Tatiana Țîbuleac, Varujan Vosganian, Iulian Ciocan și Vlad Zografi.
Motto-ul ediţiei din acest an este „Trăim pentru cărți. Misiune dulce în această lume dominată de dezordine și decădere”, din „Numele trandafirului”, romanul scriitorului italian Umberto Eco. Alegerea lui Umberto Eco, care și-ar sărbători a 90-a aniversare în acest an, este legată de selecția ţării invitate la cea de-a 27-a ediţie a Târgului. Prin urmare, vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu bogăția literară a Italiei, o țară cu tradiție literară robustă.
Programul evenimentelor românești la Târgul de Carte de la Praga 2022:
Vineri, 10 iunie
17.00-18.30 Dezbaterea De la pandemie la război. Cum rezistă literatura română contemporană?
Participă autorii invitați: Varujan Vosganian, Tatiana Țîbuleac, Iulian Ciocan, Vlad Zografi. Moderare: Libuše Valentová.
Traducere: Jitka Lukešová, Jiřina Vyorálková
Sâmbătă, 11 iunie
12.00-13.30 Noi apariții literare românești în limba cehă:
Tatiana Țîbuleac – Grădina de sticlă (Skleněná zahrada, Větrné mlýny, 2022).
Moderare: Jarmila Horáková. Traducere: Jiřina Vyorálková
Iulian Ciocan – Dama de cupă (Srdcová dáma, Dybbuk, 2020) și Iar dimineață vor veni rușii (A ráno přijdou Rusové, Dybbuk, 2021).
Moderare: Jiří Našinec. Traducere: Jitka Lukešová
Vlad Zografi– Efectele secundare ale vieții (Vedlejší účinky života, Havran, 2019). Moderare: Jiří Našinec, traducere: Jitka Lukešová
15.00-16.00 - Fantasticul în literatura română de la Mircea Eliade până în prezent (Fantastično v rumunské literatuře od Mircei Eliada po současnost). O discuție între Varujan Vosganian și Jiří Našinec (moderator). Traducere: Jitka Lukešová
Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău, Republica Moldova. Este licențiată în jurnalism. A devenit cunoscută în 1995, ca scriitoare a rubricii Povestiri adevărate din cotidianul Flux. În 1999, s-a alăturat echipei de la PRO TV Chișinău ca reporter, editor și prezentator de știri și a lucrat în Moldova pentru UNICEF. Din 2008 locuiește la Paris. Şi-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecție de proză scurtă numită „Fabule moderne”. Primul său roman „Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în 2016 în limba română și tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la București și premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iași. Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiul pentru literatură al Uniunii Europene - 2019 pentru romanul „Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier (Chișinău), în 2018.
Vlad Zografi a absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București în 1985. La sfârșitul lui 1990 obține o bursă în Franța, iar în 1994 își susține teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science ș.a. Este de asemenea redactor la Editura Humanitas, prozator și traducător al lui Eugene Ionescu. Debutează în februarie 1990 în România literară. În perioada '90—'95 publică sporadic în Contrapunct, 22, România literară, Suplimentul Litere, Arte, Idei al Cotidianului și Memoria. Prima sa carte, volumul de povestiri „Genunchiul stîng sau genunchiul drept”, apare la sfîrșitul lui 1993, la Editura Eminescu. Un an mai tîrziu, publică la Editura Albatros romanul „Omul nou”. Realizează (împreună cu Aurel Cioran) antologia „Cioran și muzica”, apărută la Editura Humanitas, în 1996. Debutează în teatru cu volumul „Isabela, dragostea mea” (Editura Unitext, 1996). Una dintre cele trei piese ale volumului, „Petru sau petele din soare”, a primit Premiul Criticii — 1996 din partea Secției Române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru — Fundația Teatru XXI. Spectacolul cu piesa „Orgasm”, realizat de Studioul de Artă Contemporană „Toaca” din București, a fost prezentat în premieră mondială, în 2001, la Festivalul de Teatru „West-Ostlicher Diwan” de la Halle.
Varujan Vosganian (n. 1958) este poet şi prozator. A publicat volumele de versuri „Şamanul albastru”, (Ararat, 1994), „Ochiul cel alb al reginei”, (Cartea Românească, 2001), „Iisus cu o mie de braţe”, (Dacia, 2005) şi „Cartea poemelor mele nescrise”, (Cartea Românească, 2015), precum şi volumele de proză „Statuia comandorului” (nuvele, Ararat, 1994), „Cartea șoaptelor”, (roman, Polirom, 2009, 2012, 2017), „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, (nuvele, Polirom, 2013) şi „Copiii războiului”, (roman, Polirom, 2016). Din 2005, este prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România. Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate. Traduceri, prezentări, lecturi publice, comentarii critice ori eseuri din şi despre scrierile sale au fost realizate în numeroase ţări. A obţinut numeroase premii: Premiul Academiei pentru literatură, pe anul 2009; Premiul internaţional de poezie „Nichita Stănescu”, Chişinău, aprilie, 2006; Premiul „Cea mai buna proză a anului” pentru volumul “Statuia Comandorului”, Uniunea Scriitorilor Bucureşti, 1994; Premiul „Cartea anului 2009” pentru romanul „Cartea soaptelor” acordat de revista „Romania literara”; Premiul Mihail Sadoveanu pentru proza-2010 pentru romanul „Cartea soaptelor”;
Iulian Ciocan, critic literar, eseist, publicist, născut la 6 aprilie 1968, în Chişinău, Republica Moldova. A debutat publicistic în 1994 cu un articol despre literatura SF, în revista Basarabia” din Chişinău. Debutul editorial are loc în 1996, cu volumul de critica literară „Metamorfozele narative” (Ed. Arc, Chişinău). Colaborează cu articole de critica literară şi de opinie la revistele „Contrafort” şi „Basarabia” din Chişinău. Este colaborator al postului de radio Europa Libera. Este deţinătorul premiului pentru debut în critica literară al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1996) şi al premiului „Tineretului” pentru critica literară acordat de Ministerul Invatamintului din Republica Moldova. Lucrează ca şi lector la catedra de Filologie a Universităţii Pedagogice din Chişinău. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din Romania.