Portul tradițional românesc la IRCCU Veneția

Luni, 24 iunie 2019, ora 15,00, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, se desfășoară  inițiativa dedicată familiarizării copiilor români de vârstă școlară ai căror părinți sunt rezidenți în Regiunea Veneto – cu tradițiile vestimentare ale țării de origine. Inițiativa privește în special copiii cu vârste între 6 și 12 ani. Scopul principal al evenimentului este de a prezenta caracteristicile și simbolistica portului tradițional românesc, precum și diferența dintre elementele decorative și cele de croială ale pieselor vestimentare.

Proiectul a fost propus de arh. dr. Cristina–Maria Povian, cadru didactic al Universității Politehnice din Timișoara, care în prezent efectuează un stagiu de specializare pe lângă Institutul Roman de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneţia în calitate de beneficiară a bursei «Nicolae Iorga». Partenerii în demararea proiectului «Portul tradițional românesc» sunt Asociația AlternativED din Lugoj, Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnice din Timișoara și doamna Floarea–Silvia Tòth (care a asigurat materialul grafic necesar prin facilitarea accesului la fotografiile personale cu imagini de piese de îmbrăcăminte tradițională românească).

În deschiderea atelierului, cei mici se vor familiariza cu un basm străvechi românesc despre Noaptea de Sânziene și vor „descifra” ritualurile specifice nopții de 24 iunie, alături de prof. Camelia Popescu, președintele Asociației AlternativED. În a doua parte a proiectului, arh. dr. Cristina–Maria Povian prezintă copiilor elementele stilistice ale portului tradițional românesc, indicând specificul cromaticii regionale și astfel diferențierea dintre piesele de îmbrăcăminte confecționate în diferite zone ale României.

Ultima parte a evenimentului va fi dedicată «activității de laborator», în cadrul căreia tinerii participanți vor avea posibilitatea să modeleze prototipurile – care vor fi puse la dispoziție de organizatori – conform propriei viziuni.

La realizarea proiectului participă Ioana-Adriana Opriș – colaboratoare a IRCCU Veneția și profesoară de limba și cultura română în cadrul Quinto Istituto Comprensivo «Donatello» din Padova; profesoara Mihaela Crețan, însoțitoarea elevilor de la Istituto Comprensivo «G. Parini» din Camposampiero; preotul Iulian Munteanu și preoteasa Doina Dimcea, însoțitorii copiilor din Parohia Ortodoxă Română «Sf. Prooroc Moise» din Asolo și preotul Nicolae Pîrvu, însoțitorul copiilor din parohia «Intrarea în biserică a Maicii Domnului» din Noale.


Această inițiativă, promovată de IRCCU Veneția, se înscrie în contextul manifestărilor dedicate Zilei Universale a Iei, lansate de Institutul Cultural Român începând din 2013.