Animat de dorința de a încuraja și promova tinerele talente, Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează în data de 12 iunie 2025, cu începere de la ora 18:00, la sediul său, prima ediție a unui nou proiect muzical denumit „Pianoforte: tineri muzicieni în concert la ICR Budapesta”.
Pianoforte își propune să reunească tineri muzicieni talentați din România și Ungaria pentru un eveniment inedit: o colaborare muzicală între Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara și Liceul de Muzică „Weiner Leó” din Budapesta, prezentată sub forma unui „dialog muzical”/recital cameral.
ICR Budapesta oferă șansa unei experiențe profesionale remarcabile pentru tinerii instrumentiști care își propun o carieră de muzicieni solo sau în cadrul unor orchestre. Experiența de a concerta în fața unui public diversificat și colaborarea cu tineri muzicieni din alte țări poate fi un punct de plecare pentru o carieră internațională de succes.
Îndrumaţi de profesoara Elena Popa, tinerii muzicieni din România Maria Pîrvulescu (pian), Vlad Oberșterescu (clarinet) și Patrik Berți (flaut), vor interpreta următoarele partituri: Webster - Carmen Rhapsody –trio flaut, clarinet și pian; Chopin– Studiul op. 25 nr. 10 – pian; Bela Kovacs – Hommage a Manuel de Falla – clarinet și Donizetti – Sonatina pentru flaut.
La polul opus, tinerii muzicieni din Ungaria Grosch Dániel (violoncel), Ágota Lénárt (corepetitor violoncel), Anducska-Kemény Zente (pian) și Gerhát Balázs (vioară), sub îndrumarea profesorului Kinga Krizsán, vor interpreta: Brahms– Trio in B major op. 8 I. movement – triovioară, violoncel, pian; Bach: Solo partita for violin in d-minor: Sarabande, Gigue – vioară; Davidoff: At the fountain –violoncel și pian și Beethoven: Sonata in C-major op. 2 No. 3-4th movement – pian.
Aceștia vor oferi publicului un program muzical plin de culoare și contrast, unde pianul, violoncelul și vioara vor căpăta o voce centrală și vor fi susținute cu subtilitate de clarinet și flaut.
Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.
În prezent, Liceul de Artă „Ion Vidu” beneficiază de o varietate de specializări: interpretare instrumentală (pian, corzi, corzi grave, instrumente de suflat din alamă și lemn, instrument tradițional românesc și percuție), interpretare vocală clasică și artă vocală tradițională românească, triada fiind completată de secția de coregrafie, înființată în anul 1990, respectiv de artă dramatică, începând cu anul 2000. De-a lungul timpului, această instituție de învățământ a reprezentat și reprezintă, în continuare, un centru cultural important pentru orașul Timișoara, fiind locul unde sunt puse bazele artistice, unde se formează competențe și valori. Fundamentul pregătirii artistice este constituit de bogata participare la concerte, recitaluri, spectacole, master-class-uri.
Școala de Muzică „Weiner Leó” este cea mai mare instituție de învățământ muzical preuniversitar din Ungaria. Cu o istorie de aproximativ 120 de ani, a funcționat încă de la început ca școală de muzică de stat, oferind tinerilor posibilitatea de a urma studii muzicale, pregătind multe generații de muzicieni, care ulterior au devenit artiști instrumentali sau cântăreți de operă renumiți. Școala oferă cursuri depian, coarde (vioară, violoncel, gordon), instrumente de suflat (din lemn: flaut, oboi, clarinet, fagot, saxofon; și instrumente de alamă: trompetă, corn, trombon, tubă), percuție, acordeon, chitară și harpă. Elevii școlii s-au clasat întotdeauna pe podiumuri în competiții interne și internaționale. În 2011 școlii i-a fost decernat premiul Príma Primissima. Organizează regulat festivaluri de muzică de cameră, îmbogățind constant personalitățile elevilor și oferind oportunități de progres continuu atât pentru iubitorii de muzică, cât și pentru studenții care își pregătesc o carieră în muzică.