PARIS. Începe cea de-a șaptea ediție a „Rencontres Musicales Enesco“

Seria de evenimente „Întâlnirile Muzicale Enescu”/„Rencontres Musicales Enesco“, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, organizată la Paris de Asociaţia Noesis-Enesco, cu sprijinul Société des Éditeurs et Auteurs de Musique (SEAM), al Institutului Cultural Român de la Paris şi al Ambasadei României în Republica Franceză, sub egida UNESCO, se desfășoară în mai multe spații din Paris, între 12 și 16 octombrie 2020. În cadrul „Rencontres Musicales Enesco“ sunt organizate concerte de muzică franceză şi românească din secolele XX şi XXI, precum și concursul de canto cu participare internațională, la finalul căruia ICR Paris oferă Marele Premiu „George Enescuˮ, pentru cea mai bună interpretare a unei melodii enesciene.

Un concert-spectacol cu titlul „Compozitorul Georges Enesco de la Conservatorul din Paris la Opera din Paris” va avea loc luni, 12 octombrie 2020, la sala „Bernanos“, cu participarea muzicienilor Florent Karrer și Emilie-Rose Bry, laureați ai ediției precedente a concursului, a mezzosopranei Oleksandra Didenko, a tenorului Tony Boldan și a actriţei Daniela Nane, precum și a pianistelor Alina Pavalache și Emmanuelle Sanglar. În program: extrase din opera „Oedipe” şi din alte opere din repertoriul modern şi contemporan (Igor Stravinski, Henri Nafilyan, Vladimir Cosma).

Miercuri, 14 octombrie 2020, la Conservatorul Rus „Serghei Rahmaninov“, este programat un concert de muzică de cameră (vioară-pian), susținut de Julien Szulman (vioară) și Pierre Yves Hodique (pian), organizat în parteneriat cu Conservatorul Naţional de Muzică din Paris. În program: lucrări de George Enescu, André Gedalge și Martin-Pierre Marsick. Evenimentul va fi precedat de lansarea discului „George Enescu la Conservatorul din Paris”.

Concursul internaţional de canto „Georges Enesco“ se va desfăşura în 13 şi 15 octombrie 2020 la Conservatorul Rus „Serghei Rahmaninov“ din Paris, finala cu public având loc în 16 octombrie la celebra sală „Bernanos“.

Societatea Muzicală Franceză „Georges Enesco” a fost fondată în 1998, sub preşedinţia de onoare a marelui violonist Yehudi Menuhin şi sub preşedinţia artistei lirice Viorica Cortez, care este şi actualmente preşedintă. În peste 20 de ani de existenţă, a organizat direct sau în colaborare cu alte instituţii si asociaţii, evenimente care promovează figura marelui compozitor George Enescu, a muzicii sale şi a culturii muzicale româneşti în general, colaborând cu artişti de mare valoare. La această ediție, interpreții înscriși la concurs au fost selectaţi de directorul artistic al Festivalului, Alina Pavalache, împreună cu comitetul de onoare al Asociaţiei Noesis, prezidat de Stéphanie Corvez, şi cu preşedinta Societăţii Muzicale „George Enescu”, Viorica Cortez.

Program „Rencontres Musicales Enesco“ 2020

CONCERTE

Luni, 12 octombrie 2020, sala „Bernanos“

Concert-spectacol cu titlul „Compozitorul Georges Enesco de la Conservatorul din Paris la Opera din Paris”

Extrase din opera „Oedipe” şi din alte opere din repertoriul modern şi contemporan (Igor Stravinski, Henri Nafilyan, Vladimir Cosma)

Intrepretează laureaţii Concursului Internaţional de Canto „Georges Enesco” Paris 2018/2019: Florent Karrer, Emilie-Rose Bry

Invitaţi: mezzosoprana Oleksandra Didenko şi tenorul Tony Boldan, actriţa Daniela Nane

Pianiste: Alina Pavalache și Emmanuelle Sanglar

Punerea în spaţiu: Anda Tăbăcaru

Miercuri, 14 octombrie 2020, Conservatorul Rus „Serghei Rahmaninov“

Concert de muzică de cameră (vioară-pian), în parteneriat cu Conservatorul Naţional de Muzică din Paris, cu Julien Szulman (vioară), Pierre Yves Hodique (pian). În program: George Enescu, André Gedalge, Martin-Pierre Marsick

Lansarea Discului „George Enescu la Conservatorul din Paris”

CONCURS

Concursul se va desfăşura în perioada 13-15 octombrie 2020 la Conservatorul Rus din Paris „Serghei Rahmaninov”. Finala cu public va avea loc la Sala „Bernanos“, în 16 octombrie.

Juriul este compus din: Viorica Cortez (mezzosoprană, președinta juriului), Florin Estefan (artist liric, manager general al Operei din Cluj-Napoca), Jean-Philippe Lafont (artist lyric), Nicolas Grienenberger (reprezentant al agenției artistice Adagio-Artists), Hervé Oléon (vicepreședinte al Asociației Massenet), Michaël Cousteau (dirijor) și Henri Nafilyan (compozitor, membru al Consiliului de Administrație SEAM).

Premiile acordate: Marele Premiu „Operaˮ - 3000 EUR, Al Doilea Marele Premiu „Opera” – 2000 EUR, Al treilea Marele Premiu „Opera” – 1500 EUR, Marele Premiu „George Enescuˮ acordat de Institutul Cultural Român – 3000 EUR, Marele Premiu „Muzica Contemporanăˮ - 3000 EUR, Premiul Rol sau Concert la Opera din Cluj, Premiul special „Jules Massenet” acordat de Asociaţia „Jules Massenet” - 1000 EUR, Marele Premiu „Viorica Cortez” – 1000 EUR.

***

Actualizare: Soprana Kumi Sakamoto a primit Marele Premiu „George Enescuˮ, acordat de Institutul Cultural Român.