Împlinirea a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu va fi sărbătorită la Institutul Cultural Român din New York prin deschiderea unei expoziţii omagiale în data de 24 aprilie, începând cu ora 19:00 în sala Auditorium a ICR New York. Expoziţia cuprinde lucrări de grafică realizate de Mircia Dumitrescu şi fragmente din opera lui Nichita Stănescu traduse în limba engleză de Peter Jay şi Stavros Deligiorgis.
Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de un recital de poezie cuprinzând o selecţie din volumele Laus Ptolemaei (1968) şi Necuvintele (1969) în intepretarea a doi tineri actori americani : Aaron Schroeder şi Keola Simpson. Recitalul va fi urmat de un concert de muzică folk intitulat Adâncuri vibrate susţinut de celebrul violoncelist român, Adrian Naidin şi actorul/chitarist Zoltan Butuc.
Directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, care şi-a susţinut teza de doctorat cu o cercetare despre lirismul paradoxal la Nichita Stănescu, va prezenta într-un scurt argument direcţiile novatoare în lirica secolului XX propuse de marele poet român de talie universală. Scriitorii români de la New York care l-au cunoscut pe Nichita Stănescu îl vor evoca într-o serie de schiţe de portret din memorie. De la volumul Laus Ptolemaei, la New York şi în toată Americă, Laus Nichita Stănescu. Verticala poeziei universale.
Institutul Cultural Român din New York doreşte să itinereze această expoziţie, disponibilă şi în format electronic în instituţii culturale şi academice, biblioteci şi colegii de pe întreg teritoriul nord-american pentru a asigura operei lirice a lui Nichita Stănescu o promovare şi o expunere cât mai extinse. Aşteptăm aşadar propunerile de itinerare şi de colaborare în acest sens, pe adresa Institutului Cultural Român din New York.
Volume Nichita Stănescu:
Sensul iubirii, 1960, Editura de Stat pentru Literatură și Artă
O viziune a sentimentelor, 1964, Editura pentru Literatură
Dreptul la timp, 1965, Editura Tineretului
11 elegii, 1966, Editura Tineretului
Roșu vertical, 1967
Alfa, 1967, Editura Tineretului
Oul și sfera, 1967, Editura pentru Literatură
Laus Ptolemaei, 1968, Editura Tineretului
Necuvintele, 1969, Editura Tineretului
Un pământ numit România, 1969, Editura Militară
În dulcele stil clasic, 1970, Editura Eminescu
Poezii, 1970, Editura Albatros
Belgradul în cinci prieteni, 1972, Editura Dacia
Cartea de recitire, 1972, Editura Dacia
Măreția frigului. Romanul unui sentiment, 1972, Editura Junimea
Clar de inimă, 1973, Editura Junimea
Starea poeziei, 1975, Editura Minerva
Epica Magna, 1978, Editura Junimea
Opere imperfecte, 1979, Editura Albatros
Carte de citire, carte de iubire, 1980, Editura Facla
Noduri și semne, 1982, Editura Cartea Românească
Respirări, 1982, Editura Sport-Turism
Strigarea numelui, 1983, Editura Facla
Prezenţă în antologii:Testament - Anthology of Modern Romanian Verse - Bilingual Edition (English/Romanian) - Testament - Antologie de Poezie Română Modernă - Ediţie Bilingvă (Engleză/Română) - (Daniel Ioniţă, Editura Minerva 2012).
Antologia Wheel with a Single Spoke (Roata cu o singură spiţă) ce cuprinde o selecţie din poezia lui Nichita Stănescu, în traducerea lui Sean Cotter, apărută la editura new yorkeză Archipelago Books. Volumul, publicat cu sprijinul programului Translation and Publication Support al Centrului Naţional al Cărţii, reprezintă cea mai cuprinzătoare antologie în limba engleză dedicată poetului român.
Doina Uricariu este o scriitoare importantă a literaturii române contemporane al cărei talent liric inconfundabil a născut un univers de o senzorialitate debordantă, traversat de continue întrebări morale, filosofice, politice. Doina Uricariu scrie o poezie memorabilă, la care revii, nu doar pentru splendoarea sau cruzimea metaforei, ci şi pentru precizia şi realismul cu care atinge şi radiografiază condiţia umană. Lucrarea Nichita Stănescu – lirismul paradoxal care reprezintă şi teza de doctorat a Doinei Uricariu, a fost publicată în 1998 la Editura Universalia.
Zoltan Octavian Butuc este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Braşov, clasa de teatru a profesorului Ion Jugureanu şi al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti. In 1993 i se decernează Premiul pentru Debut al UNITER pentru rolul din spectacolul Ora lynxului de Per Olov Enquist, jucat la Teatrul Odeon. A jucat in spectacole de teatru la Teatrul Bulandra - Copilul îngropat de Sam Shepard, la Theatrum Mundi - Regele moare de Eugène Ionesco, Teatrul Act - Tunelul, după Ernesto Sabato, în spectacole de teatru radiofonic: Rătăcirile Marelui Macabru de Michel de Ghelderode, Petru de Vlad Zografi, Infinitul Brâncuşi, scenariu de Valeriu Butulescu, Maldoror sau Biografia sentimentală a unui criminal în serie de Isidore Lucien Ducasse (Comte de Lautréamont), Argentina de Ilinca Stihi, etc. Debutul în film a fost marcat de rolul din pelicula Prea târziu (1996), regizată de Lucian Pintilie, urmat fiind de un rol în filmul semnat de Francis Ford Copolla şi turnat în Romania, Tinereţe fără tinereţe (2007). (Sursă: Cinemagia)
Adrian Naidin a absolvit Liceul de Muzică “Sigismund Toduţa”, la clasa prof. Gabriela Todor, care a avut un rol decisiv în formarea lui ca violoncelist şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Secţia Violoncel şi Muzică de Cameră. S-a perfecţionat ulterior cu Mischa Maisky, supranumit „Paganini al violoncelului”. A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Intre 2000 şi 2003 a colaborat cu Teatrul Naţional Bucureşti pentru muzică de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti. Adrian Naidin a susţinut până în prezent o întreagă serie de concerte în ţară şi străinătate, bucurându-se de premii prestigioase la concursurile naţionale şi internaţionale de muzică dintre care două premii III la Olimpiada Naţională de Muzică (1987 şi 1990), premiul II la Concursul Naţional de Interpretare Muzicală şi Premiul II pentru Muzică de Cameră la Concursul Internaţional de la Reichenau, Austria (1997). (Sursă: Blog Adrian Naidin).
Keola Simpson născut în Hawaii, în prezent rezident în New York, este absolvent cu dublă specializare în actorie, diplomă obţinută la Fullerton College şi regie de teatru în cadrul California State University Fullerton. A jucat în piese montate de companii de teatru din S.U.A, precum The Space Theater din Los Angeles pentru piesa L.A Lights Fire (scrisă şi regizată de Eric Czuleger) sau The Flea Theater din New York City unde a jucat în Future Anxiety (regia Jim Simpson). A colaborat cu regizoarea de origine română, Ana Mărgineanu, pentru proiectul de teatru experimental Hotel Project montat în New York şi New Jersey în lunile ianuarie - februarie 2012.
Aaron Schroeder, originar din Richmond Hill (Ontario) şi rezident în New York, este actor, dansator şi scriitor. A absolvit Facultatea de Teatru din cadrul New York University – Tisch School of the Arts unde a studiat la prestigiosul Institut de teatru şi film Lee Strasberg, catedra de Teatrul Experimental şi a participat în 2007 la Workshop-ul Internaţional de Teatru în Amsterdam. Aaron Schroeder a primit distincţii pentru performanţele sale atât în domeniul academic cât şi pentru munca din studio printre care The Founders Day Award şi Arts and Scholar Award.
Luni - Vineri, 24 aprilie - 24 mai, 10 am - 4 pmExpozitie "Nichita Stănescu - 80 de ani de la naştere"
Miercuri, 24 aprilie, 19.00
Eveniment omogial Nichita Stănescu
ICR New York Auditorium
200 East 38th Street@3rd Avenue
New York, NY 10016
Intrare liberă
[Credit foto: Dora Stănescu]