Institutul Cultural Român din Londra vernisează pe 11 noiembrie expoziţia "Epoca de Aur pentru copii" a artistului Ştefan Constatinescu, curator Catrin Lundqvist. Expoziţia celebrează 20 de ani de la Revoluţia din 1989 în contextul schimbărilor democratice din Europa Centrală şi de Est.
"Epoca de Aur pentru copii" include lucrări de pictură, video, instalaţii, o carte pop-up şi un ziar. Publicată în 2008 cu sprijinul Institutului Cultural Român, cartea a fost publicată în trei ediţii, iar un exemplar din prima ediţie a fost achiziţionat de Moderna Museet, Stockholm, pentru colecţia sa de artă. Cartea juxtapune momente din viaţa personală a artistului cu fapte istorice şi informaţii despre viaţa lui Ceauşescu, precum raţia zilnică de alimente, salariul dictatorului cât şi filmul lui american preferat.
Termenul pop-up poate descrie chiar România, care s-a ridicat după căderea comunismului pentru a deveni parte integrantă a unei Europe diversificate – scrie criticul Nils Jernelius de la revista Tidningen Kulturen din Stockholm. Epoca de aur pentru copii acoperă 20 de ani din istoria României, pornind de la biografia lui Ştefan Constantinescu, cu implicaţiile profunde ale istoriei relatate pe un ton de altfel şugubăţ.
Şi Anders Olofsson remarca, pe portalul de critică de artă Konst din Suedia: Cartea plină de fantezie Epoca de aur pentru copii e gândită, aparent, ca o carte pentru copii, în care fiecare nouă pagină oferă lecturi incitante şi exercitii practice. Cu ajutorul tehnicii pop-up se construieste astfel istoria unei ţări şi a unui conducător care, în inima Europei, a făcut dintr-o naţiune întreagă propria sa 'capodoperă' bizară.
Expoziţia de la ICR Londra este punctată de un eveniment special pe 16 noiembrie: premiera britanică a filmului Dacia 1300. Generaţia mea (2003), regizat de Ştefan Contantinescu. Filmul reconstruieşte istoria unuia dintre cele mai importante simboluri ale României comuniste - Dacia 1300, maşina dorită de toţi, 'realizare a clasei muncitoare pe drumul către viitor'. Filmul conţine materiale de arhivă şi 13 interviuri cu foştii vecini de bloc ai familiei Constantinescu din Colentina, Bucureşti. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu artistul, coordonată de criticul de film Adina Brădeanu.
Ştefan Constantinescu s-a născut în Bucureşti în 1968 şi s-a stabilit la Stockholm în 1994. În 2007, a avut o expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, iar în prezent expune în Pavilionul României de la Veneţia, în cadrul expoziţiei Seducţia intervalului. Alte expoziţii de grup includ: The social critique 1993-2005, Kalmar Konstmuseum, Suedia, 2009; Dada East? Romanian Context of Dadaizm, Zacheta National Gallery of Art, Varşovia, 2008; indirect speech, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, Germania, 2006.
Printre proiectele viitoare ale artistului în Marea Britanie se numără filmul My Beautiful Dacia, documentar co-regizat cu Julio Soto, care va fi difuzat în premieră de Channel 4 în 2010.
Expoziţia Epoca de Aur pentru copii este deschisă la ICR Londra pînă pe 3 decembrie 2009. Pentru mai multe informatii vizitaţi www.icr-london.co.uk
Foto: Ştefan Constantinescu, Un albastru infinit, ulei pe pânză, 110 x 80cm, 2009.
Copyright: Ştefan Constantinescu.