Conferinţa ştiinţifică internaţională „Un patrimoniu cultural incomod? Moştenirea culturală a minorităţilor naţionale, etnice şi religioase în spațiul public – Mituri, ideologii, de(re)construcţii”

În perioada 27-29 mai 2015, la Cracovia, va avea loc conferinţa ştiinţifică internaţională cu titlul Un patrimoniu cultural incomod? Moştenirea culturală a minorităţilor naţionale, etnice şi religioase în spațiul public – Mituri, ideologii, de(re)construcţii. Organizatorii evenimentului sunt importante instituţii din cadrul Universităţii Jagiellone: Institutul de Etnologie şi Antropologie Culturală, Institutul pentru Cultură, Institutul de Filosofie şi Institutul de Studii Europene, împreună cu Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti. ICR Varşovia este partener al manifestării, în dorinţa susţinerii permanente a colaborării academice româno-polone. Evenimentul se înscrie în Programul ICR Varşovia dedicat minorităţilor, derulat pe parcursul anului 2015.

Conferința are ca temă centrală problema marginalizării și totodată a reabilitării patrimoniului cultural al minorităților naționale, etnice și religioase europene, definit în sens larg, precum și al comunităților apatride și excluse social. În secolul al XX-lea, în multe țări din Europa acest patrimoniu a fost condamnat la uitare, a fost supus asimilării și chiar persecuției. Nu rareori chestiunea patrimoniului a fost trecută sub tăcere în discursul național oficial, pentru că recunoașterea ei ar fi putut naşte tensiuni și conflicte. Mai mult decât atât, acest patrimoniu „dificil” – așa cum l-am numi astăzi – a fost asociat cu interpretări și valori contradictorii. Modul în care a fost perceput și abordat de reprezentanții guvernelor majoritare și comunităţilor în care minoritățile s-au stabilit, pe de-o parte, și de reprezentanții grupurilor minoritare etnice – moștenitori ai acestui patrimoniu –, pe de altă parte, a fost unul foarte diferit.

Conferinţa se doreşte a fi un forum pentru prezentarea reflecţiilor academice asupra problematicii patrimoniului cultural al minorităţilor care, pe de-o parte, a fost depreciat în Europa secolului al XX-lea, dar care, adesea, este reabilitat la începutul secolului al XXI-lea. Evenimentul reuneşte cercetători din diverse domenii academice, printre care istorici, etnografi, antropologi culturali, filozofi, filologi, sociologi, animatori şi manageri culturali etc. Din România, la conferinţă vor participa doamna prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu şi domnul prof. univ. dr. Constantin Geambaşu de la Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă a Universităţii Bucureşti.