- 12 February 2021
- Etichete Icr tel aviv Struma Scufundarea vasului struma Ambasada romaniei in israel Beer sheva Refugiati Evrei
Evenimentul „Pagini de istorie: Struma – 79 de ani de la tragedie“, organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv împreună cu Sinagoga-Muzeu „Struma”, va avea loc joi, 18 februarie 2021, de la ora 17.00, în limba ebraică, pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și pe canalul Youtube.
Vor fi prezentate mesaje înregistrate din partea Ambasadorului României la Tel Aviv, a oficialilor israelieni și a membrilor marcanți ai comunității vorbitorilor de limba română. Totodată, vor fi prezentate imagini din filmul documentar realizat cu singurul supraviețuitor de pe vasul Struma, precum și filmări cu ceremonia de comemorare, din interiorul Sinagogii-Muzeu Struma, din Beer Sheva.
La evenimentul a cărui inițiativă a avut-o Baruch Tercatin, vicepreședintele Muzeului „Struma” din Beer Sheva, al cărui frate a pierit în tragicul eveniment din anul 1942, vor lua cuvântul: E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Israel; Arie Reiter, președintele Muzeului „Struma”; Rubik Danielovici, primarul orașului Beer Sheva; Colette Avital, președintele Uniunii Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului; Eyal Fabian, director al organizației A.M.I.R (Organizația Israelienilor Originari din România); Baruch Tercatin, vicepreședintele Muzeului „Struma” din Beer Sheva; Yohai Cohen, cercetător la Muzeul Yad Vashem. Moderator: Martin Salamon, directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.
Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941, având la bord 769 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu pe teritoriul mandatului britanic pentru Palestina. În urma refuzului autorităților britanice și turce de a primi refugiații, Struma (aflată într-o foarte proastă stare tehnică) a fost izolată în carantină la Istanbul în data de 15 ianuarie 1942, apoi în 24 februarie a fost remorcată înapoi în Marea Neagră, unde a fost torpilată și scufundată de către un submarin sovietic. Torpilarea sa a dus la pierderea vieților tuturor celor aflați la bord în acel moment, cu o singură excepție.