Opt curatori și manageri culturali din Federația Rusă vor fi beneficiarii unor rezidențe în Austria, Franța, Germania, Marea Britanie, Suedia și România.
Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură – EUNIC anunță rezultatele selecției organizate în cadrul celei de-a doua ediții a Programului de Schimburi de Rezidențe Curatoriale Europa-Rusia pentru tinerii curatori și manageri culturali din Federația Rusă. Inițiat în 2011, programul își propune să contribuie la dezvoltarea profesională a actorilor pieței artistice din Rusia.
După evaluarea dosarelor și interviuri, au fost selectați următorii curatori și manageri culturali:
•Anna Buyvid, curatoare independentă (Moscova) și Daria Kostina, ziarul Uralski Musey (Ekaterinburg) – rezidență curatorială în Austria;
•Elizaveta Shaghina, curatoarea grupului artistic Mitki (Sankt Petersburg) – rezidență curatorială în Franța;
•Kristina Demenshina, curatoare independentă (Ekaterinburg) – rezidență curatorială în Germania;
•Maria Kotlyanchkova, curatoare independentă (Moscova) – rezidență curatorială în Suedia;
•Elena Yushina, Galeria Regina (Moscova) și Maria Godovannaya, Smolny College of Liberal Arts and Science, Universitatea din Sankt Petersburg – rezidențe curatoriale în Marea Britanie;
•Artem Gotlib, coordonatorul Centrului Siberian de Artă Contemporană (Novosibirsk) – rezidență curatorială în România.
Cei opt curatori câștigători vor urma stagii în cursul verii și al toamnei acestui an în Europa, apoi vor participa, în primăvara anului 2013, la Moscova, la un eveniment comun dedicat activităţilor desfăşurate în cadrul rezidenţelor din 2012, prilej cu care va fi organizată şi o selecţie de proiecte. Programul vizează evoluția profesională a participanților, stabilirea unor noi contacte internaționale durabile, precum și dezvoltarea și adaptarea unor noi practici curatoriale în Rusia.
Artem Gotlib, câștigătorul rezidenței curatoriale din România, a inițiat în 2010 Centrul Siberian de Artă Contemporană din Cadrul Muzeului de Istorie din Novosibirsk. Printre activitățile propuse de acest centru se numără expoziții, sprijinirea tinerilor artiști din Siberia, programe educaționale și conferințe asupra artei situației artei contemporane din Rusia, promovarea artei în mediul urban – demersuri menite să stimuleze interesul publicului larg față de arta contemporană. Artem Gotlib va lucra în lunile octombrie și noiembrie în cadrul Anaid Art Gallery din București, unde își va realiza propriul concept curatorial, va susține conferințe și va participa la discuții cu studenții de la Universitatea Națională de Arte din București.
Programul de Schimburi de Rezidențe Curatoriale Europa-Rusia se află la cea de-a doua ediție și este organizat în parteneriat de Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Suediei în Rusia și Institutul Cultural Român. ICR desfășoară acest proiect în România în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din București și Anaid Art Gallery.