Maria Răducanu, la EUROPALIA România: „Pregătiți-vă să fiți cel puțin surprinși, dacă nu fermecați!”

Artista româncă Maria Răducanu va susține alături de Niko Meinhold (Germania) - pian, Krister Jonsson (Suedia) - chitară, Chris Dahlgren (SUA) - contrabas și Michael Griener (Germania) - percuţie, trei concerte, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Maria Răducanu International Quintet va interpreta, în principal, piese din folclorul tradiţional românesc şi romanţe interbelice. La acestea se adaugă piese fado, tango, litanii ruseşti, într-o manieră originală, cu elemente de jazz, improvizaţie şi sound contemporan.

Concertele vor avea loc pe 22 noiembrie 2019, ora 20.30, la St John’s Church Leytonstone, Londra; pe 23 noiembrie 2019, ora 20.00, la Théâtre 140, Bruxelles şi pe 24 noiembrie 2019, ora 11.00, la Handelsbeurs, Ghent, Belgia.

„Colaborez de peste un deceniu cu cei patru muzicieni care mă vor acompania în Festival. Am susținut (și susțin) turnee în România, Germania, Franța, Polonia, Suedia, Portugalia, Statele Unite, Marea Britanie și nu numai. Repertoriile pe care le propun își găsesc ecou și potențare în acompaniamentul plin de virtuozitate, dar mai ales subtilitate, al celor patru coechipieri, muzicieni cu vastă pregătire și reputație pe scena jazzistică și a muzicii noi vest-europene”, declară artista Maria Răducanu.

Repertoriul grupului este eclectic: folclorul vechi românesc, melosul balcanic şi romanţa rusă se întâlnesc cu fado-ul şi jazz-ul, într-o notă contemporană, în care improvizaţia joacă un rol principal. Interpretarea este caracterizată prin sensibilitate, subtile jocuri timbrale şi virtuozitate. „Pregătiți-vă să fiți cel puțin surprinși, dacă nu fermecați, de un quintet în care fiecare instrument devine la un moment dat o voce, iar vocea uneori devine instrument”, adaugă artista.

Maria Răducanu se face remarcată prin capacitatea de a cânta în diferite dialecte, trecând cu uşurinţă de la cântece de jale şi bucurie la fado portughez. Artista consideră că participarea la Festivalul EUROPALIA România este un privilegiu de a se prezenta pe scene noi, în fața unui public care îi cunoaște mai puțin: „Credem în muzica pe care o facem și abia așteptăm să ne descopere sau redescopere și cei din vestul european”.

„Maria Răducanu poate concura de la egal la egal cu marile individualităţi ale jazz-ului mondial vocal actual, în care monopolul limbii engleze s-a diluat în beneficiul sonorităţilor lingvistice tot mai variate. Ea a interpretat piese în română, portugheză şi aromână, cu deplin control asupra nuanţelor semantice, dar şi asupra întregului spectru sonor al vocii. Maria Răducanu are harul înnăscut şi inconfundabil al marilor artiste, de factura unor Maria Tănase sau Amalia Rodrigues, cu aplicaţiune pentru creativitatea specifică jazzului”, o descrie pe Maria Răducanu scriitorul şi profesorul de estetica jazz-ului, Virgil Mihaiu (Revista STEAUA, Cluj-Napoca, noiembrie 2007).

Maria Răducanu a urmat studii de vioară, chitară şi de filologie (franceză) la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi şi Universitatea Bucureşti. A lansat opt albume, printre care „Pe vale” şi „Lumini” au fost premiate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Apare, de asemenea, pe albume precum „Viaţa lumii”, alături de Mircea Tiberian Quartet, şi „Rosa Das Rosas”, alături de Mircea Tiberian şi Lisle Ellis. La iniţiativa sa, lansează un proiect cu piese muzicale din Rusia, Spania, Italia, Franţa, America de Sud, în duet cu ghitaristul de formaţie clasică Maxim Belciug. În aprilie 2010, la invitaţia celebrului muzician american de avangardă John Zorn, Maria Răducanu înregistrează albumul „Ziori”, alături de ghitaristul jazz Marc Ribot.

Pianistul Niko Meinhold compune muzică pentru instrumente solo, ansambluri, cor şi orchestră. De asemenea, pentru film, TV și radio. În privinţa ghitaristului Krister Jonsson, muzica clasică şi rock cu care a crescut, precum și studiile de jazz, au ca rezultat un amestec de tradiții, genuri și idiomuri. Forţează limitele, iar muzica sa sună extraordinar. Chris Dahlgren a învăţat şi perfecţionat jazzul la contrabas cu nume sonore din Statele Unite, iar din 2004 predă la Jazz Institute Berlin. Bateristul Michael Griener a primit premiul pentru „cel mai creativ solist” la „New German Jazz Award” în 2006 și, împreună cu ghitaristul Krister Jonsson, a apărut în celebra înregistrare Mezzo, realizată în Corsica, în 2009.

-------------------------------------------------

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, ţara invitată de onoare. Detalii: https://europalia.eu/en