- 21 December 2020
- Etichete ICR ICR Madrid Traditii romanesti de Craciun Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Documentarul „Tradiții românești de Crăciun”, produs de Cabli Funart în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați și Centrul Cultural din Vrancea, va fi difuzat pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Madrid, în perioada 19-25 decembrie.
Crăciunul este perioada tradițiilor, a superstițiilor și a obiceiurilor transmise din generație în generație. În toate colțurile țării, colindul, scenetele cu motive religioase și mesele în familie sunt nelipsite. Iar la sat obiceiurile s-au păstrat cel mai bine. Repertoriul obiceiurilor și tradițiilor românești cuprinde și o seamă de datini, practici, superstiții, sfaturi cu originea în credințe și mituri străvechi sau creștine. Filmul arată o parte dintre aceste tradiții și obiceiuri, așa cum au fost păstrate în fiecare zonă folclorică.
Despre semnificația colindului, despre un obicei străvechi de Crăciun inclus în patrimoniul UNESCO, despre măști, jocul „urșilor”, al „caprelor”, despre colaci, bucate și spirite, vor vorbi Acad. Georgeta Stoica; Doina Işfănoni, doctor în Estetica Artelor Vizuale, istoric de artă, conferențiar la Universitatea Națională de Arte, membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial; Paul Buţă, unul dintre cei mai cunoscuți artiști creatori de măști tradiționale din România, actor la Teatrul Muzical «Nicolae Leonard» din Galați, etnolog şi documentarist la Centrul Cultural «Dunărea de Jos» din Galaţi; Pavel Lupaşc, meșter din satul Nereju, judeţul Vrancea, se numără printre puținii artizani din România care mai fac fluiere, buciume și măști populare. Acum, le predă copiilor la Centrul Cultural din Vrancea.
Credit foto: Sorin Onișor