Lista proiectelor organizate de reprezentanțele ICR din străinătate în luna OCTOMBRIE 2017

Institutul Cultural Român de la Beijing

1-6 octombrie / The First Culture and Arts Carnival between China and Central and Eastern European Countries. Institutul Cultural Român de la Beijing a susținut participareaTeatrului „Ion Creangă“, cu spectacolul de mișcare, dans și muzică La un metru de tine și a formației de muzică de jazz YellLow, în cadrul evenimentului „The First Culture and Arts Carnival between China and Central and Eastern European Countries“.

17-23 octombrie / Susținerea participării Emiliei Ostace și a Alinei Chiriac la Atelier for Young Festival and Cultural Managers Shanghai 2017. Evenimentul a fost organizat de The Festival Academy, The European Festivals Association – EFA și China Shanghai International Arts.

21-29 octombrie / Susținerea prezenței criticului de teatru Octavian Saiu, la Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen.

25 octombrie, 15 noiembrie, 20 decembrie/ Cinemateca Românească și Audiție muzicală. Proiecția de filme românești (Aventurile lui Babușca, Buletin de București și Maria Mirabela) și prezentarea compozițiilor și interpretărilor marilor muzicieni români, George Enescu și Dinu Lipatti.

26 octombrie / Ziua Armatei Române la Beijing. Institutul Cultural Român de la Beijing. Fotografii din expoziția „Pe urmele fotografilor din Războiul cel Mare“, cu ocazia Zilei Armatei Române, sărbătorită la Ambasada României în Republica Populară Chineză.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin

4-5 octombrie / Tinerii poeţi români la Hamburg, la Salon Steuer. Centrul Național al Cărții și Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin aususţinut participarea poeților români Teodor Dună, Robert G. Elekes, Andra Rotaru și Merlich Saia la ediția din 2017 a AHAB Lesung, unul dintre cele mai active programe internaționale de susținere a literaturii contemporane din Hamburg.

26 octombrie – 6 decembrie / Expoziția de fotografie a artistului Martin Kulinna la Galeria ICR Berlin. Fotografiile lui Martin Kulinna au fost făcute în timpul călătoriilor sale în Maramureș între 2004 și 2010.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

5-22 octombrie/ Participarea românească la Festivalul de film CinEast – Luxemburg. Invitații celei de-a X-a ediții a Festivalului au fost actorul Adrian Titieni și regizoarea Alexandra Bălteanu. Lungmetrajul Soldații. Poveste din Ferentari, r.: Ivana Mladenovic a fost distins cu „Prix special du Jury” în competiția internațională. Adrian Titieni a participat la CinEast în calitate de membru de onoare al juriului și actor în lungmetrajele prezentate în programul Festivalului: Marița,r.: Cristi Eftimie; The Fixer,r.:Adrian Sitaru; Ana, mon amour,r.: Călin Peter Netzer; Bacalaureat, r.: Cristian Mungiu.

10-20 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Ghent. La cea de-a XLIV-a ediție a Festivalului, ICR Bruxelles a susținut participarea regizorilor români Mihai Mincan, George Chiper-Lillemark și Andra Chiriac. Au fost prezentate lungmetrajul The Fixer, r.: Adrian Sitaru în Competiția oficială, iar scurtmetrajele Cometa, r.: Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark și Granițe, r.: Andra Chiriac în Competiția pentru scurtmetraj european.

13 octombrie / Concertul Cvartetului Florin Niculescu în cadrul Festivalului EuRoCultura de la BOZAR, Bruxelles. În 2017, Institutul Cultural Român de la Bruxelles a fost partener principal al Festivalului pentru al treilea an consecutiv.

14 octombrie / Spectacolul Muzicanţii din Bremen al Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, în cadrul Festivalului EuRoCultura. Piesa – o adaptare de Ema Stere după Fraţii Grimm, pe muzica originală compusă de Ioan-Gyuri Pascu și în coregrafia Vavei Ştefănescu, a fost supratitrată în limba franceză și s-a adresat copiilor de peste 3 ani.

20 octombrie/ Recitalul pianistului Dan Grigore la Conservatorul orașului Luxemburg. Evenimentul a marcat o triplă aniversare: 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană; 10 ani de la înființarea Asociației România-Luxemburg Business Forum; 10 ani de parteneriat Sibiu-Luxembourg, derulat cu succes în cadrul proiectului: Capitale Europene ale Culturii 2007.

Institutul Cultural Român de la Budapesta

10 – 15 octombrie / Săptămâna Filmului Românesc la Budapesta, ediția a XII-a. ICR Budapesta a organizat cea de-a douăsprezecea ediție a Săptămânii Filmului Românesc la Cinematograful Național „Uránia“ din capitala ungară, cu scopul de a prezenta publicului cinefil din Budapesta realizări recente ale cinematografiei românești. Evenimentul inițiat în 2006 este cel mai longeviv program cultural al Institutului Cultural Român de la Budapesta și cel mai mare eveniment cinematografic românesc din Ungaria, organizat în colaborare cu Cinematograful Național „Uránia”.

24 – 26 octombrie / Festivalul de Jazz românesc la Budapesta. Institutul Cultural Român de la Budapesta a organizat Festivalul de Jazz Românesc la Opus Jazz Club.

28 octombrie / Concertul de jazz susținut de One More Minute cu Petra Acker și Tóth Viktor la Seghedin.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău

12-15 octombrie / Zilele Filmului Românesc la Chişinău, ediţia a III-a, care a avut loc la Cinematograful Odeon și a oferit publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea filme precum: Bacalaureat, r.: Cristian Mungiu; Ana, mon amour, r.: Călin Peter Netzer; Fixeur, r.: Adrian Sitaru; 6,9 pe scara Richter, r: Nae Caranfil; Ultima zi, r.: Gabriel Achim; Meda sau Partea un prea fericită a lucrurilor, r.: Emanuel Pârvu; Marița, r.: Cristi Iftime.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul

3-7 octombrie / Participarea poetei Hayat Memiș în cadrul Festivalul Internațional de Poezie și Literatură din Istanbul, ediția a X-a.

10-12 octombrie / Simpozionul științific „Figuri proeminente ale culturii române (II) – Nicolae Titulescu (1882-1941)”.

18 octombrie / Artiști români de succes în Republica Turcia – Julian Lupu. Institutul Cultural Român de la Istanbul a organizat recitalul susținut de Julian Lupu la sediul Ambasadei României în Republica Turcia.

20 octombrie / Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial. Institutul Cultural Român de la Istanbul a organizat o expoziție dedicată artei populare, prezentând obiecte de artizanat, obiecte de ceramică, obiecte de lemn, ouă încondeiate și costume populare puse la dispoziție de Ambasada României la Ankara, Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul și Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială.

26 octombrie / Comemorarea pictorului Corneliu Baba la Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

4 octombrie – 13 noiembrie / Expoziția „Litera – Cartea ca obiect de artă” în Galeria de artă a Institutului Cultural Român de la Lisabona.

18 octombrie / Sounding Tears Trio la Festivalul „Outono em Jazz” de la Porto.

Institutul Cultural Român de la Londra

5-6 octombrie / Recitalurile pianistului Nicolae Dumitru în Seria Concertelor Enescu de la sediul Institutului şi în Seria românească de la St. James's Church Piccadilly.

8-13 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Londra 2017.

12 octombrie / Prezentarea spectacolului De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi.

16-19 octombrie/ Participarea artistei plastice Ruxandra Lupu în cadrul conferinţei internaţionale „Creative Tracks – Kick Start: Cardiff”.

20 octombrie / Concertul susținut de DJ Nico de Transilvania cu prilejul lansării EP-ului Be One la sediul Institutului.

26 octombrie – 2 noiembrie/ Expoziția „100 de ani de artă românească: Going East”, la sediul Institutului.

31 octombrie – 3 noiembrie / „Dreaming with the Merchant of Venice”. Atelier, expoziţie şi  spectacol, în cadrul proiectului european „Shakespeare in and Beyond the Ghetto: Staging Europe across Cultures”.

Institutul Cultural Român de la Madrid

2 octombrie – 31 decembrie / Institutul Cultural Român de la Madrid a oferit, cu titlu gratuit, cărţi în limba română mai multor asociaţii care promovează limba şi cultura română pe teritoriul Spaniei.

24-26 octombrie / Turneul literar al scriitorului Mircea Cărtărescu, pentru promovarea traducerilor în limba spaniolă și catalană a volumului Solenoid și pentru decernarea premiului Leteo.

Institutul Cultural Român de la New York

23 octombrie / Prezența actriței Mihaela Drăgan la ceremonia de decernare a premiului trianual oferit de The League of Professional Theatre Woman din New York.

27 octombrie – 2 noiembrie / Seria de concerte „De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern”.

6 octombrie / Spectacolul-lectură „Nothing to Hide: An Evening about the Courage to Heal” / „Nimic de ascuns: o seară despre curajul de a (se) vindeca”.

Institutul Cultural Român de la Paris

1-8 octombrie / Participarea românească în cadrul Atelierului de film Less is More.

2 octombrie / Masa rotundă „Voyage au coeur de l'intolérance : faire surgir l'amour au milieu de la haine”, pentru a susţine și promova reprezentaţiile spectacolului Ogres/Căpcăuni , în regia lui Eugen Jebeleanu.

4-31 octombrie  / Expoziția „Exodus. Regard sur Benjamin Fondane” de Anca Seel.

7 octombrie / Lansarea volumului Correspondance Brancusi, Duchamp: histoire d'une amitié de Doina Lemny la Centrul Pompidou.

9-18 octombrie / A patra ediţie a Întâlnirilor muzicale internaţionale „George Enescu” – organizate de Asociaţia Noesis şi Societatea muzicală franceză „Georges Enesco”, cu sprijinul Institutului Cultural Român. 

12 octombrie – 1 noiembrie / Participarea românească la Bienala Jeune Création Européene.

13 octombrie / Ceremonia de decernare a Premiului internaţional de Literatură Francofonă „Benjamin Fondane”, ediţia a XII-a. Institutul Cultural Român de la Paris a organizat, la sediu, ceremonia de decernare a Premiului Benjamin Fondane. Premiul a fost oferit scriitoarei Ananda Devi de către Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu.

17 octombrie / Cea de a cincea întâlnire din cadrul seriei „Platoul cu poezie – On vous sert un vers”.

20 octombrie / Seară literară „România privită cu mai mulţi ochi”/ „Regards croisés sur la Roumanie”.

22-28 octombrie / Săptămâna Filmului Românesc de la Nisa.

Institutul Cultural Român de la Praga

6-30 octombrie / Expoziția „I aM a hoT ice, an avAst Luck, a no aCt“ de Anetta Mona Chișa și Lucia Tkáčová la Bratislava.

9-13 octombrie/ Conferinţele „Bucureştiul Belle Epoque” susţinute de prof. univ. dr. Mariana Neţ.

11-14 octombrie / Participarea Asociației Da’DeCe la conferinţa „Hands on! Future in children’s hands”.

23 octombrie 2017– 9 martie 2018 / Prezența românească în cadrul programului internaţional de dezvoltare şi producţie de film Ex Oriente.

27-29 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava 2017.

1 octombrie / Concertul aniversar „LIPATTI 100 În căutarea luminii…”, susținut de pianista Mara Dobrescu, în deschiderea celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești, organizat în cofinanțare cu Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA.

6-15 octombrie / Participarea artistei Maria-Roxana Cioată la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Florența, ediția a XI-a.

19 octombrie – 5 noiembrie/ Expoziția intitulată „DOI⑦” de Daniela Constantin și Marcel-Doru Bunea, în sala de expoziții a Institutului.

28-29 octombrie / Festivalul SACRED ROOTS FEST dedicat muzicii corale și limbajului universal al muzicii, sub patronajul Ambasadei României în Italia și al Institutului Cultural Român, în sala de conferințe a Institutului.

29 octombrie / Concertul susținut de violoncelistul Andrei Ioniță și Novus String Quartet la Teatro della Pergola din Florența.

30 octombrie – 3 decembrie / Expoziția „Artiști români în Marele Război” la Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano din Roma.

Institutul Cultural Român de la Stockholm

19 octombrie / Lansarea volumului Pilgrim på Athos - Munkarnas rike. 

24 octombrie / Proiecția filmului Aferim!, r.: Radu Jude la cinematograful Klarabiografen din Stockholm.

26-29 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Uppsala.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

4–14 octombrie / Concursul și Festivalul Internaţional de Caricatură de la Haifa, ediția a XXIII-a.

5–14 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa.Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, au fost prezentate, în premieră, filmele româneşti: Țara moartă, r.: Radu Jude (România, 2017) și Marița, r.: Cristi Iftime (România, 2017).

18 octombrie – 23 noiembrie / Expoziția„Voiaje pe șevalet” a artistului român Sorin Adam.

19–21 octombrie / Seara literară dedicată lui Matei Vișniec, discuție despre teatrul românesc contemporan și reprezentație de gală a piesei Richard al treilea se interzice.

23 octombrie / Celebrarea Zilei Armatei Române.

24–27 octombrie / Participarea României la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta.

Institutul Cultural Român de la Varşovia

4-7 octombrie / Participarea producătoarei de film Ana-Maria Pîrvan la Forumul Internațional de Coproducții „Regiofund”.

13-22 octombrie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

18-21 octombrie / Întâlnirile poloneze cu Filip Florian, nominalizat la Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS 2017.

21 octombrie, 16 noiembrie / Caravana Filmului Românesc la Łódź și Białystok.

25 octombrie / Expoziția „Regina soldat”, cu ocazia Zilei Armatei Române.

24 octombrie - 4 noiembrie / Expoziția „Estetica” a artistului Serge Vasilendiuc la Cracovia.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

6-15 octombrie / Participarea artistei plastice Maria Mănucă la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Florenţa.

6-15 octombrie / Participarea artistei Alina Aldea la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Florenţa.

16–30 octombrie / Expoziţia „Trascendenze” a artistului Romeo Ionescu, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

21 octombrie / Festivalul literar internaţional de poezie şi arte vizuale „Congiunzioni“.

27 octombrie – 3 decembrie / Expoziţia „Artişti români în Marele Război” la Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano din Roma.

Institutul Cultural Român de la Viena

2-13 octombrie / Proiectul interdisciplinar „Radioschrittmacher”, semnat de artiştii Denisa Angheluţă (România) şi Bruno Pisek (Austria), la Galerie am Park din Viena.

6-7 octombrie / Concertele JazzyBIT în cadrul Young Jazz Vienna Festival la Teatrul Pygmalion din Viena.

7 octombrie / Sediul ICR Viena în circuitul Nopţii lungi a muzeelor din Austria.

7 octombrie – 17 noiembrie / Participarea românească la expoziţia „Stopover” de la Museums Quartier. Institutul Cultural Român de la Viena a sprijinit participarea artiștilor Cristina David, Alina Șerban și Raluca Voinea în cadrul rezidențelor de creație de la Viena, oferite de Fundația ERSTE și de programul de artă contemporană tranzit.

12 octombrie – 17 noiembrie / Expoziţia „Colorfields” de Liana Dragomir la Galeria ICR Viena.

18 octombrie – 6 decembrie / Seria de prelegeri „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social” a dr. Mădălina Diaconu la Institut für Österreichkunde din Viena.

19 octombrie – 2 noiembrie / Documentarul istoric Ţara moartă, r.: Radu Jude în programul festivalului de film VIENNALE.

20 octombrie / Ligia Loretta Cvartet la Festivalul „Jazz auf der Wieden” din Viena.

20-21 octombrie /„Eminescu şi Viena” – manifestări dedicate plantării la Viena a unui tei în memoria poetului Mihai Eminescu.

22-23 octombrie / Spectacolul Hänsel și Gretel al Teatrului „Luceafărul“ Iași în premieră în Austria.

28 octombrie / Concertul JazzyBIT laFestivalul de Jazz de la Belgrad.


Lista proiectelor organizate de reprezentanțele ICR din străinătate în luna octombrie 2017