Vineri, 22 mai, ora 18.30, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38), va avea loc o întâlnire cu reputatul muzician Harry Tavitian şi invitatul său, saxofonistul Anatoly Vapirov, în cadrul proiectului „Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian". Tema întâlnirii va fi „Jazz şi muzică clasică, notaţie şi improvizaţie".
Cei doi muzicieni au avut o contribuţie hotărâtoare la crearea şcolilor naţionale de jazz din ţările lor, fiind reprezentanţi de marcă ai Noului Jazz Est-European. Ambii au un puternic stil personal, remarcabil prin spontaneitate, născut din sinteza între jazzul de avangardă şi spiritualitatea spaţiilor din care provin. Destinele lor, precum şi istoria colaborării de-a lungul timpului sunt paradigmatice pentru multiculturalitatea europeană. Harry Tavitian este născut la Constanta, din părinţi armeni, Anatoly Vapirov (n. 1947) este jumătate bulgar, jumătate rus, născut în Ucraina, la Berdiansk, dar locuieşte în prezent la Varna, în Bulgaria. Colaborarea celor doi muzicieni a început în iunie 1990, când s-au întâlnit pentru prima dată la Festivalul de Jazz de la Chişinău. Acel prim concert a fost urmat de peste treizeci de concerte în România, Bulgaria, Rusia, Moldova, Lituania, Franţa, Italia, Germania, Belgia.
De la bun început întâlnirea mea [din '90] cu Vapirov a însemnat, de fapt, întâlnirea a două spaţii foarte diferite: balcanic şi slav. Aparent două tradiţii care se ciocnesc. Dar noi am constatat că din asta rezultă lucruri foarte interesante, demne de continuat. Cu fiecare concert am simţit că intervine ceva nou, dialogul nostru era din ce în ce mai viu, mai aprins. Cred că şi după atâţia ani de colaborare, mai avem încă multe de găsit împreună. - Harry Tavitian
Acoperind un teritoriu muzical vast, programul „Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian" îşi propune să împărtăşească bucuria acestei muzici. Nu într-un mod didactic, ci spontan şi firesc aşa cum este însuşi jazzul. De-a lungul a peste un secol de existenţă, genul a trecut prin stiluri distincte, fiecare stil nou apărând ca o reacţie la cel anterior. În acelaşi timp, însă, el a conservat ce a fost mai valoros în stilurile anterioare. Muzica lui Tavitian şi a invitaţilor săi va surprinde câteva dintre cele mai importante momente din istoria jazzului şi va fi însoţită de explicaţii despre naşterea diverselor stiluri, în contextul epocilor traversate. Dialogul despre jazz va putea continua şi după concerte, pe blogul lui Harry Tavitian.
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Inregistrari video cu duo-ul Harry Tavitian - Anatoly Vapirov sunt disponibile aici.
Inregistrari de la Transilvania Jazz Festival 2008 sunt disponibile aici.