- 6 March 2023
- Etichete ICR CHISINAU PAVEL BRAILA FESTIVAL SALONIC
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține participarea artistului vizual român Pavel Brăila, originar din Republica Moldova, la Festivalul Internațional de Film Documentar din Salonic, Grecia. Pavel Brăila va fi prezent alături de alți 4 documentariști originari din Basarabia: Ana Gurdiș, Ana Felicia Scutelnicu, Olga Lucovnicova, Ksenia Ciuvaseva, invitați la festival în cadrul secțiunii AGORA - MEET THE FUTURE, ce va include un focus special pe cineaștii și cinematografia din Republica Moldova.
Pavel Brăila, născut în 1971 la Chișinău, este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani români. A studiat ingineria mecanică și limbile străine în Republica Moldova, precum și arta și filmul în Olanda și Franța. De la mijlocul anilor 1990 a participat la numeroase expoziții internaționale de artă și festivaluri cu filme, video, instalații, fotografii și performance-uri.
- Lucrarea sa „Shoes for Europe”, inclusă în expoziția Documenta 11, în 2002, îl face cunoscut pe plan internațional.
- În 2003 artistul este inclus în lista celor mai buni 100 de tineri artiști ai lumii, realizată de Editura Phaidon – Cream 3. Tot în 2003, împreună cu colegii de la KSAK, lansează proiectul unic „Alte Arte” – o emisiune TV despre arta contemporană, produsă de artiști și transmisă la postul național Moldova 1.
- În 2005 are loc prima sa expoziție personală în Statele Unite la MIT LVAC în Cambridge, iar în 2007 instalația sa monumentală „Barons' Hill” este prezentată la Neue Nationalgalerie din Berlin.
- În 2009 filmul său „Definitively Unfinished” a fost premiat la Festivalul de Film Internațional din Oberhausen.
- În 2011 prezintă filmul „Chișinău - oraș greu de pronunțat” la Galeria Art Point (Viena).
- În 2012, invitat de către Technisches Museum Wien să facă o intervenție în muzeu, Brăila creează tributul mașinii de scris - tripticul „Ink Ribbon Fingerprints” - un film, o instalație și un performance life.
- În 2014 este invitat la Bienala Europeană Manifesta10 din Sankt Petersburg unde a prezentat filmul „The Hottest Summer in The Winter Palace” și seria de performance-uri: „Another Noon”, „Cold Painting”, „Golden Snow of Sochi”.
- 2015 - Semnează conceptul artistic „Shine the Light” pentru pavilionul Republicii Moldova la EXPO Milano, ulterior nominalizat pentru cel mai bun proiect în spațiul public la „Idea TOP Awards” 2015. În același context are loc premiera filmului „JOC - Energia Vieții”.
- În 2017 este invitat pentru a doua oară la Documenta14 în Atena și Kassel; tot în 2017 are loc expoziția sa personală „New Years Dissections” (Galeria GAEP, București).
- Printre cele mai recente proiecte realizate de Pavel Brăila pot fi menționate: expoziția personală „Casa Mare” (2020 Centrala, Birmingham), expozițiile de grup „Diversity United” (2021 / Berlin), „A war in the distance” (2022 Neue Galerie, Graz) „General Alert” (2022, ERSTE, Viena) „Chronic desire – Sete cronică”, parte din Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii - vernisaj 17.02.2023.
- Lucrările lui Pavel Brăila au fost incluse în numeroase expoziții de grup din cadrul: Boijmans Museum în Rotterdam, TATE Gallery London, The Renaissance Society in Chicago, Kölnischer Kunstverein, Köln; Palazzo delle Stelline, Milan; Sammlung Essl, Klosterneuburg; Royal College of Art Galleries, London; Moderna Museet, Stockholm, Stedelijk Museum Schiedam, KIASMA Helsinki etc.
Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău