Filme româneşti la Göteborg

Filmele româneşti Felicia înainte de toate de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi Cea mai fericită fată din lume de Radu Jude vor fi proiectate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg ce se desfăşoară în perioada 29 ianuarie – 8 februarie 2010. Cu această ocazie, ICR Stockholm şi festivalul au invitat la Göteborg pe Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf. Ei vor prezenta filmul Felicia înainte de toate şi vor participa la sesiunile de Q&A după fiecare proiecţie a acestuia.

Cele două filme vor fi proiectate după următorul program:

Felicia înainte de toate (2009, 120 min) 
Secţiunea Săptămâna criticilor 
29/01 ora 19.30 Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
30/01 ora 12.30 Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Vezi trailer-ul aici!


Cea mai fericită fată din lume (2009, 99 min)
Secţiunea Debut
5/02 ora 15.00 Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
6/02 ora 19.30 Aftonstjärnan, Plåtslagaregatan 2, Göteborg
7/02 ora 12.30 Handels, Vasagatan 1, Göteborg

„Vitalitatea filmului românesc continuă să uimească. După pelicule de succes precum A fost sau n-a fost, Moartea domnului Lăzărescu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Răzvan Rădulescu debutează ca regizor alături de olandeza Melissa de Raaf cu drama de familie Felicia înainte de toate. Rădulescu a fost unul dintre scenariştii filmului Moartea domnului Lăzărescu. Acum, împreună cu de Raaf, îşi lărgeşte orizontul profesional printr-o poveste sinceră şi tensionată despre conflictul dintre generaţii, în care fiica îşi confruntă părinţii tributari comunismului în încercarea de a descoperi adevăratul sens al cuvintelor." (Annika Gustafsson, Sydsvenskan)


Felicia înainte de toate a beneficiat de finanţare din partea Göteborg International Film Festival Fund în 2007.

Cea mai fericită fată din lume este un film despre o fată de şaisprezece ani din provincie care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale la sucuri răcoritoare. Delia vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a-şi ridica premiul şi a juca în testimonialul realizat de compania producătoare de sucuri. Regizorul român Radu Jude debutează în lungmetraj cu un film care nu s-ar fi simţit stingher printre pasajele de un comic familiar ale filmelor cehoslovace din anii '60. Filmul este o critică la adresa consumerismului şi o aluzie la faptul că cei mai mulţi dintre regizorii români îşi câştigă existenţa din producţia de reclame." (Hynek Pallas)

Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul festivalului.
ICR Stockholm este partener al Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg din 2007.