Institutul Cultural Român sprijină organizarea la Nicosia, Republica Cipru, în data de 28 mai 2023 a celei de-a șaptea ediții a Festivalul Iei Românești. Evenimentul are loc la inițiativa Alianței Românilor din Cipru și se va desfășura în sala de festivități culturale a Primărei Strovolos din Nicosia. Interpretele Mihaela Lucia Pițigoi (fluier, caval, ocarina și voce) și Alexandra-Ilinca Din (nai și voce) vor prezenta un amplu recital de muzică populară, care cuprinde atât piese din repertoriul personal al fiecărei interprete, cât și piese de folclor autentic. Cele două intreprete vor susține ore de măiestrie la fluier, caval, ocarina și nai adresate elevilor Școlii românești de la Nicosia.
„Alianța Românilor din Cipru apreciază în mod deosebit sprijinul și colaborarea armonioasă pe care a avut-o din partea Institutului Cultural Român, un aport care va da o altă calitate evenimentului nostru”. a declarat doamna Christina Christodoulou Todea, președinta Alianței Românilor din Cipru. Festivalul Iei Românești de la Nicosia complează agenda culturală a Alianței Românilor din Cipru, care a organizat, de-a lungul timpului, în parteneriat cu Ambasada României de la Nicosia și Ministerului Învățământului și cel al Culturii din Republica Cipru nenumărate evenimente culturale, între care: seri literare și seri dedicate unor personalități precum George Enescu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Eugen Ionesco, conferințe pentru prezentarea monumentelor românești de patrimoniu.
Instrumentist polivalent, Mihaela Lucia Pițigoi cântă la fluier, cimpoi, caval, ocarina și nai. A dus cântecul popular în nenumarate concursuri de-a lungul timpului, atât în țară, cât și în afara granițelelor. Este absolventă a Universității de Stat din Pitesti, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie si Arte, specializarea Pedagogie Muzicala, în prezent fiind cadru didactic (catedra Educație muzicală) la Școala Gimnazială „Toma Brătianu” din jud. Argeș.
Naista Alexandra-Ilinca Din este în prezent elevă la Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești, a studiat folclorul și interpretarea acestuia în cadrul Școlii Populare de Arte si Meserii din aceași localitate. Este câștigătoare a mai multor premii la festivaluri de profil din țară. A participat la evenimente culturale în țară și străinătate. A fost concurentă în cadrul emisiunii concurs „Românii au Talent”.
Alianţa Românilor din Cipru a fost înființată în 1995, cu sprjinul Ambasadei României de la Nicosia. Principalele activităţi ale alianţei sunt legate de cultură şi educaţie. Astfel, alianța a contribuit la înființarea a opt școli românești și la prezentarea unor manifestări și acțiuni, atât în domeniul promovării valorilor culturale și spirituale românești, cât și pentru marcarea unor evenimente importante din istoria poporului român.