Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA, coordonat de ICR, apreciat la nivel înalt de Ziua Culturii Naționale

Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, vicepreședintele  ICR,  Krizbai Béla Dan au fost prezenți, alături de numeroase alte personalități culturale, politice și diplomatice, la concertul de gală susținut pe 15 ianuarie, la Ateneul Român. Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, sub patronajul Ministerului Culturii.

Festivalul EUROPALIA, coordonat de pe 1 octombrie 2019 de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia, a fost un proiect remarcat în discursurile oficialităților.

„2019 a fost, printre altele, anul Sezonului Cultural România–Franța, al proiectului Europalia, al Festivalului Internațional George Enescu. Îi aplaud pe cei care au dat strălucire, în fața publicului din țară și de peste hotare, expresiilor diversității culturii românești“, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, prim-ministrul Ludovic Orban  a mulțumit, în discursul său, artiștilor, literaților, curatorilor, muzeografilor români care, încă din toamna anului trecut, prezintă cultura românească publicului european la EUROPALIA. „După Sezonul Franco-Român de la Paris, în care frumoasele broderii liturgice și sacerdotale de tradiție bizantină au putut fi admirate în cel mai celebru muzeu al lumii, la Luvru, arheologii, muzeografii români au prezentat începând din toamna trecută în fața publicului de la EUROPALIA o față încă și mai veche, pre-romană, a patrimoniului nostru cultural: arta preistorică“, a spus Ludovic Orban, prim-ministru. „Fără a fi naționaliști sau excesiv de orgolioși, putem să fim cu toții recunoscători acestor specialiști ai culturii care au arătat lumii întregi că unele dintre cele mai vechi și mai inventive culturi ale neoliticului și epocii metalelor au debutat în spațiul nostru și au schimbat fața vechii Europe“, a apreciat Ludovic Orban. „Frumusețea culturii istorice românești, originală și europeană deopotrivă, străbate și din armoniile muzicii voievodului Dimitrie Cantemir, care s-au putut și ele auzi în cadrul marelui festival în Belgia și în Franța, o ocazie nu doar de a gusta frumusețea acestei muzici, dar și de-a omagia personalitatea unui cărturar rafinat, un orientalist erudit care, înainte de orice, a fost un om de cultură și un savant european, recunoscut ca atare de contemporanii săi“, a subliniat premierul.

 Alocuțiunile au punctat importanța Zilei Culturii Naționale și spiritul creator pentru românii de pretutindeni. Discursurile au avut loc după ceremonia de omagiere a 170 de ani de la nașterea poetului de geniu, Mihai Eminescu, prin depunerea de coroane de flori la statuia acestuia din fața Ateneului Român. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros, iar printre cei peste 700 de invitați s-au numărat personalități marcante ale culturii românești, fostul președinte al României, E.S. Emil Constantinescu, membri ai corpului diplomatic, dar și actuali și foști miniștri ai aparatului guvernamental.

Personalități precum Mariana Nicolesco, Felicia Filip, Cristi Minculescu, Margareta Nistor sau Vasile Muraru au aplaudat artiștii  la scenă deschisă.  Programul concertului susţinut la Ateneul Român, pe 15 ianuarie 2020, de Orchestra Română de Tineret , dirijată de Gabriel Bebeşelea, a cuprins Rogalski – Trei dansuri româneşti, Bela Bartok - Dansuri româneşti, Balada de Ciprian Porumbescu, cu Alexandru Tomescu - vioară, Dans ţărănesc de Constantin Dimitrescu, cu Ştefan Cazacu – violoncel, Sabin Păutza – Dans maramureşean, Eugen Doga – Vals, Rapsodia I de Enescu.Concertul a fost transmis în direct pe TVR1 şi Radio România Cultural.

***

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.