- 3 September 2019
- Etichete Institutul cultural roman Icr tel aviv Uniunea arhtectilor romania Icr tel aviv
Deschiderea expoziției „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, a avut loc marți, 3 septembrie 2019, la Galeria Casei Arhitecților din Israel. Evenimentul are caracter documentar și este organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din Israel și ECOWEEK 2019. La vernisaj, care face parte din programul internațional al ediției 2019 a ECOWEEK, au fost prezenți membrii delegației oficiale a Uniunii Arhitecților din România, condusă de arh. Ileana Tureanu, președinte, reprezentanți ai Uniunii Arhitecților din Israel, precum și numeroși specialiști în domeniul arhitecturii și al design-ului, alături de studenți și profesori israelieni și internaționali.
„Arhitectura modernă din România este, încă, o necunoscută a începutului Modernismului”, susţin organizatorii. Expoziția își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum Marcel lancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan.
Activitatea lor arhitecturală este reliefată în clădiri și edificii emblematice,
pe care aceștia le-au proiectat în România și, în special, în București – de la
o mică parte a ceea ce a fost odată Cartierul Evreiesc, care a scăpat, parțial,
de demolările anilor ’80, la puncte arhitecturale de interes public pentru
societatea românească, precum Clădirea Scala sau Sanatoriul „Bucegi” din
Predeal. Multe dintre construcțiile prezentate se află pe Lista Monumentelor
Istorice sau sunt situate în zone construite protejate, iar altele, din păcate,
nu mai există astăzi. În iureșul dezvoltării industriale rapide și al creșterii
populației, unele dintre aceste clădiri sunt abandonate și necesită lucrări
majore de reabilitare și consolidare. Unul dintre scopurile acestui proiect
este și acela de a atrage atenția publicului privind situația acestor
structuri, în încercarea de a găsi o modalitate de prezervare a acestei părți a
patrimoniului cultural și istoric al României.
Transportul
expoziției în Israel s-a desfășurat cu sprijinul companiei TAROM,
aceasta fiind deschisă pentru public în perioada 3-12 septembrie 2019.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv – în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București – susține participarea României la ediția 2019 a ECOWEEK, eveniment internațional, interdisciplinar. Acesta cuprinde conferințe și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile. În cadrul programului de evenimente, dr. arh. Lorin Niculae, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București participă, în perioada 1-6 septembrie 2019, la un workshop de reconstrucție urbană.
Intrarea la evenimentele din programul ECOWEEK deschise publicului și la expoziție este liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii suplimentare și programul complet al ECOWEEK 2019: https://ecoweekorg.wixsite.com/ecoweekil2019/program
Lorin Niculae este doctor în arhitectură, cu teza Arhipera, arhitectură socială participativă, cu o practică profesională de 19 ani, fiind asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, departamentul Bazele proiectării în arhitectură. Este expert în programe de dezvoltare urbană a zonelor defavorizate și președinte al Asociației Arhipera. A obținut, pe parcursul carierei sale, Premiul Anualei de Arhitectură (2015), cu Premiul Grupului Rural și Premiul pentru Arhitectura neconstruită, Mențiune la primul concurs internațional „Catedrala Mântuirii Neamului”, amplasament Piața Unirii (1999), Premiul al treilea la Concursul național pentru Locuințe sociale, organizat de MLPTL (1999), Mențiune la concursul „Bloc de Locuințe pe str. Mircea Eliade”, organizat de UAUIM (1996).