- 8 October 2019
- Etichete Icr Institutul cultural roman Jazz Raritate muzicala Muzica clasica Concert George Enescu Concurs international de canto
Cea de-a VI-a
ediție a „Rencontres Musicales Enesco”/ „Întâlnirile Muzicale Enesco” se va
desfașura în perioada 9-17 octombrie 2019 pe mai multe scene pariziene și este
organizată de Asociația Noesis/Enescu Arts et Culture și Societatea Franceză de
Muzică Georges Enesco, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris,
Societatea Editorilor și Autorilor de muzicădin Franța, cu sprijinul Ambasadei României în
Franța și al Muzeului Național „George Enescu” din București.
Evenimentul include anul acesta, pe lângă competiția internațională de canto, adresată tinerilor profesioniști și amatori de artă vocală, două concerte extraordinare, în reprezentație unică. Este vorba despre Dixtuorul pentru instrumente de suflat, op. 14 , o piesă rar interpretată din repertoriul enescian – pe 15 octombrie, și improvizația de jazz a artistei Teodora Enache (voce), alături de Ramona Horvath (pian)- pe 17 octombrie, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, sediul Ambasadei României la Paris.
Menite să promoveze opera muzicală a compozitorului român George Enescu, precum și creațiile noilor generații de compozitori români și francezi, „Rencontres Musicales Enesco” aduc pe scena evenimentului 30 de talente vocale pregătite pentru cariera internațională. În acest sens, în perioada 9-11 octombrie se desfășoară „Concours International de Chant Georges Enesco”/ „Concursul Internațional de Canto Georges Enesco”, a cărui originalitate și noutate constă în faptul că propune candidaților două secțiuni, una deschisă amatorilor și alta, profesioniștilor, iar, de anul acesta, publicul votează finalistul și laureatul.
Premiile pentru profesioniști sunt în valoare de 8.500 euro, marele premiu „ George Enescu” pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Enescu, în valoare de 2.000 de euro, fiind acordat de Institutul Cultural Român. Celelalte mari premii sunt: marele premiu „Opera”, marele premiu „Muzica contemporană” precum și premiul special „Jules Massenet ” acordat de Societatea Massenet, premiul special „ Cătălina Cortez, agent artistic ”, acordat de Viorica Cortez, premiul special „Opera” oferit de Opera Nationala din Cluj si premiul Publicului. La categoria amatori, câștigătorul va beneficia în anul 2020 de un masterclass susținut de Viorica Cortez sau de Leontina Văduva și va participa la un concurs în Franța sau România.
Finala din acest an va beneficia de acompaniamentul unei orchestre simfonice, dirijată de Leonard Dumitriu.
Cele două concerte, reprezentanții unice, care vor avea loc pe 15 și 17 octombrie, vor fi accesibile publicului larg. Tinerii instrumentiști de la Conservatorul Național de Muzică și Dans din Paris vor interpreta, sub conducerea dirijorului Marcian David, o compoziție de George Enescu rar interpretată pe scenele lumii, Dixtuorul pentru instrumente de suflat, op. 14. Programul serii va include, de asemenea: George Enescu - Cantabile și Presto pentru flaut și pian, Henri Nafilyan - Celebration N ° 3 pentru pian și Dixtuor pentru instrumente de suflat (primă audiție), Gyorgy Ligeti - Șase bagatele pentru suflători și Thierry Escaich - Trois Instants fugitifs pour quintette à vente. Concertul va beneficia de participarea pianistului Jean Dubé.
Pe data de 17 octombrie, pe scena teatrului de la Palatul Béhague, vor evolua două artiste de origine română, pianista Ramona Horvath - care tocmai a lansat cel de-al treilea album al său la Paris, și Teodora Enache, voce originală cu un timbru unic. Solista de jazz a repurtat recent un adevărat triumf în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București cu spectacolul său de improvizație vocală, plecând de la creațiile unor compozitori clasici, inclusiv cele două Rapsodii românești ale lui George Enescu. Concertul de la Paris va aduce pe scenă pe invitații acestora, Nicolas Rageau (contrabas, Franța), Bruno Ziarelli (percuție, Franța).
În perioada 9-17 octombrie, tot la sediul Ambasadei României din Paris, manifestarea culturală propune publicului și vizionarea expoziției „George Enescu în Franța”, despre anii petrecuți de compozitor în Franța prin redarea itinerariului creativ și biografic al acestuia cu ajutorul unei bogate colecții de fotografii și documente inedite furnizate de Muzeul Național „George Enescu” din București.
Pentru mai multe detalii accesați și www.enesco-paris.com.