Concert excepțional Alexandru Tomescu alături de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara

PREMIERĂ EXTRAORDINARĂ MARCA ICR ISTANBUL. Concert excepțional Alexandru Tomescu alături de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara


Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță organizarea unui concert extraordinar susținut de unul dintre violoniștii de marcă ai României, Alexandru Tomescu, în acompaniamentul Orchestrei Prezidențiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic. Concertul va avea loc vineri, 16 noiembrie 2018, ora 20.00,  în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidențiale Ankara. Evenimentul se desfășoară în contextul marcării unui secol de unitate românească, dar și sub auspiciile aniversării a 140 de relații diplomatice între România și Turcia. Evenimentul de la Ankara va debuta cu vernisajul expoziției George Enescu – decenii de nemurire, care prezintă, în aproximativ 20 de panouri, imagini semnificative ale ascensiunii personalității polivalente a lui George Enescu, violonistul, pianistul, compozitorul, dirijorul și profesorul, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX în teatrul muzical contemporan. Seara va continua cu extraordinarul concert, unde invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, cel care a câştigat în anul 2007 dreptul de a cânta la faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702. De atunci, Alexandru Tomescu a realizat numeroase proiecte, turnee în ţară și colaborări cu alţi muzicieni, astfel încât sunetul viorii să poată fi ascultat de toţi românii.

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a demonstrat că poate schimba percepţia asupra muzicii clasice în România. După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Violonistul are un repertoriu bogat, rafinat și divers: Alexandr Glazunov, Antonin Dvořák, Antonio Vivaldi, Astor Piazzolla, Bela Bartok, Camille Saint-Saëns, Dmitri Sostakovici, Doru Popovici, Felix Mendelssohn – Bartholdy, Henri Vieuxtemps, Henryk Wieniawski, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven, Max Bruch, Niccolò Paganini, Piotr Ilici Ceaikovski, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart etc.

Bujor Hoinic este recunoscut pe mai multe planuri în sfera muzicală: compozitor, dirijor, pianist şi profesor. Şi-a început activitatea profesională ca dirijor la Opera de Stat din Timişoara, oraşul său natal unde a activat între anii 1973-1984. A obţinut apoi un contract la Opera din Ankara, continuu prelungit (începând cu 1984), unde i s-au încredinţat în diferite perioade mai multe mandate de director artistic. Paralel a activat ca profesor de compoziţie la cele două conservatoare din capitala Turciei. Preocupările în domeniul compoziţiei s-au evidenţiat încă din perioada studenţiei la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti. Pentru orchestră a scris Pavana (1971), Preludiu, Coral şi Fugă (1974), Interludiu pentru orchestră de coarde (1975) şi baletul în 5 tablouri Dacia Felix. Tot în ţară a mai compus câteva coruri şi liedurile. În Turcia a compus Patimile martirilor requiem pentru solişti, cor mixt şi orchestră (1980), Angora, poem vocal-simfonic pentru cor de femei şi orchestră, ambele prezentate în primă audiţie absolută la Timişoara. Tot la Ankara a mai compus liedurile: Veste amară (1994), Cântecul soldatului (1994) şi Mama martirului (2006) versuri de Zeki Çalar în limba turcă.

Orchestrală simfonică prezidențială este cel mai important ansamblu simfonic prezidențial din Republica Turcia și, totodată, una dintre primele orchestre simfonice din lume. Începând cu 2015, orchestra a fost invitată să cânte în diferite spații din Germania, Austria, Bulgaria, România, Iugoslavia, Rusia, Italia, Franța, Elveția, Iran, Irak, Liban, Suedia, Norvegia, Finlanda, Spania, Polonia, Cipru, Cehoslovacia, Coreea de Sud, Japonia, SUA și Anglia. Programul serii de la Ankara va cuprinde următorele: D. Capoianu -Concertul pentru vioară și orchestră, George Enescu - Rapsodia No. 2, C.R. ReyAndante & Alegro pentru vioară solo și orchestră de coarde, Ferit Tüzün -Türk Capricio.

Concertul de la Ankara se va bucura de faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702, unul dintre cel mai bine conservate instrumente marca Stradivarius şi inclus în catalogul „Antonio Stradivari. Dincolo de excepționalitatea instrumentului, pe scenă va cânta un remarcabil artist român a cărui carieră este foarte bine cunoscută la nivel național și internațional.

Partenerii ICR Istanbul în derularea acestui eveniment major sunt: Ambasada României la Ankara, Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara și Muzeul Național „George Enescu”