Conform calendarului anunţat, au fost selectaţi trei câştigători care vor primi burse de rezidenţă de creaţie şi cercetare la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin, în perioada iulie-noiembrie 2009. Au fost evaluate 18 dosare de candidatura, iar câştigătorii desemnaţi sunt Pavel Brăila, artist media, Octavian Gh. Gordon, filolog şi Ana Maria Sandu, scriitoare.
Comisia de evaluare şi selecţie instituită în acest scop a fost alcătuita din: Senta Höfer, coordonator al Colegiului Diplomatic International din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Federale Germania, Berlin, manager cultural; Robert Schwartz, directorul redactiei Radio Deutsche Welle pentru Europa de Est şi Sud-Est/România (Bonn) şi Adriana Popescu, directorul ICR „Titu Maiorescu" Berlin.
Proiectul propus de Pavel Brăila pentru rezidenţa de la ICR Berlin este un un film documentar de artă purtand titlul de lucru Breathe In/Breathe Out, eseu sui generis despre „practicile" individuale sau colective ale respiraţiei în diverse contexte transculturale. Documentarea pentru acest film se va face în arhivele diverselor posturi germane de televiziune.
Proiectul propus de filologul Octavian Gh. Gordon se doreşte a fi etapa preliminară a unui vast proiect de cercetare privind metodologia traducerii textelor patristice, precum şi a pregătirii unui program masteral de „teoria şi practica traducerii textului patristic", proiectat a se desfăşura la Centrul pentru studiul spiritualităţii ortodoxe „Sf.Grigorie Palama" din Bucureşti, în colaborare cu specialişti germani.
La Berlin, scriitoarea Ana Maria Sandu îşi propune să finalizeze romanul Aleargă!, la care lucrează în acest moment, convingând comisia de selecţie că Berlinul va reprezenta o sursă de inspiraţie.
Programul de rezidenţe pentru creaţie şi cercetare lansat în acest an de Institutul Cultural Român « Titu Maiorescu » din Berlin are ca obiective elaborarea unor proiecte individuale de creaţie sau cercetare, accesul artiştilor şi cercetătorilor români la mediile specializate germane, elaborarea unor proiecte comune româno-germane inspirate din contextul cultural local, precum şi încurajarea dialogului şi colaborării dintre actorii culturali români şi cei germani.
Rezidenţii vor locui în mansarda din Koenigsallee 20 a, adresa la care se află şi sediul institutului, bucurându-se de toate condiţiile de lucru pe care le asigură locaţia într-unul din cele mai frumoase cartiere ale Berlinului, Grunewald.
Mai multe detalii despre program : www.rki-berlin.de