Din 28 noiembrie 2017 sala tezaurului Muzeului Național de Arheologie din Lisabona va găzdui expoziția ”Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”. Pusă sub înaltul patronaj al președinților României, Dl. Klaus Werner Iohannis, și Portugaliei, Dl. Marcelo Rebelo de Sousa, manifestarea este organizată de Muzeul Național de Istorie a României din București în parteneriat cu Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural portughez, Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român din Lisabona.
Expoziția propune vizionarea în paralel a pieselor celor mai de preț ale arheologiei portugheze și a unei selecții de douăzeci și una de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României, fiind fructul unei inițiative culturale fără precedent, menite să ilustreze faptul că cele două țări, nu sunt unite doar prin moștenirea latină comună ci și prin circulația ideilor și formelor artistice în Europa preromană și în spațiul cultural al Imperiului Roman.
Între piesele aduse din România se află una dintre brățările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare și delicatul inel de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meșterilor romani.
Pusă sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia și programată a rămâne deschisă până în anul celebrării centenarului României Mari și a încheierii în Primul Război Mondial, expoziția va putea fi vizitată până în data de 29 aprilie 2018.
Museu Nacional de Arqueologia, Praça do Império 1400 - 206 Lisboa. Orar: de marți până duminică între orele 10.00 – 18.00.