84 de ani de la Pogromul de la Iași: 22-30 iunie 1941

 84 de ani de la Pogromul de la Iași: 22-30 iunie 1941


Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României în Ungaria, și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Uniunii Europene la Budapesta și a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wisel”, au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului printr-un eveniment dedicat victimelor Pogromului de la Iași, cel mai tragic moment din istoria Holocaustului în România - Pogromul de la Iași, iunie 1941.

Acesta va avut loc luni, 27 ianuarie 2025, de la ora 18:00, la sediul Reprezentanței Uniunii Europene la Budapesta - Europa Pont (1024 Budapest, Lövőház u. 35), invitați fiind istoricii Adrian Cioroianu și Balázs PéterEvenimentul s-a desfășurat în limba engleză și a beneficiat de traducere consecutivă în și din limba maghiară.

Prin intermediul mărturiilor istorice și al fotografiilor, proiectul ne ajută să descoperim locuri cu o simbolistică aparte în istoria Pogromului (Gara, Chestura de Poliție, gropile comune din cimitir, etc.) sau locuri care păstrează povești de viață despre despărțiri, speranță și moarte. Un traseu al memoriei care ne îndeamnă la descoperire și amintire.

Pe durata evenimentului au fost proiectate o serie de fotografii inedite din timpul pogromul de la Iași, puse la dispoziția reprezentanței ICR de către Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wisel”.

Adrian Cioroianu, autor, istoric, jurnalist, eseist și om politic român, ministru al afacerilor externe al României (2007-2008), este lector la Facultatea de Istorie a Universității din București, instituție în care lucrează de trei decenii. A fost ambasador pe lângă UNESCO la Paris între 2015 și 2020, iar din 2021 până în prezent este manager al Bibliotecii Naționale a României. A publicat consistent în numeroase ziare și reviste din țară și poate fi urmărit adesea – în calitate de colaborator sau realizator – în programe ale televiziunilor din Romania. Este, de asemenea, autorul al mai multor cărți care tratează istoria României, în special istoria României comuniste.

Balázs Péter, profesor emerit, fost Comisar al UE și fost Ministru de Externe maghiar. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Corvinus din Budapesta, unde a obținut și titlul de doctor. Este membru al Academiei Maghiare de Științe. În 2005 s-a alăturat Central European University și predă în mod regulat la conferințe și universități internaționale în limbile engleză, franceză, germană și maghiară. A fost secretar de stat pentru industrie și comerț (1992-1993) și secretar de stat pentru integrare europeană (2002-2003). A fost numit ambasador al Ungariei în Danemarca (1994-1996), Germania (1997-2000) și la UE la Bruxelles (2003-2004), iar între 2009-2010 a fost ministru de externe al Ungariei. Activitățile sale de cercetare sunt centrate pe politica externă a UE și problemele modernizării târzii și integrării europene a părții de est a continentului. A înființat (în 2005) și conduce Centrul CEU pentru Studii privind Extinderea UE (CENS).