- 4 September 2019
- Etichete Icr Institutul cultural roman Fotografie Expozitie Arta vizuala Pictura Arte plastice
Expoziția de fotografie „Transilvania 2019 ” este un proiect polonez, dedicat unei regiuni foarte cunoscute a României, eveniment ce se va desfăsura în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Varșovia, în perioada 6 septembrie - 8 octombrie 2019, la Galeria și Centrul pentru Creație Plastică din Toruń.
Manifestarea culturală prezintă și rezumă „Întâlnirile Fotografilor Polonezi, Ediția a XIII-a – Transilvania 2019”, și este rodul muncii a zece fotografi din Toruń, Varșovia, Radomsko, InnowrocławșiŁódź.
Pe parcursul a opt zile ( 9-16 iunie 2019), pornind de la baza stabilită la Hațeg, artiștii au vizitat cu aparatele de fotografiat satele, orașele și orășelele din Județul Hunedoara. Expoziția din acest an va cuprinde o selecție din lucrările realizate în călătorie, numărul lor depășind cu mult spațiul galeriei care le va găzdui. Vom avea, așadar, 192 de lucrări realizate de cei zece fotografi: Paweł Gawroński (Varșovia), Dorota și Marek Grausz (Toruń), Bogusław Kolanowski (Inowrocław), Arletta Mierzwiak (Varșovia), Włodzimierz Tyczyński (Radomsko), Monika și Wojciech Wesołowski (Varșovia), Małgorzata și Krzysztof Wojciechowski (Łódź).
Din descrierile și poveștile participanților polonezi la proiect, Transilvania este, se pare, cea mai interesantă parte a României. În catalogul pregătit pentru expoziție, coordonatorul proiectului, Marek Grausz, scria: „Am călătorit din nou în România și am fotografiat Transilvania. De data aceasta ne-am oprit în județul Hunedoara, adică în partea de vest a țării. Este o fațetă diametral opusă a Transilvaniei. Aici nu se resimte, ca în călătoria de anul trecut, spiritul omniprezent al lui Vlad Țepeș. În schimb, ni s-a înfățișat ochilor o regiune muntoasă fermecătoare, cu peisaje extraordinare cu turme de oi păscând, cascade și pârâuri. În regiune domină castelele, cetățile, peșterile și peisajele montane, exemple fiind minunatul Castel al Corvinilor din Hunedoara, Cetatea Devei, Mănăstirea Prislop, numeroase biserici și rezervația de zimbri. Ca peste tot în România, și aici oamenii sunt amabili, prietenoși și îndatoritori, în ciuda obstacolului limbii.”