SUB SEMNUL RAZBOIULUI: CONTACTELE LINGVISTICE SI CULTURALE GERMANO-ROMANE DE LA INCEPUTUL SECOLULUI AL XX-LEA

Conferinţa Prof. Dr. Dr. h.c. Wolfgang Dahmen 

Loc: ICR Berlin, 10117 Berlin, Reinhardtstr.14.

Data şi ora: 12 decembrie, ora 19.00.

Participarea este posibilă doar pe bază de înscriere pâna la data de 8 decembrie la 2018: g.koepernik@yahoo.de sau tel. 030-30 12 72 42.

Începând cu secolul al XIX-lea, intelectualii români au cazut de acord că în privinta dezvoltării culturale şi lingvistice ar trebui adoptată o direcţie spre modelul central-european. Ca urmare s-au purtat discuţii intensive referitoare la alinierea la modelul lumii vorbitoare de limbă latină, în primul rând Franta, sau la sfera de influenţă germanofonă. Primul model este susţinut de înrudirea lingvistică, al doilea de o mare admiraţie tradiţională pentru cultura germană, în special a românilor din Transilvania, dar şi a celor din Moldova şi Valahia, care absolviseră studii universitare în Germania sau Viena. Aceste discuţii au căpătat o dimensiune specială, când în primul razboi mondial România a trebuit sa se decidă, după neutralitatea iniţială, daca va trece de partea Puterilor Centrale sau a Antantei. Consecinţele acestei alegeri pentru contactele culturale şi lingvistice vor fi prezentate prin cateva exemple, acordându-se o atenţie deosebită dezvoltării romanisticii, disciplinei care studiaza limba şi literatura româna în regiunile vorbitoare de limbă germană.

Prof. Dr. h.c. Wolfgang Dahmen, născut în 1950 la Düsseldorf, a studiat romanistică, geografie, istorie si filozofie clasică la universităţile din Köln şi Nancy şi în 1982 a obţinut titlul de doctor în filozofie. Din 1978 face parte din consiliul academic al Universităţii Otto-Friedrich Bamberg, iar din 1995 este profesor de filologie românească la Universitatea Friedrich-Schiller Jena. Între 1975-1978 a lucrat pentru Westdeutschen Rundfunk, Köln. A ocupat funcţia de decan al facultăţii de filozofie în perioada 2005-2008. În 2006 a primit titlul Dr. h.c. al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, fiind totodată membru al Grupului de formare în cercetare 1412 („Orientări culturale și structuri de ordine socială în Europa de Sud-Est”).

Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Germano-Română (Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V.) din Berlin.