- 27 September 2018 - 30 September 2018
- Etichete Icr stockholm Icr Institutul cultural roman Targ goteborg 2018. targ carte 2018 Goteborg
România participă şi în acest an la Târgul de Carte de la Göteborg, în perioada 27-30 septembrie 2018. Ediţia din acest an are ca teme principale respectul și toleranța, care vor fi reflectate în cadrul unor evenimente culturale, literare și vizuale. Temele adiacente ale celei de-a 34-a ediție a Târgului de Carte Bok&Bibliotek sunt literatura crime fiction, precum și imaginea și ilustrația ca forme de expresie narativă. La această ediție a târgului sunt invitați scriitori, editori, profesori, jurnaliști printre care se numără Rebecka Bülow, Ylva Gripfelt, Bogdan Hrib, Khashayar Naderehvandi, Victoria Pătrașcu, Mårten Sandén, Stelian Țurlea, Arina Stoenescu, Felix-Narcis Nicolau, Ingmar Söhrman. România a fost țară invitată a Târgului de Carte de la Göteborg în 2013.
În 2018, Institutul Cultural Român, prin reprezentanța de la Stockholm și
Direcția Centrul Cărții, organizează 12 evenimente, ce includ zece seminarii (atât
în cadrul programului oficial al târgului, cât și la standul EUNIC) și lecturi
dedicate traducerii. Literatura română este reprezentată şi în cadrul standului
EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale din Suedia. Printre temele abordate, în timpul dezbaterilor de la Târgul de la Göteborg,
se află „Dinamica imaginii și creativitatea în literatura pentru copii“ – studii
de caz România/Suedia, „Limba română și istoria predării sale în Suedia“ (program
în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri), lansarea
ediției speciale a revistei „Kritiker“ dedicată literaturii române (program în
cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri), „Show me your story:The art of visual storytelling“, „Arta ilustrației“, „European crime: Shaping the perfect crime novel“, „Criminal minds“, „Între mări calde și reci: Crime
Fiction în România și Țările Nordice“, „Între mări calde și
reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice“. Standul cu numele Café Europa, la care vor fi invitați, pe parcursul
târgului, scriitori din numeroase ţări europene, este rezultatul colaborării
dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Olandei,
Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul
Polonez, Institutul Suedez şi Asociația „Judisk Kultur“ din Suedia.
Invitații români şi suedezi sunt:
- Rebecka Bülow jurnalist, traducătoare din limba română în suedeză și editor la revista literară Kritiker.
- Ylva Gripfelt face parte din consiliul redacțional al revistei literare Kritiker.
- Bogdan Hrib, autor de serii polițiste, de ficțiune, science fiction și fantasy, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice, cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA, iar din 2010 vicepreședinte al clubului Romanian Crime Writers.
- Khashayar Naderehvandi, poet,face parte din consiliul redacțional al revistei literare „Kritiker“.
-Felix-Narcis Nicolau, lector de limba română în cadrul Centrului pentru Limbi Străine şi Literatură, Universitatea din Lund, prozator, eseist, poet şi critic literar.
-Victoria Pătrașcu, autoare de literatură pentru copii, redactor la reviste culturale.
- Mårten Sandén, autor de cărți pentru copii și adolescenți și compozitor. A primit premiul Astrid Lindgren 2015 și este membru al Academiei de carte pentru copii din Suedia.
- Arina Stoenescu,ilustrator, designer grafic, cadru didactic și doctorand la Universitatea Södertörn, editor şi traducător din limbile română şi suedeză;
- Ingmar Söhrman, lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. În 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române);
- Stelian Țurlea, autor de serii polițiste, de ficțiune, publicistică, cărţi pentru copii şi de traduceri.
- Sorina Vazelina (pseud. pentru Sorina Vasilescu), designer grafic, ilustratoare și autoare de benzi desenate.
Programul participării româneşti la Târgul de Carte de la Göteborg:
Vineri, 28 septembrie 2018
11.00 - 11.45 Dinamica imaginii și creativitatea în literatura pentru copii – studii de caz România/Suedia, seminar în programul oficial al târgului, scena A6.
Participă: Mårten Sandén, Sorina Vazelina, Victoria Pătrașcu.
Moderator: Arina Stoenescu
În limba engleză.
Discuția va explora universul imaginilor ca sursă creatoare în operele literare pentru copii, plecând de la temele narative ale autorilor contemporani români și suedezi și temele lor narative. Suedia a fost țară-invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte Bookfest de la București, în luna mai a anului 2017, ocazie cu care mai mulți autori suedezi au vizitat România și au discutat, alături de autori români, despre diferitele aspecte ale scriiturii lor, personajele și mesajele predilecte pe care le promovează, rolul și dinamica imaginilor în construcția narativă.
În colaborare cu Editura suedeză „pionier press“.
14.00 - 15.00 Portret de autor - Victoria Pătrașcu, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Victoria Pătrașcu
În limba engleză.
Scriitoarea și ilustratoarea Victoria Pătrașcu va avea prilejul să prezinte publicului participant periplul său literar către transformarea într-o adevărata căutătoare de povești. Le-a întâlnit prima dată în copilarie, în biblioteca părinților, la Râmnicu Vâlcea. Le-a urmărit pe un drum care a dus-o până la Facultatea de Litere din Bucuresti. Aici a descoperit in cate forme se pot aseza povestile si a vrut sa incerce sa le modeleze. Totodată, autoarea își va prezenta publicațiile, moment însoțit de o lectură publică.
17.00 - 18.00 Lansarea numărului 2 / 2018 al revistei literare Lyrikvännen, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Jonas Ellerström (editor), Marie Petersson (editor), Felix Nicolau (lector)
În limba engleză.
Revista literară suedeză Lyrikvännen lansează cel mai recent număr al său, împregnat cu literatură română, în forma poeziei române tinere, traduse în limba suedeză, cu ocazia atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm anul trecut.
În colaborare cu revista Lyrikvännen.
Sâmbăta, 29 septembrie 2018
11.00 - 12.00 Limba română și istoria predării sale în Suedia - program în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Ingmar Söhrman, Felix Nicolau
În limba engleză.
Tema dezbaterii este limba română, specificul său în context istoric şi mai larg, cultural, şi va singulariza diferitele etape ale predării acesteia în Suedia. Doi lingvişti și profesori universitari, unul român şi altul suedez, vor face o scurtă incursiune istorică în etapele predării limbii române ca limbă romanică în Suedia, particularizând apoi discuţia la practicile actuale, împărtăşind din experienţele personale, neocolind provocările culturale care se ivesc într-o lume globalizată şi dominată de mediile virtuale. Acest seminar se înscrie în strategia ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri, focusul fiind de această dată pe evoluția limbii române în context istoric mai larg.
12.00 - 13.00 Lansarea ediției speciale a revistei Kritiker dedicată literaturii române - program în cadrul strategiei ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri, Rum för översättning.
Participă: Rebecka Bülow, Arina Stoenescu, Khashayar Naderehvandi (editor), Ylva Gripfelt (editor)
În limba suedeză.
Revista literară Kritiker dedică o întreagă ediție literaturii române contemporane, cu scopul de a crea o imagine de ansamblu asupra tendințelor actuale ale poeziei, prozei, eseisticii, teatrului, jurnalismului românești. Discuția va fi urmată de o lectură. Programul se înscrie în strategia ICR Stockholm de marcare a Centenarului Marii Uniri, focusul fiind pus de această dată pe evoluția literaturii române, cu precădere diversitatea și complexitatea genurilor și speciilor abordate de scriitorii contemporani și raportarea acestora la valorile europene.
13.00 – 13.45 Show me your story: The art of visual storytelling, seminar organizat în colaborare cu clusterul EUNIC, în programul oficial al târgului, scena F3
Participă: Sorina Vazelina (România), Tamara Bach (Germania),Jurga Vilė și Lina Itagaki (Lituania)
Moderator: Sofia Olsson, de la Editura suedeză Galago
În limba engleză
O discuție despre arta de a vizualiza povești, despre rolul ilustrațiilor și imaginii ca element narativ, despre romanele grafice și benzile desenate, despre granițele impuse de imagine, realitate și ficțiune în ilustrații, precum și despre strategii și tehnici vizuale în literatură.
14.00–14.45 European crime: Shaping the „perfect“ crime novel, seminar organizat în colaborare cu clusterul EUNIC, în programul oficial al târgului, scena F3.
Participanți:Bogdan Hrib (România), Kristina Ohlsson (Suedia), Marc Voltenauer (Elveția), Indrek Hargla (Estonia)
Moderator: Lotta Olsson, de la cotidianul suedez Dagens Nyheter
În limba engleză.
O discuție despre diversele stiluri de a crea literatură crime, strategii de abordare a problemelor din societate și folosirea acestora ca punct de plecare pentru poveștile create, tehnici de scriere a romanelor polițiste, precum și despre moduri diferite de abordare a crimei și pedepsei la scriitorii europeni, în încercarea de a clarifica succesul acestui gen.
16.00 - 17.00 Arta ilustrației, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Sorina Vazelina, Lina Itagaki,Jurga Vilė (Lituania)
În limba engleză.
Programul constă dintr-o discuție între cele două ilustratoare, una din România, cealaltă din Lituania, despre modul în care ilustrația transcende limitele vizualului, puterea de sugestie și creativitatea acesteia echivalând statutul unei arte complete, despre argumente în defavoarea minimizării statutului benzii desenate ca lectură pentru copii. Totodată, cele două ilustratoare vor discuta despre poziția femeii grafician și provocările pe care le implică acest statut.
Duminică,
30 septembrie 2018
13.00 - 14.00 Criminal Minds, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Bogdan Hrib, Marc Voltenauer (Elveția)
În limba engleză.
În cadrul acestui seminar, cei doi autori de fiction noir vor discuta despre amplitudinea literaturii polițiste în Europa, particularizând modul în care aceasta este receptată în România, respectiv Elveția, precum și despre teme predilecte și motive recurente care contribuie la succesul și popularitatea genului.
15.30 - 15.50 Între mări calde și reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice, seminar din cadrul programului de pe scena CrimeTime Kåken, F-hallen
Participanți: Bogdan Hrib, Stelian Țurlea
Moderator: Görrel Espelund
În limba engleză.
Invitații români, autori consacrați de literatură polițistă, publicați și în Marea Britanie și America de Nord, vor vorbi despre particularitățile noir-ului românesc, motivele narative și temele predilecte din operele lor, receptarea și succesul de care se bucură autorii scandianavi în România, unii dintre aceștia fiind deja prezenți la târgurile de carte din ultimii ani din spațiul românesc. Cu această ocazie, va fi prezentată și antologia lui Bogdan Hrib, Noir de București, Editura Tritonic, 2017, ce va fi propusă spre traducere și publicare editorilor interesați.
Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg de anul acesta este realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Direcția Centrul Cărții din cadrul ICR, cu sprijinul Departamentului EUNIC din cadrul ICR, în colaborare cu reţeaua EUNIC Stockholm, revistele literare suedeze „Kritiker“, „Lyrikvännen“ și Editura suedeză „pionier press“.