- 23 September 2020
- Etichete Accademia di Romania Roma Yvonne Hasan Adrian Buga
Galeria de Artă Accademia di Romania in Roma va găzdui, în perioada 1-18 octombrie 2020, expoziția de artă contemporană dedicată artistei Yvonne Hasan (1925 - 2016). Vernisajul expoziției va avea loc în data de 1 octombrie, la orele 18:00. În cadrul evenimentului de inaugurare se va discuta tema „Cum arta săracă se îndreaptă spre o rațiune aurită în opera Yvonnei Hasan”, printr-o intervenție înregistrată a curatorului expoziției, istoricul și criticul de artă Adrian Buga. Alexandru Solomon, fiul artistei, va vorbi despre primele materialele filmate împreună cu mama sa. Toate materialele vor fi înregistrate pre-eveniment pentru a putea fi difuzate în cadrul vernisajului, prezența fizică a invitaților la eveniment fiind limitată de reglementările sanitare impuse de autoritățile italiene.
O selecție a celor mai bune lucrări ale artistei va fi expusă pentru prima dată în afara hotarelor României, la Roma, după o prezență de succes în cadrul sezonului expozițional de primăvară 2019 al Muzeului Național de Artă Contemporană din București, „Retrospectivă Yvonne Hasan”, care a prezentat o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. Pentru expoziția Yvonne Hasan din Roma curatorul a selectat 15 colaje, realizate de artistă în anii 1960 și 1970. Publicul va putea viziona, de asemenea, o serie de filmări din arhiva de familie făcute de artistă și de fiul său, astăzi celebrul regizor Alexandru Solomon: scene care dezvăluie cu șarmul și patima peliculei super 8, dimensiunea umană și intimitatea familială a Yvonnei Hassan, dar care creionează în câteva tușe sugestive și realitatea societății românești de la începutul anilor ’80. Ne dorim ca publicul privitor, atât cel italian, cât și cel din comunitatea românească, să descopere un artist care a lucrat în timpurile României comuniste, dar care a privit spre universalitatea artei europene. „Operei sale în întregime, fără să mă gândesc aici la o tehnică anume, îi este proprie textura dublă, încărcată, turgescentă, plină de absorbții și de mostre cotidiene ─ de secvențe bruște ale memoriei. Pânzeturi și staniol, hârtii colorate și tapet, toate sunt presărate peste portrete suprapuse, torsadate, în care arta săracă se îndreaptă spre o rațiune aurită.”(A.B.)
Proiectul este realizat de Accademia di Romania in Roma în parteneriat cu Ambasada României în Italia, în colaborare cu Galeria Sectorului 1 București și cu patronajul Consiliului pentru Dezvoltare Culturală al Primăriei Romei.
Numărul de vizitatori va fi limitat și accesul se va face pe bază de rezervare. Condițiile de vizitare vor respectareglementările sanitare impuse de autoritățile locale și vor fi comunicate ulterior pe pagina de facebook a evenimentului.
În prezent, când se vorbește despre Yvonne Hasan, este invocată mai des profesoara de istoria artei de la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". În egală măsură s-ar putea aminti: fata evreică, cea arestată sub legile antonesciene și evadarea ei prin cursurile de artă ale Școlii Maxy; tânăra artistă, trimisă pe șantierele socialiste ale patriei; soția scriitorului Petre Solomon și mama lui Alexandru Solomon, regizor de film; pictorița interesată de o viziune ''sinoptică'' în care lipirea în pictură a bucăților de lemn, a foițelor de ambalaje de săpun, a plicurilor de corespondență folosite, a materialelor textile rupte de timp, ne propune să vedem lucrurile laolaltă; desenatoarea și acuarelista formelor geometric cromatice; realizatoarea de tapiserii în care tradiția întâlnește forme expresioniste; teoreticiana artei, cea care profesează la Institut din anul 1956 până în 1982; autoarea unui cărți remarcabile ca „Paul Klee și artă modernă”. Toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenție deosebită, iar dacă ne referim doar la una dintre aceste activități, personalitatea ei şi întregul său profil cultural sunt minimalizate. (Adrian Buga)
Yvonne Hasan s-a născut la 12 ianuarie 1925, în București, și a decedat în ziua de 10 august 2016. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București, specialitatea Estetică - Istoria artei. A studiat cu M.H. Maxy și, ulterior, cu Alexandru Ciucurencu. A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici încă de la înființarea acesteia. Din 1956 până în 1982 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din București, Catedra de istorie a artei. Și-a susținut doctoratul la aceeași instituție de învățământ cu o teză despre Paul Klee. Este autoare de cursuri, studii, articole de istoria artei. În 1999, a publicat la Editura Meridiane volumul Paul Klee și artă modernă. A avut nouă expoziții personale la București (în 1956, 1962, 1968, 1975, 1979, 1984, 1992, 2000 și 2009), una la Tel Aviv (în 1985) și a participat la numeroase expoziții de grup după 1945.