Loc: Literaturwerkstatt Berlin, Knaackstraße 97, 10435 Berlin.
Oră: 20.00 - 24.00
În cadrul parteneriatului de succes dintre ICR Berlin şi Literaturwerkstatt Berlin, va avea loc şi în acest an o seară de lirică contemporană românească. Se continuă astfel tradiţia inaugurată prin seriile LivePoesie şi ProsaNacht din 2009, 2011 şi 2013. La prezenta ediţie, selecţia autorilor a fost făcută atât pe criterii regionale - spre a fi acoperite toate zonele ţării, cât si în funcţie de mesajul liric pe care fiecare îl practică. Astfel, bogăţia de variaţiuni poetice va cuprinde poetică relaţională (Răzvan Ţupa), lirică introspectivă (Krista Szocs), cinism (Dmitri Miticov), dezrădăcinare (Corina Bernic), experienţă istorică (Moni Stănilă), violenţă (Vlad Drăgoi) şi marginalizare (Viku Zen). Între lecturi vor avea loc momente muzicale asigurate de Bandesnaci precum și binevenite pauze de discuții. Seara literară din Republica Poetică se prezintă ca un continuum de muzică și poezie ce se întinde pe parcursul a câteva ore. Publicul poate intra și ieși ori de câte ori dorește, mai ales că în curtea interioară din Kulturbrauerei i s-a mai pregătit o surpriză. Marcând 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876) Modulab va prezenta o hipnotică proiecție holografică cu mapare, ce are ca focus Coloana Infinitului, precum și diverse alte motive și simboluri tradiționale românești.
În prealabil, în cadrul unui atelier de traducere organizat de ICR Berlin, versurile celor șapte poeți au fost traduse în limba germană de către o echipă de traducători coordonată de Eva Ruth Wemme. Traducerile realizate de Anca Ilea (Vlad Dragoi, Razvan Tupa), Anke Pfeifer ( Moni Stanila), Mara Radulescu (Dimitri Miticov, Razvan Tupa), Christiane Hoyer ( Viku Zen), Hubertus Wester Ebbinghaus (Viku Zen), Daniela Duca (Krista Szöcs), şi Laura Hordoan (Viku Zen), vor fi publicate într-o broşură ilustrată, care va fi pusă la dispoziţia publicului.
Răzvan Ţupa (n. 1975, Brăila) a publicat trei volume de poezie, "fetiş - o carte românească a plăcerii" (2001), "corpuri româneşti" (2005) şi „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti" (2011). Anul trecut a apărut „Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica poetica" (Casa de Pariuri Literare), o prezentare detaliată a evenimentelor sale concepute şi adaptate pentru spaţii neconvenţionale. Este membru Pen Club România. A participat la lecturi şi ateliere de poezie Berlin, Bratislava, New York, Paris, Roma, Stockholm şi Tel Aviv.
Vlad Drăgoi (n. 1987, Brașov) - A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul de proză „Istoria artelor sau memoriile unui veleitar incognito", la editura ieşeană Lumen, în 2009. În 2013 a urmat volumul de poezie „Metode", la Casa de Editură Max Blecher. În 2015 revine cu volumul de poezie „Eschiva", publicat la editura Cartea Românească, şi cu scurt-metrajul „Elsa". Ar vrea să facă în poezia lui romînească ce au făcut Craven, Hooper şi Carpenter cu filmele în anii 70. În prezent lucrează ca librar.
Dmitri Miticov (n. 1980, Târgovişte) - A absolvit Facultatea de Matematică din Braşov. A debutat în 2006 cu "Efectul de peliculă", cu numele său real. În acelaşi an a început să publice pe internet sub numele Dmitri Miticov, asumîndu-şi biografia ficţională a poetului basarabean din Dubăsari. Poeziile au alcătuit volumul „Numele meu e Dmitri" (2010), ocazie cu care autorul a preluat numele personajului cărţii. A mai publicat volumele „Dmitri: uite viaţa" (2012) şi „Dmitri: genul cinic" (2015) Trăieşte în Bucureşti şi lucrează în domeniul bancar.
Krista Szöcs (n. 1990, Sibiu) - A terminat masterul la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu, cu o disertaţie despre post-punk şi poezie. Face parte din grupul Zona Nouă şi este redactor la Uniunea Arhitecţilor din România, filiala Sibiu. În anul 2013 a debutat editorial cu volumul de poezie „Cu genunchii la gură" (Charmides), pentru care a câştigat Premiul Naţional de Poezie „Iustin Panţa", a fost nominalizată la Premiul Naţional „Mihai Eminescu" şi la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de „Tânărul poet al anului 2013".
Viku Zen (n. 1989, București) - Poet performer, compozitor de muzică experimentală şi artist vizual, trăieşte şi lucrează la Bucureşti. Linceţiat în Sculptură a participat la mai multe expoziţii personale sau de grup, printre care Beat Genaration Reborn/ Club Legere, Bucureşti; Contempora 6 - Expoziţia Tinerilor Artişti/ Alchemia, Bucureşti şi UNarte la 150 de ani/ Sala Dalles, Bucureşti. În 2013 i-a apărut volumul de versuri „A iubi nu e verb", iar în 2016 „Anestezicul din palmă", ambele la Editura Tracus Arte.
Moni Stănilă (n. 1978, Timişoara) - A studiat teologia ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău, unde lucrează în presă ca editorialistă la ziarul Timpul de dimineaţă şi organizează cenaclul literar Republica al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. A publicat jurnalul de convertire „Iconostas" (Graphe, 2007), volumele de poezie „Postoi parovoz". „Confesiunile dogmatistei" (Ninpress-Charmides, 2009), „Sagarmatha" (Tracus Arte, 2012), „Colonia fabricii" (Cartea românească 2015) şi romanul Al 4-lea (Tracus Arte, 2013).
Corina Bernic (n. 1981, Iași) - Corina Bernic este scriitoare, traducătoare, jurnalistă și manager cultural. Este redactor colaborator la diverse ziare și reviste (Observator cultural, Dilemateca, Dilema veche, Contrafort, of Corso, Timpul, Ziarul de Iași). A editat diverse antologii de proză scurtă „Primii mei blugi", antologia bilingvă a Festivalului Internațional de poezie „Oskar Pastior", Sibiu 2007. Este autoarea volumelor de poezie „Casa scărilor" (2011) și „Staţii" (2014). Printre autorii traduși de ea se numără Herta Müller, Daniel Kehlmann, Peter Handke, Oskar Pastior.