- 13 October 2022
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Festivalul RADAR
RADAR, cel mai amplu festival dedicat noilor medii digitale din România, va găzdui o selecție de peste 30 de proiecte multidisciplinare realizate de artiști români din toată țara și trei talk-uri susținute de invitați internaționali de la festivaluri recunoscute în acest segment. Institutul Cultural Român, în calitate de partener, sprijină participarea artistului Cip Făcăeru în cadrul proiectului Muzeul Abandonului și participarea artistului Bogdan Ștefănescu, prezent la Festival cu instalația digitală Light Funnel, care va fi pusă la dispoziția publicului în cadrul segmentului RADAR Kids. Tema acestei ediții este Metavers.
Festivalul va avea loc în perioada 14 - 16 octombrie 2022, în trei clădiri de patrimoniu - Palatul Oscar Maugsch, Palatul Bursei - CCI și GHICA House - unde este găzduit de Fundația România de Mâine. Categoriile evenimentului se împart în Realitate augmentată, Realitate Virtuală, Mapare Video, Instalații interactive, Inteligență artificială și Metahumans, Game Art și NFT-uri.
Artiștii selectați sunt: Aural Eye, Adistu, AMC Ro Studio, Anca Damian, Augmented Space Agency, Cote.ggml, Denis Flueraru, Dan Adrian Ionescu, Dragoș Iulian Matei, Dragoș Dogioiu, Emil Drăgan, Ioana Mischie, Ionuț Moldovanu, Cristina Bodnărescu, Les Ateliers Nomad, Lucian, Noiseloop Studio, Rizi studio, Sandu Milea, Ștefan Damian, Tammy Lovin, Toma Herciu.
Platforma de educație FAR - Future Artistic Requirements, o inițiativă RADAR susținută de UniCredit Bank, este și ea prezentă la Festival prin talk-urile care vor avea loc în fiecare zi și prin rezultatele unui program de finanțare și mentorship care a fost lansat vara aceasta.
Temele și invitații celor trei dezbateri vor fi:
● Centre și muzee new media, 14 Octombrie, 15.00 - 17.00
○ Merel Van Helsdingen, fondator și director general al Muzeului Nxt, Amsterdam (NL)
○ Marton Orosz, director/ istoric de Artă/ curator Muzeul Vasarely și Muzeul Light Art, Budapesta (HU)
○ Piotr Krajewski, director artistic / curator WRO Art Center (PL)
● Metavers, NFT și comunitatea Web3, 15 Octombrie, 15.00 - 17.00
○ AFO, Tache - Subcarpați și doi dintre ownerii de OGs
○ Sabin Dima, fondator Humans.ai
○ Tammy Lovin, creator de experiențe de artă digitală, arhitect Metavers
○ Adrian Posteucă - consultant în Tehnologii Creative și Metaverse.
● Spații imersive și festivaluri new media, 16 Octombrie 15.00 - 17.00.
○ Esra Ozkan, curator arte digitale și tehnologiilor emergente X Media Art Museum, Istanbul (TUR)
○ Alex Czetwertynski, artist/curator/director de creație (BE)
○ Ferdi Alici, fondator și director OUCHHH (TUR)
○ Christl Baur, co-producător și cercetător Ars Electronica (AT)
Întâlnirile vor fi moderate de Alexandru Berceanu, regizor de realități mixte & conferențiar universitar UNATC și de Adrian Posteucă, consultant în Tehnologii Creative și Metaverse.
Câștigătorii programului de finanțare și mentorship FAR, care vor avea proiecte expuse la RADAR sunt:
● Cristina Bodnărescu - Imagined Critters
● Noiseloop - Metaverse
● Ștefan Damian - Sonic Avatars
Evenimentul este dedicat și celor mici. La edițiile trecute au fost prezenți peste 1000 de copii, iar acum au fost dezvoltate alte noi proiecte interactive de artă digitală pentru segmentul RADAR Kids, prezentat de Lidl. Vârsta recomandată este de peste 6 ani.
Metavers a fost ales ca temă pentru această ediție pentru a aduce mai aproape noțiunea de Avatar și înțelesul acestuia de-a lungul istoriei. Avatarul este atât un concept primitiv, cât și curent. În acest moment, identitățile umane au și o latură digitală care își caută în permanență o formă funcțională și estetică.
„Avatarele trebuie să devină din ce în ce mai facil de creat, să devină un bun consumabil la scară mare, iar efortul fiecărui individ care crează un astfel de asset trebuie să fie minim, însă rezultatul să fie cât mai plastic. Aici intervine AI-ul care oferă o suită de unelte foarte utile pentru generarea de avataruri din ce în ce mai expresive și mai ușor de dobândit pentru utilizator.
Pentru identitatea RADAR am ghidat algoritmul de machine learning prin multiple continente și culturi, păstrând în același timp autonomia și procesele 'black box' prin care extrage din fiecare referință ceva imprevizibil”, a declarat directorul creativ și tehnic al RADAR, Mihai Cojocaru.
Programul RADAR va fi:
Vineri, 14 Octombrie, între 14:00 - 23:00
Sâmbătă, 15 Octombrie, între 11:00 - 23:00
Duminică, 16 octombrie, între 11:00 - 23:00.
Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro (RADAR și RADAR Kids), la prețul de 50 de lei (adulți) și 25 de lei (elevi, studenți), iar mai multe informații se găsesc pe paginile dedicate de Facebook și Instagram. Pe baza biletului se pot vizita toate cele trei spații expoziționale.