MANIFEST împotriva violenței asupra femeilor, susținut de ICR

Echipa MuJeR

Problematica violenței asupra femeilor, răspunsurile naționale și internaționale, schimbul de bune practici și creșterea gradului de conștientizare a publicului neinstituțional pe această temă, au constituit subiectul seminarului internațional „Identificarea, definirea și eliminarea violențelor împotriva femeilor”, organizat de Ambasada Franței în România, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, Agenția națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați și Institutul Cultural Român, în marja evenimentelor care au avut loc cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Seminarul, desfășurat luni, 11 decembrie 2017, la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, a fost deschis de ”MANIFEST”, proiectul realizat de tinerii artiști români Alina Gurguță, Ellida Toma și Matei Arnăutu și prezentat cu susținerea Institutului Cultural Român. Semnificația acestei expoziții a fost evidențiată în discursurile de introducere susținute de doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, și doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

„Discutam, în urmă cu o jumătate de an, cu doamna președinte Liliana Țuroiu despre intenția de a organiza un eveniment pe această temă și ne-am ținut de cuvânt. La șase luni, iată-ne aici, inaugurând acest seminar cu creațiile celor trei artiști. Este o onoare pentru mine să putem marca acest moment într-un mod grafic și prin design” a declarat ES doamna Michèle Ramis.


„Discriminarea și violența împotriva femeilor trebuie văzute și numite, așa cum o spune și titlul acestui seminar, pentru a putea fi eliminate. ICR este și va rămâne implicat în astfel de proiecte întrucât nutrim convingerea că problemele sociale nu pot fi separate de o dimensiune culturală. Instrumentele legislative sunt esențiale în lupta cu asemenea tare, dar, la fel de importantă este și promovarea unei culturi a respectului și egalității de gen reale” a subliniat în intervenția sa președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu.

Cei trei tineri artiști români care au expus, de la Universitatea Națională de Arte, drd. Alina Gurguță, drd. Ellida Toma și dr. Matei Arnăutu au explicat implicarea în proiect: ”Folosirea chipurilor noastre în această colecție este modul nostru de a ne mobiliza și de a spune ”Stop Violenței!” și ”Stop Indiferenței!” Pentru că despre asta este vorba: trebuie să ne implicăm cu toții. În această colecție de piese vestimentare neconvenționale am transpus încercarea noastră de a ne imagina lumea unei victime, o lume lipsită de culoare, întunecată, dominată de durere și de tristețe” a declarat Ellida Toma.

„Roșul folosit simbolizează sângele victimelor în această lume întunecată. Este o solidarizare a noastră cu victimele femei care cad pradă violenței” a adăugat Alina Gurguță.

La rândul său, Matei Arnăutu a pledat pentru implicare și pentru renunțarea la a trăi într-o zonă de confort : ”Pentru mine, ca bărbat, este un exercițiu de empatie cu eventualele victime ale acestui tip de violență. Dincolo de zona de confort pe care ne-o creăm, din care fac parte oameni care ne plac, există momente neplăcute, de violență, pe care trebuie să le conștientizăm ori de câte ori se poate, pentru ca să dispară”.

„Trebuie să acționăm în plan național, în sânul comunităților noastre, pentru ca această luptă să aibă rezultate concrete și să ducă la o eliminare treptată a acestor violențe ce țin de o altă epocă și pe care civilizațiile noastre nu trebuie să le mai tolereze. Trebuie mai ales să introducem în intimitatea căminelor convingerea că aceste agresiuni fizice, morale, economice, sexuale nu mai sunt acceptabile și nu reprezintă normalitatea, așa cum cred încă multe victime. Aceste acțiuni înseamnă denunțare, reprimare, dar mai ales sensibilizare, educație și prevenire”, a subliniat doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România.

În cadrul seminarului, doamna Diana Păun, Consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, a prezentat un mesaj din partea Președintelui Klaus Iohannis.

„Indiferent de natura violenței, aceasta nu are scuză și nu trebuie să fie acceptată în virtutea vreunei tradiții sau ascunsă din dorința de a păstra imaginea familiei nepătată. Casa și familia trebuie să fie spații sigure, nicidecum un loc al hărțuirii fizice și psihice. (...) Din nefericire, lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este una de durată, o luptă care trebuie purtată constant și cu determinare. Merită să luptăm pentru fiecare viață schimbată în bine”, se arată în mesajul Președintelui.

La acest eveniment au susținut intervenții doamna Ionela Băluță, Decan al Facultății de Științe politice a Universității București și director al masterului „Egalitate de șanse”, doamna Eleonora Pokola, autoarea cărții „Povestea unei supravieţuitoare”, doamna Grațiela Drăghici, secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), doamna Elisabeth Moiron-Braud, Secretar general al Misiunii interministeriale pentru protecția femeilor victime ale violenței și lupta împotriva traficului de ființe umane (MIPROF) precum și doamna Anneli Lindahl-Kenny, Ambasadorul Suediei, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei, doamna MaríaEugenia Echeverría, Ambasadorul Peru,doamna Rana Mokaddem, Ambasadorul Libanului, doamna Taous Djellouli, Ambasadorul Algeriei. Cooperarea dintre Norvegia și România privind combaterea violenței împotriva femeilor și împotriva violenței în familie a fost prezentată de doamna Lise Nicoline Kleven Grevstad, Ambasadorul Norvegiei în România, iar doamna Ambasador Maria Ciobanu, Directorul Direcției Organizația Națiunilor Unite, Agenții Specializate și Afaceri Francofone din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, a prezentat concluziile acestui seminar. http://www.mujer.ro/noutati/10523-manifest-impotriva-violentei-asupra-femeilor-sustinut-de-icr

***

Manifest împotriva violenței asupra femeilor, susținut de ICR

Sursa, autor: România Liberă, Ion Diamandi. Sursa foto: România Liberă. Problematica violenței asupra femeilor, schimbul de bune practici și creșterea gradului de conștientizare a publicului neinstituțional pe această temă, au constituit subiectul seminarului internațional. Seminarul internațional „Identificarea, definirea și eliminarea violențelor împotriva femeilor” a fost organizat de Ambasada Franței în România, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, Agenția națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați și Institutul Cultural Român, în marja evenimentelor care au avut loc cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Integral pe România Liberă.