O călătorie printre poezii şi fotografii cu Dinu Flămând şi Savina Tarsitano

Luni 26 aprilie 2010 la orele 19,00 va avea loc la Accademia di Romania din Roma manifestarea cu titlul "Le luci delle pietre"/"Luminile pietrelor": o călătorie printre poezii şi fotografii cu Dinu Flămând şi Savina Tarsitano. Cu această ocazie vor fi prezentate fotografii realizate de Savina Tarsitano şi două volume de poezii semnate de Dinu Flămând: Umbre şi faleze (Ed. Brumar, Timişoara, 2010) şi antologia de poezii La luce delle pietre (2009), publicată de editura Palomar (Bari), ilustrată cu interpretări fotografice aparţinând Savinei Tarsitano şi traduse în limba italiană de prof. Giovanni Magliocco (Univ. degli Studi di Bari).
Artista italiană Savina Tarsitano şi poetul român Dinu Flămând s-au cunoscut în 2005 în timpul unei rezidenţe artistice la Fondazione Bogliasco în Liguria. În timpul acestei rezidenţe s-au născut umbrele Savinei, mai apoi numite icoane din haos. Savina Tarsitano mărturiseşte că ideea de a folosi rocile şi zidurile de piatră ca spaţii pe care să proiecteze umbra unui corp uman s-a născut din convingerea că umbrele sunt formele cele mai potrivite pentru marginile lor dense şi evanescente în acelaşi timp, pentru că sunt adevăraţi "măsurători ai luminii" care vorbesc despre timp şi despre scurgerea lui. Umbrele sunt invizibile numai în aparenţă, prezenţa lor fizică nu e mai puţin invadentă decât cea a obiectului pe care îl dublează. Azi nimeni nu se mai miră dacă umbra e considerată un semn inamovibil, imposibil de scindat de obiectul care o creează. Existenţa umbrei o acceptăm până într-acolo încât resimţim ca angoasant şi misterios tot ceea ce ni se prezintă fără umbră. Aceste sentiment de "angoasă", scrie Gustav Jung, e legat de faptul că umbra este o controfigură inconştientă a sufletului.

"Fotografiile propuse de Savina Tarsitano sunt un elogiu al umbrei şi prin urmare o laudă adusă luminii. Umbra e metafora unei insule, prezenţă inamovibilă şi la care e imposibil de renunţat în oceanul inconştientului. Umbra se materializează în aceste opere ca o decalcomanie a sufletului proiectată pe natura din jur." (Stefano Raimondi)

Poetul Dinu Flămând este membru fondator al cenaclului şi al revistei Echinox din Cluj-Napoca şi, alături de Adrian Popescu şi Ion Mircea, exponentul cel mai important al grupului echinoxist. A debutat în revista Tribuna şi e absolvent facultăţii de Litere al Univ. Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1970. În 1980 cere şi obţine azil politic în Franţa, de acolo denunţă regimul român prin interviuri şi articole. În prezent este redactor la Radio France Internationale din Paris. Printre volumele sale de poezii se numără: Apeiron (1971), Stare de asediu (1983), Viaţă de probă (1998), Tags (2002) e Frigul intermediar (2006). Antologia bilingvă La Luce delle pietre (ed. Palomar, Bari, 2009, trad. de Giovanni Magliocco) propune o selecţie de poezii din a cea de-a doua etapă de creaţie artistică a poetului Dinu Flămând, o etapă care evocă o realitate solară, apolinică printr-un limbaj linear şi abstract care se concretizează în splendidele viziuni mediteraneene din ciclul Umbre şi faleze (Ed. Bruma, Timişoara, 2009), în care poetul fixează cuvântul său în luminozitatea aproape metafizică a elementelor naturale reîmpăcate.
Savina Tarsitano s-a născut în Calabria în 1970; în prezent trăieşte în Germania ca artist rezident la Castelul din Coswig (Anhalt, lângă Berlin) graţie proiectului european Et in Arcadia Ego. Fotograf şi pictor, lucrează de mai mulţi ani la proiectul artistic L'Isola che vuoi/Insula pe care o vrei prin programul Odissea al Association des Centres Culturels de Rencontre din Paris (ACCR), cu susţinerea Ministerului francez al Culturii şi Comunicării, a Muzeului din Upernavik din Groenlanda, a Fondazione Bogliasco din Italia şi a proiectului european Et in Arcadia Ego. Căutările sale artistice sunt concentrate pe tema "apropierii de ţărm" şi insăilează destinaţii specifice cum ar fi insulele, abaţiile, castelele. Operele realizate prin diferite tehnici şi limbaje aspiră la denumirea de "viziuni întrupate" şi sunt expuse în Danemarca, Franţa, Martinica, Groenlanda, Italia, Germania, Finlanda, Belgia, Olanda, Statele Unite (Los Angeles).

Vor lua cuvântul în cadrul inaugurării: Ambasadorul Karl-Erik Norrman (Secretar General al Parlamentului European al Culturii), prof. Pasquale Pesce (Fondazione Bogliasco), Carlo Gallerati (galerist).

Inaugurarea va avea loc în prezenţa poetului Dinu Flămând şi a artistei Savina Tarsitano. Prezentată la Institutul Cultural Român din Berlin în luna martie 2010, expoziţia Le Luci delle Pietre este una cu caracter itinerant şi care după Roma va avea noi etape la Bruxelles şi în sudul Italiei (Calabria).

Eveniment realizat în colaborare cu Galleria Gallerati (Roma), a editurii Palomar (Bari) şi sub patronajul Fondazione Bogliasco (New-York).
Expoziţie de fotografii a Savinei Tarsitano rămâne deschisă publicului până în data de 6 mai a.c. în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania.