- 3 July 2012 - 4 July 2012
- Etichete Film
Color, DCP - România, 2012, 141 min
IP – Premieră Internaţională
Secţiunea: East of the West - Films in Competition
Regizor: Silviu PurcăreteScenariu: Silviu PurcăreteDir. de imagine: Adrian SilişteanuMuzica: Vasile ŞirliScenografie: Helmut Stürmer, Dragoş BuhagiarMontaj: Cătălin CristuţiuProducător: Tudor GiurgiuProducţia: Libra FilmCoproducţia: Studioul cinematografic al ministerului culturii, C-story production, Generic audiovizual, Family film, Abis studio, Hai-hui entertainment
Distribuţia: Aron Dimeny, George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Ştefănescu
Links: web || facebook || Karlovy Vary International Film Festival
România, anii '60. SERAFIM, un tânăr doctor, primește repartiție pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orășel pierdut undeva pe harta țării, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică.
Palilula, un autentic "Macondo" oltenesc, e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare; în spital, bolnavii sunt perfect sănătoși, iar una dintre distracțiile lor preferate este să asiste la disecțiile de la morgă. Restul populației e imbecilă și fermecătoare, izolată pentru eternitate în beție, petreceri și orgii.
Schimbările de regimuri politice, morțile, incendiile și inundațiile, nici una dintre aceste modificări majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă pe locuitorii Palilulei. Alternativ agitați și puturoși, fericiți și melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasa cu oleandri, la spital și la hotelul Boema. Manifestațiile dedicate "luptei pentru pace", impuse peste tot în România de noul conducător al partidului, au loc la Palilula în același spirit al delăsării și beției specific orașului; primează aceeași bășcălie pur românească care nu poate fi controlată de nici un sistem politic.
Serafim se adaptează treptat lumii din oraș și ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparțină. Spre final, viața în Palilula începe să își piardă reperele, și personajele se topesc, dispar, mor, îşi încheie, fiecare în felul său, existența stranie, oarecum fantastică.
Realitatea nici nu mai contează câtă vreme e povestită. Mai mult, realitatea nici nu există decât dacă e povestită...
Regizor
Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru din România și Europa. Are o experiență de peste 30 de ani și a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Național din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu.
Membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deținător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul Internațional de la Edinburgh 1991) . În 2009, spectacolul "Faust" e unul dintre punctele de maximă atracție ale Festivalului de la Edinburgh iar Ofelia Popii este premiată pentru interpretare.
Spectacolele sale au câștigat multe premii și au obținut recunoașterea publicului de pe multe continente. În 1996 Purcărete a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele, "Orestia", "Trei surori" și "Don Juan".
Spectacolele sale au fost extrem de apreciate în Mara Britanie, printre succese amintim 'Decameronul', 'Phaedra', 'Danaides' (Glasgow), 'Orestia' (Lyric Hammersmith), 'Ubu Rex' (Edinburgh International Festival) și 'Furtuna' (Nottingham Playhouse).
În 2005 Purcărete regizează 'Scapino' la Chichester Festival Theatre. În 2006, 'A douăsprezecea noapte' (Teatrul Naţional din Craiova) a fost prezentată la Bath Shakespeare Festival, iar în 2007 a regizat 'Macbett' de Eugene Ionesco pentru Royal Shakespeare Company.